Απεργία επ’ αόριστον και άλλες μορφές κινητοποίησης, όπως οι παρεμβάσεις σε σταθμούς διοδίων, προανήγγειλε αμέσως μετά την άκαρπη συνάντηση με τον υπουργό Γιάννη Ραγκούση το συνδικάτο των ιδιοκτητών ταξί. Δεν δεσμεύομαι από προηγούμενη κυβερνητική απόφαση, διαμηνύει ο υπουργός Μεταφορών. Στο μεταξύ, βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος ζήτησαν να συγκληθεί ο αρμόδιος ΚΤΕ. Οι βουλευτές έχουν ήδη ενημερωθεί για την απόφαση αντίστοιχης συνεδρίασης, απαντά ο Γιάννης Ραγκούσης. Επεισόδια σημειώθηκαν το πρωί έξω από το υπουργείο στο Χολαργό.

Ads

Μετά τη συνάντηση, που κράτησε μιάμιση ώρα περίπου, ο πρόεδρος του ΣΑΤΑ Θύμιος Λυμπερόπουλος, ανακοίνωσε ότι η απεργία συνεχίζεται και ότι η μορφή του αγώνα δεν θα ανακοινωθεί τώρα, αλλά θα ενημερώνονται τα σωματεία για τον τρόπο αντίδρασης. Ο κ. Ραγκούσης, σύμφωνα με τους συνδικαλιστές, εμφανίστηκε κάθετος στη θέση του για πλήρη απελευθέρωση του επαγγέλματος.

Συγκεκριμένα, ο κ. Λυμπερόπουλος τόνισε ότι η επταμελής αντιπροσωπεία κατέθεσε πρόταση για 6μηνη παράταση-κατοχύρωση του διαλόγου και με δέσμευση για πλαίσιο πληθυσμιακής αναλογίας στην έκδοση των αδειών, όπως προέβλεπε το προεδρικό διάταγμα Ρέππα. Παράλληλα, πρότειναν να πληρώνονται οι άδειες και να υπάρχει δέσμευση για τη μη δημιουργία καρτέλ.

Όμως,σύμφωνα με τον ίδιο, ο υπουργός ουσιαστικά απέρριψε την πρόταση, σημειώνοντας ότι ο νόμος Παπακωνσταντίνου απελευθερώνει τα πάντα. Ο πρόεδρος του ΣΑΤΑ εκτίμησε ότι δεν θα περάσει τίποτα από όσα προβλέπονται για τα ΤΑΧΙ, ότι στο τέλος τα μέλη του κλάδου θα βγουν νικητές και πρόσθεσε ότι ολόκληρη η κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ, η πλειονότητα των βουλευτών της αντιπολίτευσης, τα Συνδικάτα και ολόκληρη κοινωνία είναι με το μέρος τους.

Ads

Το σκεπτικό Ραγκούση

«Ο Νόμος 3919 δεν αφήνει γενικά και αόριστα σε κάθε υπουργό τη δυνατότητα να εκδίδει ένα Προεδρικό Διάταγμα και να κλείνει ένα επάγγελμα. Το επιτρέπει αυτό μόνο για λόγους εξυπηρέτησης επιτακτικού λόγου δημοσίου συμφέροντος, που νοούνται λόγοι για την εθνική ασφάλεια, τη δημόσια ασφάλεια, τη δημόσια υγεία κ.λπ.», δήλωσε ο υπουργός Μεταφορώ, σημειώνοντας πως σύντομα θα δημοσιοποιηθεί, απόφαση της ολομέλειας του ΣτΕ, με συγκεκριμένο σκεπτικό για ζητήματα, που σχετίζονται με περιορισμούς στο άνοιγμα επαγγελμάτων.

