Την αντίδραση των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ προκάλεσε η κατάθεση του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου του ΟΤΕ, Παναγή Βουρλουμή στην εξεταστική επιτροπή της Βουλής που ερευνά την υπόθεση Siemens. Οι βουλευτές σημείωσαν ότι ο κ. δεν ήταν διαφωτιστικός σε κρίσιμα ζητήματα, αφού είτε δεν απαντούσε, είτε δήλωνε άγνοια, είτε παρέπεμπε στο νομικό σύμβουλο του ΟΤΕ.

Ads

Ο μάρτυρας επικαλέστηκε στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία, επί ημερών του μειώθηκε σε μεγάλο βαθμό η εξάρτηση του ΟΤΕ από τις προμηθεύτριες Ζίμενς και Ιντρακόμ, δεν ήταν όμως εύχερος να δώσει στοιχεία για την εμπλοκή της ΝΟΚΙΑ που εκπροσωπεί συμφέροντα και της Ζίμενς.

Κατά τα άλλα ο κ. Βουρλούμης γνωστοποίησε, χωρίς να δώσει αναλυτικά στοιχεία, για την αγωγή που έχει καταθέσει στη γερμανική δικαιοσύνη το Μάρτιο του 2008 για τα όσα κατέθεσε ο Ριχ. Σίκατσεκ περί 57 υπαλλήλων του ΟΤΕ που δωροδοκήθηκαν, ζητώντας να γνωστοποιηθούν τα ονόματα αυτά.

Γνωστοποίησε επίσης παράσταση πολιτικής αγωγής του ΟΤΕ στα ελληνικά δικαστήρια. Απαντώντας πάντως σε ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Παπαδημούλη δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο, έστω και τώρα, να στραφεί ο ΟΤΕ με αγωγές του κατά διευθυντικών στελεχών του Οργανισμού, εναντίον των οποίων ήδη έχει ασκηθεί ποινική δίωξη για παθητική δωροδοκία και νομιμοποίηση εσόδων από μαύρο χρήμα.

Ads

Κατά τον μάρτυρα, η κατάσταση που συνάντησε αναλαμβάνοντας το 2004 τον ΟΤΕ ήταν «υφιστάμενοι να εκβιάζουν προϊσταμένους», αλλά απέφυγε να καταφερθεί κατά προκατόχων του. Ο μάρτυρας θα επανέλθει σε νέα εξέταση την ερχόμενη εβδομάδα.

Η εξέταση του κ. Βουρλούμη συνδυάστηκε με τις καταγγελίες που έκανε την περασμένη Πέμπτη, αλλά και σήμερα ενώπιον της εξεταστικής, ο πρώην διευθυντής διαχείρισης δικτύου και συντήρησης του ΟΤΕ Νικήτας Μπαριτάκης.

Ο κ. Μπαριτάκης έχει μηνύσει τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο του ΟΤΕ, ο οποίος από την πλευρά του δήλωσε ότι το πρώην διευθυντικό στέλεχος του ΟΤΕ «έχει προηγούμενα» επειδή αποδόθηκαν ευθύνες στη διεύθυνσή του ύστερα από εσωτερικό έλεγχο για το μπλακ άουτ που σημειώθηκε τη δεύτερη ημέρα των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004.

Αντιθέτως ο κ. Μπαριτάκης επανέλαβε σήμερα εξεταζόμενος ότι με την παραχώρηση των δικτύων του ΟΤΕ από το 2005 στους προμηθευτές Zίμενς και Ιντρακόμ, άνοιξε η «κερκόπορτα των συνακροάσεων- υποκλοπών, αφού κατείχαν τα κλειδιά πρόσβασης στο λογισμικό».

«Δεν υπάρχει τέτοιος κίνδυνος με την εγγύηση σήμερα της ΑΔΑΕ», απάντησε ο κ. Βουρλούμης.

Ο κ. Μπαριτάκης επετέθη σε όλες τις διοικήσεις του Οργανισμού από το 1997 οπότε υπογράφηκε η πρώτη προγραμματική συμφωνία 8002 με τη Ζίμενς. Έκανε λόγο για «ένα σύστημα διαχρονικά διαβλητό με τυπική ευθύνη των μελών των διοικήσεων του ΟΤΕ, στις οποίες όμως τις αποφάσεις λάμβαναν οι κατά καιρούς πρόεδροι ή διευθύνοντες σύμβουλοι του Οργανισμού».

Κατά τον μάρτυρα ήταν μία «στημένη ιστορία», στην οποία έπρεπε να συνδράμουν τρεις παράγοντες: ο πρώτος σε πολιτικό επίπεδο, ο δεύτερος σε επιχειρησιακό, δηλαδή των αξιωματούχων του ΟΤΕ και τρίτος σε συνδικαλιστικό επίπεδο. Τόνισε χαρακτηριστικά ότι οι συνδικαλιστές είχαν εκμαυλιστεί σε τέτοιο βαθμό, ώστε σε δελτίο τύπου που δόθηκε από την ΟΜΕ-ΟΤΕ στο κάτω σημείο είχε ξεχαστεί το όνομα εταιρείας που τους έστελνε το φαξ. Σε ερώτηση του βουλευτού της ΝΔ Κωνσταντίνου Τζαβάρα, είπε ότι εννοούσε την Ιντρακόμ.

Σε άλλο σημείο είπε ότι το σύνηθες ήταν οι ίδιοι που έκαναν τις εισηγήσεις να είναι και στα όργανα αξιολόγησης, όπως επίσης και μέλη της επιτροπής διαπραγμάτευσης: «Ένας από την επιτροπή μετά από λίγο έγινε διευθύνων σύμβουλος, για να υλοποιήσει αυτό που ο ίδιος εισηγήθηκε στο ΔΣ. Ηταν ο κ. Γ. Χρυσολούρης για να λέμε τα πράγματα ξεκάθαρα».

Κατά την έναρξη της σημερινής συνεδρίασης της εξεταστικής, ο αντιπρόεδρος Γιώργος Νικητιάδης, εξέφρασε την αντίθεσή του με την πρόσφατη απόφαση του Ανωτάτου Δικαστικού Συμβουλίου να μη θέσει σε αργία τον τέταρτο ειδικό ανακριτή Νίκο Ζαγοριανό με δεδομένο ότι εκκρεμούν εναντίον του πειθαρχική και ποινική δίωξη.

Ο κ. Νικητιάδης πρότεινε να εκδοθεί κοινή δήλωση της επιτροπής, κάτι που αρνήθηκε η αντιπολίτευση καθώς θα αποτελούσε παρέμβαση στην ανεξάρτητη δικαιοσύνη.

Αποφασίστηκε πάντως και θα κληθεί μεθαύριο ενώπιον της επιτροπής ο κ. Ζαγοριανός και την Πέμπτη ο εισαγγελέας Παναγιώτης Αθανασίου που διενήργησε την προκαταρκτική εξέταση στην υπόθεση Ζίμενς, πριν αναλάβει ο κ. Ζαγοριανός, ενώ θα ακολουθήσει και η κλήση του πρώην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Γιώργου Σανιδά.