Την ανάγκη λήψης πρόσθετων μέτρων με στόχο τον περιορισμό του ελλείμματος, επεσήμανε τη Δευτέρα ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ στην Ελλάδα, Μπομπ Τράα, μιλώντας στο συνέδριο του Economist. Στην άποψη αυτή, συνηγόρησε και ο υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, υποστηρίζοντας ότι «υπάρχει πλεονάζον προσωπικό στο Δημόσιο και πρέπει να υπάρξει εκλογίκευση». Την ίδια ώρα, τα σενάρια για νέα μέτρα πληθαίνουν στο σύνολο του Τύπου, ενώ η Κομισιόν διαμηνύει ότι δεν ζητά νέα μέτρα αλλά εφαρμογή των όσων έχουν συμφωνηθεί. Όλα αυτά εν όψει της σημερινής κρίσιμης τηλεδιάσκεψης.

Ads

«Θα χρειαστούν πρόσθετα μέτρα προκειμένου να μειωθεί το έλλειμμα σε βιώσιμο επίπεδο», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Τράα, ο οποίος μιλώντας στο συνέδριο του Economist, επεσήμενα ότι «δεν πρέπει να υπάρχουν ταμπού για απολύσεις». Σημειώνεται ότι σε ό,τι αφορά το Δημόσιο, πληροφορίες θέλουν την τρόικα να απαιτεί να απολυθούν 100.000 δημόσιοι υπάλληλοι και να ψηφιστεί νέο μισθολόγιο λιτότητας, σε συνδυασμό με την εφαρμογή του μέτρου εργασιακής εφεδρείας στο οποίο θα ενταχθούν 50.000 υπάλληλοι.

Ο κ. Τράα επισήμανε ότι «χωρίς ευρύτερη πολιτική υποστήριξη δεν μπορεί να εφαρμοστεί ικανοποιητικά το πρόγραμμα» και τόνισε ότι «η Ελλάδα έχει καταφέρει εντυπωσιακή πρόοδο στη μείωση του ελλείμματος, τώρα χρειάζεται έμφαση στις διαρθρωτικές αλλαγές».

Μιλώντας στο ίδιο συνέδριο ο κ. Βενιζέλος υποστήριξε ότι αυτή την εβδομάδα θα ληφθούν οι αποφάσεις για τους φορείς του Δημοσίου που περιλαμβάνονται στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα και συνηγόρησε στην άποψη του κ. Τράα, προσθέτοντας ότι «υπάρχει πλεονάζον προσωπικό στο Δημόσιο και πρέπει να υπάρξει εκλογίκευση». Αναφορικά με το ενιαίο μισθολόγιο, ο κ. Βενιζέλος δήλωσε ότι θα έχει ολοκληρωθεί «στις αρχές Οκτωβρίου».

Ads

Επιπλέον, απηύθυνε την προειδοποίηση ότι η χώρα πρέπει να λάβει και να υλοποιήσει συντεταγμένα ιστορικού χαρακτήρα αποφάσεις, αλλιώς θα εξαναγκαστεί υπό συνθήκες ανεξέλεγκτες και επώδυνες, σύντομα, να πράξει όλα όσα δεν κάνει τώρα. Επεσήμανε δε, ότι «για το 2012, εν όψει του νέου προϋπολογισμού η προτεραιότητα είναι η περικοπή δαπανών», χωρίς να αναφερθεί σε συγκεκριμένα μέτρα, ενώ μίλησε για ύφεση 5,5% για φέτος.

Εν τω μεταξύ, πλήθος δημοσιευμάτων κάνουν λόγο για νέα μέτρα. Τη διακοπή καταβολής συντάξεων σε δικαιούχους του Δημοσίου κάτω των 55 ετών ζητά, σύμφωνα με πληροφορίες του Βήματος, η τρόικα από την ελληνική κυβέρνηση στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης για την εκταμίευση της 6ης δόσης. Παράλληλα, σύμφωνα με το ΣΚΑΙ, η κυβέρνηση εξετάζει την επιβολή δυο νέων ειδικών τελών για τα οικιακά απορρίμματα και τα υγρά απόβλητα. Σύμφωνα με το σταθμό, τα εν λόγω τέλη, θα εισπράττονται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ και της ΕΥΔΑΠ αντιστοίχως.

Ανώτατο κυβερνητικό στέλεχος, που επικαλείται το Reuters, διευκρίνισε πως τα όποια επιπρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα για το 2011 θα ανακοινωθούν μετά τη σημερινή τηλεδιάσκεψη. «Από το αποτέλεσμα της τηλεδιάσκεψης θα εξεταστεί αν θα ληφθούν επιπλέον δημοσιονομικά μέτρα για το 2011», επισήμανε ο αξιωματούχος που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του.
 
«Στην τηλεδιάσκεψη», πρόσθεσε, «θα εξεταστούν κυρίως η υστέρηση των φορολογικών εσόδων του 2011 και τα βασικά μεγέθη του προϋπολογισμού του 2012. Η τρόικα πιστεύει ότι το τέλος ακίνητης περιουσίας θα αποδώσει 1 δισ. (ευρώ) λιγότερα από ό,τι εκτιμούμε εμείς». Σημειώνεται ότι η κυβέρνηση έχει θέσει ως στόχο έσοδα ύψους 2 δισ. ευρώ από το νέο τέλος στα ακίνητα.
 