Αναφερόμενος στην έκδοση Προεδρικού Διατάγματος από την προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου, υπογράμμισε ότι ο ίδιος έχει διαφορετική άποψη και πως δεν υπάρχει κυβερνητική απόφαση που να τον δεσμεύει. «Έχετε επιλέξει να πλήξετε καίρια την ελληνική κοινωνία. Γιατί είναι άλλο πράγμα το απεργώ και υφίσταμαι εγώ τις συνέπειες της απόφασής μου και άλλο πράγμα είναι ότι αυτή τη στιγμή μία χώρα που δίνει μάχη για την επιβίωσή της να την μπλοκάρω εκεί που αιμοδοτείται», ανέφερε στην αντιπροσωπεία των ιδιοκτητών ταξί, επισημαίνοντας ότι ο κλάδος άρχισε κινητοποιήσεις προτού λάβει απαντήσεις από το υπουργείο στις προτάσεις τις οποίες υπέβαλε το συνδικάτο.

Εξηγήσεις ζητούν και 21 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ

Την άμεση σύγκληση του διευρυμένου Κοινοβουλευτικού Τομέα Εργασίας (ΚΤΕ) Μεταφορών του ΠΑΣΟΚ ζητούν 21 βουλευτές της κυβέρνησης, προκειμένου να ενημερωθούν από τον Γιάννη Ραγκούση για τον προγραμματισμό και τις προθέσεις του υπουργείου Υποδομών σχετικά με το θέμα των ταξί.

Οι Τόνια Αντωνίου, ο Νίκος Σαλαγιάννης, μάλιστα, υπογράφουν πρώτοι την επιστολή προς τον γραμματέα της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ, στην οποία αναφέρεται πως “όπως έχει εξελιχθεί η κατάσταση, η ελληνική οικονομία, ο τουριστικός κλάδος και η εικόνα της χώρας στο εξωτερικό δέχονται αυτή τη στιγμή ένα πολύ σοβαρό πλήγμα με απρόβλεπτες συνέπειες”.

Αρκετοί βουλευτές που υπογράφουν τη δήλωση έχουν ήδη ενημερωθεί από την Τρίτη όποτε και αποφασίστηκε συνεδρίαση του διευρυμένου κοινοβουλευτικού τομέα εργασίας για θέματα του υπουργείου Μεταφορών, απάντησε με γραπτή ανακοίνωση ο Γιάννης Ραγκούσης.

Ακόμη, πηγές της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος, τις οποίες επικαλείται το πρακτορείο ΑΠΕ-ΜΠΕ, αφησαν αιχμές για υστεροβουλία στις κινήσεις των βουλευτών. Όπως σημείωσαν, ήταν από χθες γνωστό σε όλους ότι είχε προγραμματιστεί συνεδρίαση του ΚΤΕ Μεταφορών, με διευρυμένη σύνθεση, για την ερχόμενη εβδομάδα.

Νέα «πυρά» από τη ΝΔ

Μετά από την άκαρπη συνάντηση της ηγεσίας του υπουργείου Μεταφορών με το ΣΑΤΑ, ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ Γιάννης Μιχελάκης χαρακτήρισε το Γιάννη Ραγκούση «αρχιτέκτονα του χάους»: «Με τα όσα ο ίδιος δήλωσε στους εκπροσώπους των οδηγών ταξί, απέδειξε, ότι η εμμονή του στο αυταρχικό «έτσι θέλω», οφείλεται αποκλειστικά και μόνο στη βεντέτα με τον προκάτοχό του κ. Ρέππα».

Παράλληλα, κάλεσε εκ νέου τους ιδιοκτήτες ταξί να επιδείξουν υπευθυνότητα και να μην παρακωλύουν τις συγκοινωνίες, προσθέτοντας πως «η επιδίωξη του κ. Ραγκούση να προκαλέσει κοινωνικές συγκρούσεις δεν πρέπει να περάσει». Αναφερόμενος στον πρωθυπουργό, είπε πως «σε ρόλο παρατηρητή, αρκείται να εγκρίνει ό,τι του φέρνουν οι υπουργοί του, όσο αντίθετα κι αν είναι αυτά». Διαπίστωσε δε ότι η στάση του υπουργού Μεταφορών προκαλεί την αντίδραση και βουλευτών του ΠΑΣΟΚ.

Συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις ταξί σε όλη τη χώρα

Αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία στη γέφυρα του Ρίου- Αντιρρίου, μετά την αποχώρηση των αυτοκινητιστών, οι οποίοι είχαν καταλάβει το σταθμό διοδίων, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το άνοιγμα του επαγγέλματός τους.

Οι ιδιοκτήτες ταξί από την Αιτωλοακαρνανία και την Αχαΐα είχαν αποκλείσει αργά το μεσημέρι τη γέφυρα και τα διόδια. Λίγη ώρα μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος της συνάντησης, περίπου 300 ταξί από την Αρκαδία, τη Λακωνία, τη Μεσσηνία και την Αργολίδα ξεκίνησαν από τον σταθμό διοδίων Νεστάνης και Σπαθοβουνίου και κατευθύνονται προς την Αθήνα.

Την ίδια ώρα, 60 ταξί παραμένουν στα διόδια Νεστάνης και τα ταξί της Κορίνθου βρίσκονται στα διόδια Ισθμού, όπου περνούν ελεύθερα τα αυτοκίνητα χωρίς να πληρώνουν.

Στη Θεσσαλονίκη, ιδιοκτήτες ταξί πραγματοποίησαν πορεία στο κέντρο της πόλης. Τα ταξί ξεκίνησαν από την οδό Μαρίνου Αντύπα στο Φοίνικα και ακολούθησαν τη διαδρομή από την οδό Βασιλίσσης Όλγας και την Τσιμισκή, μέχρι τα Δικαστήρια και την Εγνατία. Η πορεία, στην οποία συμμετέχουν και κάποια ταξί της Χαλκιδικής, θα συνεχιστεί στη Ν. Εγνατία και θα καταλήξει στη Βούλγαρη. Μέρος των ταξί θα συνεχίσει ως τον κόμβο του αεροδρομίου «Μακεδονία», αλλά χωρίς να επιχειρήσει αποκλεισμό, ή κλείσιμο δρόμων.

Στα Χανιά, οι ιδιοκτήτες ταξί πήραν την απόφαση να αποκλείσουν επ’ αόριστον το αεροδρόμιο “Δασκαλογιάννης”, μετά την εξέλιξη που είχαν στην Αθήνα οι επαφές των εκπροσώπων του κλάδου με τον αρμόδιο υπουργό. Όπως δήλωσε ο πρόεδρος του σωματείου στα Χανιά, Ηλίας Καραπατάκης,”μετά τις εξελίξεις στην Αθήνα αποφασίσαμε να μείνουμε εδώ, μέχρι νεωτέρας .”Νωρίτερα σήμερα, οι ιδιοκτήτες ταξί σε Αθήνα και περιφέρεια προχώρησαν σε σειρά κινητοποιήσεων, που περιλάμβαναν πορείες, συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας, αποκλεισμούς αεροδρομίων και λιμανιών, άνοιγμα διοδίων. Στην Κρήτη, το μεσημέρι έχει προγραμματιστεί παγκρήτια κινητοποίηση.

Επεισόδια στο Χολαργό

Επεισοδιακά ολοκληρώθηκε η σημερινή μαζική συγκέντρωση διαμαρτυρίας ιδιοκτητών ταξί έξω από το υπουργείο Μεταφορών. Μετά από τις ανακοινώσεις του προέδρου του ΣΑΤΑ Θύμιου Λυμπερόπουλου περί άκαρπης συνάντησης με την ηγεσία του υπουργείου, διαδηλωτές άρχισαν να πετούν αντικείμενα προς τους αστυνομικούς και επιχείρησαν να ανεβούν στα κάγκελα της περίφραξης του υπουργείου, φωνάζοντας υβριστικά συνθήματα σε βάρος του υπουργού Ραγκούση. Ακολούθησε ρίψη χημικών από την αστυνομία και αποχώρηση των διαδηλωτών.