Μετά τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών, και ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ επανέλαβε σήμερα πως η 6η δόση του δανείου προς την Ελλάδα δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένη. Έκανε επίσης λόγο για «πολύ σοβαρά πολιτικά προβλήματα» στη χώρα, τα οποία όμως «δεν αποτελούν δικαιολογία». Η Κομισιόν, πάντως, απέκλεισε σήμερα ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, ενώ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ηλ. Μόσιαλος εμφανίστηκε καθησυχαστικός, επισημαίνοντας ότι «ηκυβέρνηση δεν θα διακινδυνεύσει την υλοποίηση της απόφασης της 21ης Ιουλίου».

Ads

Σε συνέντευξή του στη Wall Street Journal και στο Dow Jones Newswires, ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ επανέλαβε ότι εάν η ελλάδα θέλει να λάβει την επόμενη δόση, δεν μπορεί να υπάρξει ευελιξία σχετικά με τους στόχους της για τη μείωση του ελλείμματος. Σύμφωνα με τον ίδιο «οι πολιτικές δυσκολίες της Ελλάδας δεν αποτελούν δικαιολογία για την αποτυχία της να εφαρμόσει τα μέτρα που υποσχέθηκε».

«Η Ελλάδα θα πρέπει να ξέρει ότι η επόμενη δόση δεν θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη, θα πρέπει να παρουσιάσουν αποτελέσματα. Έχω την αίσθηση ότι τα πράγματα δεν πάνε με τη σωστή ταχύτητα: δεν υπάρχουν αποτελέσματα. Καταλαβαίνω ότι οι πολιτικές δυσκολίες που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση είναι πολύ σοβαρές, αλλά αυτό δεν είναι δικαιολογία για τον υπόλοιπο κόσμο», δήλωσε ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου.

Μάλιστα, τόνισε ότι «δεν θα απέκλεια μια αλλαγή στη Συνθήκη στους επόμενους μήνες. Στη Γερμανία υπάρχει μια αυξανόμενη συνειδητοποίηση ότι χρειάζεται να προβλεφθούν αλλαγές», πρόσθεσε.

Ads

Στο μεταξύ, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε επανήλθε σήμερα, μετά τις δηλώσεις του στο γερμανικό ραδιοφωνικό σταθμό Deutschlandfunk. Μιλώντας την Πέμπτη στη γερμανική Βουλή χαρακτήρισε ιδιαίτερα σοβαρή την κατάσταση στην Ελλάδα, αναφέροντας ότι οι συζητήσεις με την τρόικα διεκόπησαν, παρά τις δηλώσεις Βενιζέλου περί προγραμματισμένης αναβολής. «Προς το παρόν οι συνομιλίες με την τρόικα έχουν διακοπεί. Δεν μπορούμε να έχουμε αυταπάτες. Από τη στιγμή που το κλιμάκιο της τρόικας δεν μπορεί να επιβεβαιώσει ότι η Ελλάδα έχει εκπληρώσει τους όρους, τότε η επόμενη δόση δεν θα εκταμιευθεί», επισήμανε.

Πάντως, το ΔΝΤ διατηρεί την ημερομηνία που είχε ανακοινώσει αρχικά, δηλαδή «τα μέσα Σεπτεμβρίου», ως τη χρονική περίοδο κατά την οποία θα επιστρέψει στην Ελλάδα η αποστολή του ΔΝΤ, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), δήλωσε ο εκπρόσωπος του Ταμείου χωρίς να δώσει άλλη πληροφορία για την αποστολή. Η τρόικα, η οποία έφυγε από την Αθήνα στις 2 Σεπτεμβρίου, ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι σκοπεύει να επιστρέψει «σε δέκα ημέρες».

Πληροφορίες αναφέρουν πως την ερχόμενη εβδομάδα, πιθανότατα την Τετάρτη, θα συνεδριάσει εκτάκτως το ΔΝΤ με θέμα την οικονομική κατάσταση της Ελλάδας. Τα στελέχη του ΔΝΤ έχουν ζητήσει ενημέρωση από τον απεσταλμένο του, Πόουλ Τόμσεν, στην Αθήνα, ενώ θεωρείται πιθανό μετά τη συνεδρίαση η τρόικα να λάβει το πράσινο φως, για να επιστρέψει στην Αθήνα.

Κομισιόν: Καμία συζήτηση για έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ

Δεν υπάρχει καμία απολύτως συζήτηση περί εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, τόνισε από την πλευρά του ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Αμαντέου Αλταφάζ, μετά τα επικριτικά σχόλια του υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας και της Ολλανδίας.

