Τα διατηρητέα ακίνητα απαλλάσσονται, εφόσον είναι κενά και έχουν χαρακτηρισθεί διατηρητέα με απόφαση αρμόδιου υπουργού, από το Έκτακτο Ειδικό Τέλος Ηλεκτροδοτούμενων Επιφανειών (ΕΕΤΗΔΕ).

Ads

Αυτό γνωστοποιήθηκε αρμοδίως με την υπ’ αρίθμ. Δ13/ΦΜΑΠ/1060412ΕΞ/5.4.2013 εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών, που δημοσιεύει η «Ναυτεμπορική» και στην οποία αναφέρεται ότι για την απαλλαγή των ανωτέρω ακινήτων από το ΕΕΤΗΔΕ απαιτείται το οικείο ΦΕΚ χαρακτηρισμού τους ως διατηρητέα, καθώς και φωτοτυπίες φορολογικών εγγράφων που αποδεικνύουν ότι το διατηρητέο είναι κενό.
 
Επισημαίνεται ότι ο χαρακτηρισμός των κτιρίων ως διατηρητέων ή ως ιστορικά αρχαιολογικά μνημεία πρέπει να αναφέρεται σε συγκεκριμένα κτίρια με τα περιγραφικά τους στοιχεία, για τα οποία πληρούνται ορισμένες προϋποθέσεις, και όχι γενικά σε κτίρια που εντάσσονται σε οικισμούς ή περιοχές σε πολεοδομικό σχέδιο πόλης, η οποία είναι χαρακτηρισμένη ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο και μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO.
 
Από την άλλη πλευρά τα ιστορικά και αρχαιολογικά μνημεία απαλλάσσονται, εφόσον έχουν χαρακτηρισθεί ως χώροι ιστορικών ή αρχαιολογικών μνημείων, με απόφαση του αρμόδιου υπουργού, ενώ για την απαλλαγή τους από το ΕΕΤΗΔΕ απαιτείται το οικείο ΦΕΚ χαρακτηρισμού τους.