Ερωτηθείς για το τι είδους νέα μέτρα θα μπορούσαν να ληφθούν, το κυβερνητικό στέλεχος είπε: «Είναι πολύ αργά για μέτρα μείωσης δαπανών, άρα είναι πιθανόν να μιλάμε για φορολογικά μέτρα».

Κομισιόν: Δεν ζητάμε νέα μέτρα

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν ζητάει από την Ελλάδα να λάβει νέα μέτρα λιτότητας, πέραν όσων έχει ήδη συμφωνήσει με την ΕΕ και το ΔΝΤ» δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Αμαντέου Αλταφάζ. Ο εκπρόσωπος της Κομισιόν ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχουν νέα μέτρα λιτότητας στο τραπέζι. «Αυτό που βρίσκεται στο τραπέζι είναι η πλήρης συμμόρφωση με τους συμφωνηθέντες στόχους» διευκρίνισε.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, Φρανσουά Μπαρουέν δήλωσε σήμερα πως μία στάση πληρωμών της Ελλάδας «δεν είναι υπόθεση εργασίας» στους κόλπους της ευρωζώνης. «Η στρατηγική μας (…) είναι να καταστήσουμε λειτουργική τη συμφωνία της 21ης Ιουλίου που υιοθετήθηκε από την ευρωζώνη, για να βοηθήσουμε και πάλι την Ελλάδα και να ενισχύσουμε τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό χρηματοπιστωτικής σταθερότητας», πρόσθεσε ο κ. Μπαρουέν. Υπογραμμίζοντας τη σημασία της εφαρμογής της συμφωνίας της 21ης Ιουλίου συμπλήρωσε: «Αυτή είναι η γαλλική θέση και πριν σκεφθούμε, όπως ορισμένοι άλλοι, για μία άλλη στρατηγική, ας καταστήσουμε πρώτα λειτουργική αυτή τη συμφωνία».
 
Στέλνοντας και μήνυμα στην ελληνική κυβέρνηση τόνισε πως «η Ελλάδα γνωρίζει τι πρέπει να πράξει, η ελληνική κυβέρνηση γνωρίζει ποιες είναι οι υποχρεώσεις της, τα καθήκοντά της, οι ευθύνες της έναντι των πιστωτών της». Ερωτηθείς τι θα συμβεί σε περίπτωση δυσμενούς έκθεσης της τρόικας σχετικά με την πρόοδο στους προυπολογισμούς της Αθήνας, και για την πιθανότητα οι πιστωτές να αρνηθούν ως εκ τούτου να αποδεσμεύσουν την επόμενη δόση του δανείου προς την Ελλάδα τον Οκτώβριο, σημείωσε πως δεν θα ήθελε να κάνει κάποια

Bundesbank: Πρώτα οι μεταρρυθμίσεις, μετά η νέα δόση

 
Ο πρόεδρος της Κεντρικής Τράπεζας της Γερμανίας (Bundesbank) Γιενς Βάιντμαν, πάλι, επισήμανε πως η Ελλάδα δεν θα πρέπει να λάβει την επόμενη δόση του δανείου εάν δεν εφαρμόσει πλήρως τις μεταρρυθμίσεις που προβλέπει το πρόγραμμα οικονομικής πολιτικής.

 
Μιλώντας στη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής επιτροπής προϋπολογισμού με θέμα την ενίσχυση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) ο Βάιντμαν χαρακτήρισε δυσάρεστο σενάριο ενδεχόμενη διακοπή χρηματοδότησης της Ελλάδας, τόσο για τη χώρα όσο και τους υπόλοιπους φορείς που συμμετέχουν στο ελληνικό πρόγραμμα, προσέθεσε ωστόσο πως η αποτυχία εφαρμογής του ελληνικού προγράμματος συνιστά λόγο για διακοπή της βοήθειας προς τη χώρα. 

«Σε ένα σύστημα στο οποίο η δημοσιονομική πολιτική είναι αποκεντρωμένη και τα κράτη έχουν την ευθύνη των δημοσιονομικών τους, η ενίσχυση μπορεί να χορηγείται μόνο περιορισμένα και υπό αυστηρές προϋποθέσεις», δήλωσε, προσθέτοντας πως καμία πρόσθετη οικονομική βοήθεια δε θα δοθεί εφόσον δεν πληρούνται οι απαραίτητες προϋποθέσεις και δεν εξαιρούνται οι αντίστοιχες συνέπειες για τα κράτη και τους ιδιώτες σε περίπτωση χρεοκοπίας.

 
«Η Κεντρική Τράπεζα θεωρεί οι πιέσεις των αγορών κάνουν καλό στις απείθαρχες δημοσιονομικά χώρες. Η Bundesbank θεμελιωδώς υποστηρίζει την πειθαρχία», δήλωσε ο Γερμανός κεντρικός τραπεζίτης. Αναφέρθηκε δε στην Ιρλανδία δηλώνοντας ότι είναι  ένα καλό παράδειγμα χώρας που εφαρμόζει τις μεταρρυθμίσεις.