Σχετικά με το αν συζητείται η έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν δήλωσε: «Δεν υπάρχει καμία απολύτως συζήτηση για αυτό». Ωστόσο, και εκείνος υπογράμμισε ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να λάβει την επόμενη δόση του δανείου εάν δεν εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της.

«Είναι προφανές ότι η παροχή οικονομικής ενίσχυσης από το πρώτο πρόγραμμα και το επόμενο πρόγραμμα συνδέεται με πολύ αυστηρούς όρους. Κατά συνέπεια, δεν υπάρχει περίπτωση να παρέχουμε κεφάλαια εάν δεν εκπληρωθούν πλήρως οι όροι», επισήμανε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν.

Ζ.Κ. Τρισέ: Περιμένω από την Ελλάδα να κάνει τα απαραίτητα

Ο επικεφαλής της ΕΚΤ, Ζαν-Κλοντ Τρισέ, πάλι, εξέφρασε την προσδοκία του πως η Αθήνα «θα εφαρμόσει ό,τι είναι απαραίτητο, σεβόμενη τις δεσμεύσεις της», ενώ επανέλαβε και τη σημασία της άμεσης και πλήρους εφαρμογής των αποφάσεων της Συνόδου της 21ης Ιουλίου από όλες τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, την ώρα που αναθεωρεί προς τα κάτω τις εκτιμήσεις της για ανάπτυξη στην Ευρωζώνη και εκτιμά μείωση του πληθωρισμού το 2012.

Ειδικά για την Ελλάδα, ο Τρισέ σημείωσε πως πρέπει να είναι μπροστά από τους δημοσιονομικούς της στόχους «και υποθέτουμε ότι η ελληνική κυβέρνηση θα κάνει ότι είναι απαραίτητο γι’ αυτό».

«Συνεχίζουμε και εμμένουμε στη θέση μας, ζητώντας από όλες τις κυβερνήσεις να εφαρμόζουν πλήρως ό,τι είναι απαραίτητο, και αυτό ισχύει ιδιαίτερα για όσους αντιμετωπίζουν δυσκολίες και ειδικότερα για την Ελλάδα. Η υπόθεση εργασίας μου φυσικά είναι ότι η ελληνική κυβέρνηση θα κάνει ό,τι είναι απαραίτητο, δηλαδή να σεβαστεί απόλυτα τη δέσμευση που έχει αναλάβει», τόνισε.

Δεν κινδυνεύουμε, απαντά η κυβέρνηση

Η κυβέρνηση, πάντως, δια του κυβερνητικού εκπροσώπου, εμφανίζεται καθησυχαστική. Σύμφωνα με τον Ηλία Μόσιαλο, «η κυβέρνηση δεν θα διακυνδυνεύσει την υλοποίηση της απόφασης της 21ης Ιουλίου, που εξασφαλίζει τις δανειακές ανάγκες της χώρας μακροχρόνια».

Για τους λόγους αυτούς, επισήμανε, η κυβέρνηση προχωρά άμεσα στις διαρθρωτικές αλλαγές στο Δημόσιο Τομέα και στην εφαρμογή του Ενιαίου Μισθολογίου τους επόμενους μήνες -το οποίο θα ψηφιστεί εντός του Οκτωβρίου -, φέρνει νωρίτερα την υλοποίηση δεσμεύσεων, που είχαν προγραμματισθεί για το 2012, π.χ. τη μείωση του ποσοστού κέρδους των φαρμακοποιών, ενώ άφησε ανοικτό να επισπευσθούν και άλλες μεταρρυθμίσεις που συμπεριλαμβάνονται στο Μεσοπρόσθεσμο Πρόγραμμα.

Ο κ. Μόσιαλος τόνισε ότι με την τρόικα οι συζητήσεις δεν διεκόπησαν και εξέφρασε την αισιοδοξία της κυβέρνησης για τη, χωρίς προβλήματα, καταβολή της 6ης δόσης. «Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι ζούμε με δανεικά και όχι με τις δικές μας δυνάμεις, κάτι το οποίο δεν είναι ευπρεπές για μια χώρα. Με αυτήν την έννοια, η υλοποίηση της Συμφωνίας της 21ης Ιουλίου είναι επιτακτική ανάγκη και στην πορεία ξεχνάμε το διακύβευμα. Με αυτήν την έννοια ο υπουργός Οικονομικών δεν θέλει να δημιουργούνται εντυπώσεις για την συμπεριφορά της ελληνικής κυβέρνησης», εξήγησε.

Υπογράμμισε ακόμη ότιδεν θα ληφθούν νέα εισπρακτικά μέτρα, που θα επιβαρύνουν μισθωτούς και συνταξιούχους, ενώ δήλωσε πως το υπουργείο Οικονομικών θα δώσει στη δημοσιότητα στοιχεία για την φοροδιαφυγή 10.000 επιχειρήσεων.