Τη μείωση κατά 30% όλων των οργανικών μονάδων των υπουργείων και των εποπτευόμενων από αυτά οργανισμών, ζητά με επιστολή του προς όλα τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Δημήτρης Ρέππας, στο πλαίσιο του νέου επιτελικού κράτους. Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τον υφυπουργό Επικρατεία Άγγελο Τόλκα, οι δημόσιοι υπάλληλοι έχουν μειωθεί ήδη από το 2009 κατά 200.000, εξοικονομώντας 5% του μισθολογικού κόστους.

Ads

 

Με την επιστολή Ρέππα δίνεται προθεσμία έως τα τέλη Σεπτεμβρίου. Το σχέδιο προβλέπει τη συγχώνευση τμημάτων και διευθύνσεων με την ανάλογη μείωση των θέσεων προϊσταμένων, ενώ η κυβέρνηση προσανατολίζεται και στην κατάργηση υπηρεσιών και οργανικών θέσεων, όπως έχει προαναγγείλει και ο υπουργός Οικονομικών για την ύπαρξη πλεονάζοντος προσωπικού και στον στενό δημόσιο τομέα.
 
Παράλληλα, η τρόικα δείχνει να μην ικανοποιείται από τους υπολογισμούς της κυβέρνησης για απομάκρυνση, λόγω συνταξιοδοτήσεων ή παραιτήσεων, 150.000 δημοσίων υπαλλήλων έως το 2015 και ζητά περαιτέρω μείωση των δημοσίων υπαλλήλων, προκειμένου να επιτευχθεί η μείωση των δημόσιων δαπανών που προβλέπει το Μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα.
 
Σημειώνεται ότι για τους μόνιμους υπαλλήλους εξετάζεται το ενδεχόμενο να υπαχθούν σε υποχρεωτικές μετατάξεις, σε κενές θέσεις που θα προκύψουν, ενώ στην περίπτωση που ο υπάλληλος αρνηθεί τη νέα του θέση, θα απολύεται.
 
Όσον αφορά τους συμβασιούχους, που για φέτος μειώθηκαν κατά 50% σε σχέση με πέρυσι, η τρόικα ζητά να μειωθούν κατά 50% και για το 2012.

Το βράδυ της Τρίτης, κατά την διάρκεια της ενημέρωσης των βουλευτών του Κοινοβουλευτικού Τομέα Εργασίας (ΚΤΕ) Διοικητικής Μεταρρύθμισης του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Ρέππας δεν απέκλεισε μεγαλύτερη μείωση των οργανικών μονάδων στο δημόσιο, επισημαίνοντας πως «τα ποσοστά άμεσης μείωσης κατά 30% των οργανικών μονάδων των υπουργείων και των εποπτευόμενων οργανισμών στα πλαίσια δημιουργίας του νέου επιτελικού κράτους δεν είναι θέσφατα».
 
Ο κ. Ρέππας εξήγησε ότι στην περίπτωση που υπάρχουν κενές οργανικές θέσεις που αντιστοιχούν στο 30% της μείωσης, τότε δεν προκύπτει δημοσιονομικό όφελος, οπότε το ποσοστό αυτό μπορεί να αυξηθεί.

Ads

Για την εργασιακή εφεδρεία επισήμανε ότι το υπουργείο με βάση το Προεδρικό Διάταγμα θα κάνει την κατάταξη και την αξιολόγηση, αλλά τα κριτήρια θα τεθούν από το υπουργείο Οικονομικών.

 

«Κατά 200.000 μειώθηκαν οι δημόσιοι υπάλληλοι από το 2009»

 
Παράλληλα, μιλώντας στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ ο υφυπουργός Επικρατείας Άγγελος Τόλκας δήλωσε ότι οι δημόσιοι υπάλληλοι έχουν μειωθεί ήδη από το 2009 κατά 200.000, εξοικονομώντας 5% του μισθολογικού κόστους.

«Έχει υπάρξει μεγάλη εξοικονόμηση ύψους 5% όσον αφορά στο μισθολογικό κόστος. Είναι 200.000 οι δημόσιοι υπάλληλοι, τους οποίους έχει σταματήσει να χρηματοδοτεί με τον έναν ή τον άλλο τρόπο ο κρατικός προϋπολογισμός μέσα σε δυο χρόνια. Αυτή τη στιγμή είναι 200.000 λιγότεροι, από όσους είχαμε παραλάβει το 2009», δήλωσε ο κ. Τόλκας, απαντώντας στις δηλώσεις Σαμαρά για προσλήψεις από το παράθυρο.
 
«Βρισκόμαστε σε μια κατάσταση εκτάκτου ανάγκης. Και αυτό είναι μια πραγματικότητα, που πρέπει να αντιμετωπίσουμε», επισήμανε, προσθέτοντας ότι «η κυβέρνηση και ο ελληνικός λαός έχουν πετύχει πάρα πολλά με πολλές θυσίες. Θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται για να μπορέσουμε να εξασφαλίσουμε την απόφαση της 21ης Ιουλίου που έχει να κάνει με την χρηματοδότηση και σταθερότητα της χώρας».