Στο επίκεντρο των ελέγχων της τρόικας βρίσκεται από σήμερα η υλοποίηση του Μνημονίου και των διαρθρωτικών αλλαγών. Την ίδια στιγμή, εν όψει της άφιξης των επικεφαλής του κλιμακίου της τρόικας, τις επόμενες ημέρες, στην Αθήνα, οι αποκλίσεις στα έσοδα και τις δαπάνες του πρώτου επταμήνου και η βαθύτερη από τις αρχικές προβλέψεις ύφεση αποτελούν πονοκέφαλο για το οικονομικό επιτελείο.

Ads

Η ενημέρωση των τεχνικών κλιμακίων της τρόικας έχουν ήδη ξεκινήσει από την προηγούμενη εβδομάδα ενώ σήμερα ξεκινούν οι έλεγχοι στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, σε υπουργεία και υπηρεσίες προκειμένου να συνταχθεί η έκθεση αξιολόγησης που θα κρίνει την εκταμίευση της έκτης δόσεως του μηχανισμού στήριξης. Το υψηλόβαθμο κλιμάκιο της τρόικας αναμένεται στην Αθήνα την Τετάρτη ή το αργότερο την Πέμπτη.

Στο επίκεντρο των ελέγχων θα βρεθεί η πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού σε δημοσιονομική και ταμειακή βάση, όπου στο επτάμηνο οι επιδόσεις υστερούν έναντι των προβλέψεων του Μεσοπρόθεσμου. Ακόμη, η τρόικα θα ενημερωθεί για το ενιαίο μισθολόγιο στο δημόσιο, τις συγχωνεύσεις και καταργήσεις φορέων, αλλά και για τις επιχειρούμενες αλλαγές στην φορολογία. Επιπλέον, θα εξετασθεί η πορεία των ιδιωτικοποιήσεων και η λειτουργία του Ταμείου Αξιοποιήσεως της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου.

Οι επικεφαλής της τρόικας κ.κ. Ματίας Μορς της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Πόουλ Τόμσεν του ΔΝΤ και Κλάους Μαζούχ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας αναμένεται να συναντηθούν και με τον διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Γ. Προβόπουλο για να συζητήσουν την κεφαλαιακή επάρκεια και τη ρευστότητα των τραπεζών.

Ads

Πάντως, ήδη από την προηγούμενη εβδομάδα πληροφορίες θέλουν την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών να προτίθεται να διαπραγματευτεί με την τρόικα τη σύνθεση των δημοσιονομικών μέτρων, κυρίως στο σκέλος της φορολογίας. Το βασικό επιχείρημα θα είναι η αρνητική επίπτωση ορισμένων εισπρακτικών μέτρων στην οικονομία που δείχνει να περνά σε φάση μεγαλύτερης ύφεσης.

Πάντως από κυβερνητικές πηγές διαρρέεται ότι το υπουργείο αισιοδοξεί αναφορικά με την χρηματοδότηση της χώρας καθώς εκτιμά ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα στην εκταμίευση της έκτης δόσης. Ωστόσο, περιφερειακά εκφράζονται φόβοι για νέα μέτρα, καθώς την περασμένη εβδομάδα ο υπουργός Οικονομικών δεν διέψευσε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο τονίζοντας ότι «δεν πρέπει να υπάρξουν νέα μέτρα» και εκτιμώντας ότι δεν θα χρειαστεί να ληφθούν εφόσον αποδώσουν όσα έχουν αποφασιστεί έως τώρα.

Συνάντηση Βενιζέλου με παραγωγικούς και κοινωνικούς εταίρους ενόψει ΔΕΘ

Συνάντηση με τους παραγωγικούς και κοινωνικούς εταίρους θα έχει σήμερα Δευτέρα ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος, ενόψει της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, ενώ μέσα στην εβδομάδα θα συναντηθεί με το τεχνικό κλιμάκιο της τρόικας.

Οι παραγωγικοί φορείς αναμένεται να διατυπώσουν στον κ. Βενιζέλο τις θέσεις και τις διεκδικήσεις τους, ενώ αντικείμενο των συζητήσεων θα είναι και νέο φορολογικό σύστημα, το προσχέδιο του οποίου θα δοθεί σε δημόσιο διάλογο μετά τις 15 Σεπτεμβρίου. Το νομοσχέδιο με όλες τις αλλαγές θα κατατεθεί στη Βουλή τον Οκτώβριο μαζί με το προσχέδιο του Προϋπολογισμού του 2012.

Το νέο σχέδιο που επεξεργάζεται η κυβέρνηση περιλαμβάνει ριζικές αλλαγές στη φορολογία, με μέτρα που στοχεύουν στην πάταξη της φοροδιαφυγής και περαιτέρω περικοπές στις φοροαπαλλαγές νομικών και φυσικών προσώπων. Παράλληλα, εξετάζεται η μείωση του φορολογικού συντελεστή των επιχειρηματικών κερδών από το 20% στο 15%, των συντελεστών του ΦΠΑ, ενώ μένει ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξουν αλλαγές και στα είδη εστίασης. Στο τραπέζι της συζήτησης θα βρεθούν και οι επιβαρύνσεις στη φορολογία ακινήτων.

Συσκέψεις θα πραγματοποιηθούν σήμερα και υπό τον πρωθυπουργό, Γιώργο Παπανδρέου, ο οποίος θα συναντήσει κυβερνητικά στελέχη προκειμένου να συζητήσουν τη χρήση του Διαδικτύου σε ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων του δημοσίου τομέα. Στη συνέχεια, ο κ. Γιώργος Παπανδρέου θα έχει σύσκεψη με συνεργάτες του, με αντικείμενο τη μεταφορά τεχνογνωσίας για τον εκσυγχρονισμό της δημόσιας διοίκησης, από ευρωπαϊκές χώρες. Οι δύο συσκέψεις θα πραγματοποιηθούν στο γραφείο του πρωθυπουργού στην Βουλή.