Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να εκδοθεί από την Επιτροπή Ανταγωνισμού η απόφαση για τις κατώτατες αμοιβές που λαμβάνουν ορισμένοι κλάδοι, όπως οι μηχανικοί και άλλα κλειστά επαγγέλματα, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Επιτροπής Δ. Κυριτσάκη.

Ads

Μιλώντας στο ραδιοσταθμό ΒΗΜΑ 99,5 ο κ. Κυριτσάκης ανέφερε πως «σε ορισμένες μαζικές παραγωγές ή μαζικές εκθέσεις σε σχέδια, θα μπορούσε ο επιχειρηματίας, μια επιχείρηση, να επιτύχει μια σημαντικά κατώτερη τιμή, κάτι που θα ελάφρυνε το κόστος γενικότερα της κατασκευής και θα επιδρούσε ευνοϊκά στο ύψος των τιμών».

Πρόσθεσε ακόμη πως «είναι πάρα πολλά επαγγέλματα από τα κλειστά, που καθορίζουν τις τιμές εκ προοιμίου και δεν αφήνουν περιθώρια, εκμεταλλευόμενοι ή κρυπτόμενοι πίσω από το νόμο. Είναι αυτές οι στρεβλώσεις που δημιουργούν ένα δυσάρεστο κλίμα στην αγορά και το ΔΝΤ και η Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν θέσει όρους. Έτσι, δίνεται ένας ενεργός ρόλος στην επιτροπή Ανταγωνισμού να έχει μια επίσημη άποψη και θέση γύρω από ποια επαγγέλματα πρέπει, τα φερόμενα κλειστά, να απελευθερωθούν και να υπάρξει μια ανάσα στην αγορά».

Όπως είπε, ανάλογη απόφαση θα εκδοθεί και για το θέμα των ιχθυοκαλλιεργειών μετά από καταγγελίες περί δημιουργίας καρτέλ. Σημείωσε δε πως «το τελευταίο διάστημα,για ανταγωνιστικές πρακτικές, έχουν επιβληθεί πρόστιμα της τάξης των 350 εκατ. ευρώ σε διάφορες εταιρίες, περίπου 60,σε διάφορους τομείς».

Ads