Στη σύλληψη 12 ατόμων – 7 στην Ελλάδα και 5 στη Βουλγαρία – που εμπλέκονται σε κύκλωμα αγοραπωλησίας βρεφών προχώρησαν ελληνική και βουλγαρική αστυνομία.

Ads

Σε σχετική ανακοίνωση της αστυνομίας αναφέρεται πως από τις πληροφορίες που διαβίβασαν μέσω Ιντερπόλ οι βουλγαρικές αρχές στην ελληνική αστυνομία, το κύκλωμα εντόπιζε γυναίκες Ρομά στη Βουλγαρία που βρίσκονταν στους τελευταίους μήνες της κύησής τους και τις έπειθαν, εκμεταλλευόμενοι την οικονομική τους ανέχεια, να έλθουν στην Ελλάδα για να γεννήσουν και στη συνέχεια τους έπαιρναν τα παιδιά. Τα βρέφη πωλούνταν σε ζευγάρια Ελλήνων έναντι του ποσού των 20.000-25.000 ευρώ.

Εάν οι γυναίκες αρνούνταν να παραδώσουν τα παιδιά τους, τα έπαιρναν με τη βία και με πλαστές ληξιαρχικές πράξεις γεννήσεως προέβαιναν σε υιοθεσίες. Τουλάχιστον 17 γυναίκες μεταφέρθηκαν τον τελευταίο χρόνο στην Ελλάδα και τα μωρά τους που γέννησαν σε ελληνικά νοσοκομεία «υιοθετήθηκαν» από ελληνικές οικογένειες.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε ταυτόχρονα σε Λαμία, Αθήνα και τις βουλγαρικές πόλεις Βάρνα, Μπουργκάς και Γιαπόλ. Ο αρχηγός του κυκλώματος, που διαμένει στη Λαμία και τον οποίο οι ελληνικές αρχές είχαν εντοπίσει και παρακολουθούσαν εδώ και καιρό, συνελήφθη στο σπίτι του, όπου βρέθηκε κι ένα κοριτσάκι 25 ημερών που είχε αρπάξει δια της βίας από την 29χρονη μητέρα του από τη Βουλγαρία και προοριζόταν προς πώληση.

Ads

Το πρωί της Τετάρτης, οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον εισαγγελέα.