Διεύρυνση του ελεγκτικού μηχανισμού της ΕΛ.ΑΣ. προβλέπει νέο πολυνομοσχέδιο που ετοιμάζει το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Στις νέες αρμοδιότητες της αστυνομίας περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, δυνατότητα τηλεφωνικών υποκλοπών βουλευτών, δικαστών και υπαλλήλων της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Ελλάδα, με στόχο να διαπιστωθεί αν υπάρχει συμμετοχή τους σε παράνομες πράξεις.
Στο νέο πολυνομοσχέδιο, το οποίο αναμένεται να κατατεθεί τις επόμενες ημέρες στη Βουλή, ενδέχεται να περιλαμβάνονται και αντίστοιχοι έλεγχοι ενόρκους δικαστηρίων και «διαιτητών» σε δικαστικές υποθέσεις, όπως αναφέρει ρεπορτάζ της εφημερίδας «Το Βήμα». Σύμφωνα με αξιωματούχους του υπουργείου, το νομοσχέδιο αποτελεί μια «αλλαγή στον χάρτη ελέγχου της διαφθοράς στην Ελλάδα, με τους “αδιάφθορους” να αποκτούν τεράστιες αρμοδιότητες και να μπορούν να ελέγχουν από επίορκους πολιτικούς ως παραδικαστικά κυκλώματα και από κοινοτικές επιδοτήσεις ως ύποπτες συναλλαγές σε δημόσιους διαγωνισμούς». Την ίδια στιγμή, ωστόσο, κυβερνητικά στελέχη υπογραμμίζουν τους ενδεχόμενους κινδύνους από μια τέτοια διεύρυνση του ελεγκτικού μηχανισμού της ΕΛ.ΑΣ.
Η αναβάθμιση της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων αποτελεί απόφαση του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, ύστερα από συνεννόησή του με το Μέγαρο Μαξίμου για την καταπολέμηση της διαφθοράς. Στόχος, σύμφωνα με το «Βήμα» ήταν να δημιουργηθεί ένα νομικό πλαίσιο, ώστε οι «αδιάφθοροι» της ΕΛ.ΑΣ. να μετατραπούν σε κύριους ελεγκτές του δημόσιου τομέα με ενδιαφέρον σε ύποπτες ενέργειες πολιτικών, δικαστών και άλλων που δεν καλύπτονται ουσιαστικά από κανέναν ενιαίο φορέα ελέγχου. Μετά τις πρόσφατες εξελίξεις, ωστόσο, στο εσωτερικό της κυβέρνησης και την αλλαγή στην ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, αναμένεται να δούμε αν στο εν λόγω νομοσχέδιο θα υπάρξουν παρεμβάσεις και αλλαγές.
Η Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων αποτελεί δημιούργημα του ίδιου του κ. Χρυσοχοΐδη, στα τέλη του 1999, με στόχο την αντιμετώπιση των κυκλωμάτων επίορκων αστυνομικών. Σήμερα λειτουργούν δύο κλιμάκια της υπηρεσίας σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, όπου υπηρετούν συνολικά 155 αστυνομικοί. Η Υπηρεσία επεξεργάζεται ετησίως περίπου υποθέσεις δράσης ύποπτων αστυνομικών. Από το 2003, διαθέτει επίσης την δυνατότητα ελέγχου δημοσίων υπαλλήλων για τρία συγκεκριμένα αδικήματα: ενεργητική και παθητική δωροδοκία και εκβίαση. Το αποτέλεσμα ήταν ο αριθμός των υποθέσεων διαφθοράς στο δημόσιο τομέα που ασχολείτο να ήταν σημαντικά μικρότερος – 60-90 υποθέσεις ετησίως, λίγες από τις οποίες κατέληγαν στην άσκηση ποινικών διώξεων.
Τα ελεγχόμενα αδικήματα αυξάνονται σημαντικά με το πολυνομοσχέδιο. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας, πλέον μπορεί να ελέγχονται τα αδικήματα της κατάχρησης εξουσίας, της απιστίας, της πλαστογραφίας, της νόθευσης εγγράφων, της αθέμιτης συμμετοχής σε διαγωνισμούς, της παραβίασης υπηρεσιακού απορρήτου, της δωροδοκίας δικαστή, ενόρκων και μελών δικαστηρίων για επίλυση διαφορών και άλλων. Ειδική αναφορά υπάρχει στο πολυνομοσχέδιο για τις δυνατότητες ελέγχου σε «μέλη δημοσίων συνελεύσεων» περιλαμβάνοντας σε αυτές τη Βουλή, τα δημοτικά συμβούλια κτλ. Παράλληλα, παρέχει τη δυνατότητα ελέγχου «των υπαλλήλων όλων των ξένων οργανισμών (Ευρωπαϊκή Ένωση, ΟΗΕ, ΟΑΣΑ κτλ.) που έχουν γραφεία στη χώρα μας», με στόχο να ελέγχονται οι αρωγοί κυκλωμάτων παράνομων επιδοτήσεων κτλ. Τέλος, θα μπορεί να γίνεται άρση απορρήτου συνομιλιών για όλες τις προαναφερθείσες έρευνες.
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >