Σε τέσσερις συνεδριάσεις, θα ολοκληρωθεί την ερχόμενη εβδομάδα στην Ολομέλεια η συζήτηση του πολυνομοσχεδίου, με πρωινές και απογευματινές συνεδριάσεις την Τρίτη και την Τετάρτη. Στο μεταξύ, σε κριτική στην οικονομική πολιτική αλλά και στις ρυθμίσεις για απολύσεις στο δημόσιο άσκησαν κυβερνητικοί βουλευτές κατά τη συζήτηση του πολυνομοσχεδίου στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων. Το ΠΑΣΟΚ εστίασε στη Δημόσια Διοίκηση, ενώ η  βουλευτής της ΝΔ Ντόρα Μπακογιάννη διαφώνησε με τον φόρο πολυτελείας και τα έβαλε με την τρόικα.
 

Ads

Η κοινοβουλευτική εβδομάδα προβλέπεται καυτή. Την ερχόμενη Δευτέρα το απόγευμα θα συζητηθεί το πόρισμα της Προανακριτικής Επιτροπής για τη λίστα Λαγκάρντ, σύμφωνα με το οποίο ζητείται η ποινική δίωξη του πρώην υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου για δύο κακουργήματα, της απιστίας στην υπηρεσία και της νόθευσης εγγράφου και για ένα πλημμέλημα της παράβασης καθήκοντος.
 
Η Διάσκεψη των Προέδρων αποφάσισε, επίσης, η συζήτηση του νομοσχεδίου για τη ΝΕΡΙΤ να ολοκληρωθεί σε δύο συνεδριάσεις μέχρι τέλος της ερχόμενης εβδομάδας, μεταξύ Πέμπτης και Παρασκευής, ενώ μέχρι τότε θα συζητηθεί και η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για την ΕΡΤ. Δεν καθορίστηκε πάντως από τη Διάσκεψη των Προέδρων ποια από τις δύο συζητήσεις θα προηγηθεί.
 
Βολές Μπακογιάννη κατά τρόικας
 
Βολές κατά της τρόικας και κριτική για την ασκούμενη φορολογική πολιτική εξαπέλυσε η Ντόρα Μπακογιάννη κατά την συζήτηση του πολυνομοσχεδίου της κυβέρνησης. Παράλληλα απέδωσε βαριές ευθύνες λέγοντας ότι «3,5 χρόνια δεν έγινε απολύτως τίποτε και αυτό δεν περιποιεί τιμή στο πολιτικό σύστημα».
 
Όπως είπε στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή απευθυνόμενη προς τον Γιάννη Στουρνάρα αναφορικά με τις φορολογικές διατάξεις του πολυνομοσχεδίου, «δεν είναι η φορολογική μεταρρύθμιση που θα περιμέναμε και θα έπρεπε να έχει την λογική των κινήτρων», επισημαίνοντας ότι «δεν κάνετε τον πολίτη σύμμαχό σας».
 
Όπως τόνισε τα έσοδα μειώνονται και υπογράμμισε: «Δεν καταλαβαίνω πλέον γιατί η τρόικα επιμένει σε μια φορολογική πολιτική που δεν φέρνει έσοδα. Τι κερδίζουν αυτοί οι ‘καμπαλέρος’ όταν υποχρεώνουν μια χώρα να ακολουθεί μια φορολογική πολιτική χωρίς αποτέλεσμα;». Και πρόσθεσε: «Θα περίμενα να έρθει και να ζητήσει συγγνώμη η τρόικα».
 
Η πρώην υπουργός της ΝΔ άφησε αιχμές και για τον υπουργό Παιδείας Κ. Αρβανιτόπουλο διατυπώνοντας «μεγάλο προβληματισμό για τις αποφάσεις που ελήφθησαν» σχετικά με την κατάργηση ειδικοτήτων καθηγητών. Για τη στάση που θα τηρήσει η ίδια στην ψηφοφορία της ερχόμενης εβδομάδας επί του πολυνομοσχεδίου, είπε: «Θα το ψηφίσω με βαριά καρδιά γιατί ξέρω ότι είστε κολλημένοι στον τοίχο και γιατί αυτοί οι άνθρωποι (οι τροϊκανοί) δεν θέλουν να ακούσουν τίποτα».
 
«Αν η Ντ. Μπακογιάννη ήταν βουλευτής της αντιπολίτευσης, με όσα είπε θα καταψήφιζε το νομοσχέδιο. Σας το λέω να προβληματιστείτε», σχολίασε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Δημήτρης Κρεμαστινός, ο οποίος τόνισε ότι ουσιαστικά το κράτος εξαπάτησε τους ιδιοκτήτες ΙΧ με τον φόρο πολυτελείας. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «είπε στους πολίτες “πάρτε ασφαλή αυτοκίνητα και σας τα επιδοτώ”, ενώ τώρα τους επιβάλλει φόρο πολυτελείας».
 
Μοιάζει, πρόσθεσε ο κ. Κρεμαστινός, με εκείνον τον αστυφύλακα ο οποίος επί χούντας έπαιζε μουσική Θεοδωράκη που απαγορευόταν, και όταν τον πλησίαζαν κάποιοι παραξενευόμενοι που έβλεπαν ένα αστυφύλακα να παίζει μουσική Θεοδωράκη εκείνος τους συλλάμβανε γιατί άκουγαν μουσική Θεοδωράκη. Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ ζήτησε ακόμη στο Δημόσιο να υπάρχει αξιολόγηση, αιτιολογία και κοινωνική υπηρεσία που θα βοηθά να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που θα έχουν οι απολυμένοι, ενώ ζήτησε να ενισχυθεί η δημόσια υγεία με το πλεονάζον προσωπικό.

«Ο ρόλος του υπουργείου μου είναι αυστηρά επιτελικός. Οι ανάγκες καθορίζονται από τα υπουργεία. Αυτό που λέτε πρέπει να το ορίσει το υπουργείο Υγείας», απάντησε ο Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης, που επεσήμανε ότι «δεν μπορούμε να κάνουμε στοχευμένη κινητικότητα αν δεν συνεργαστούν όλα τα υπουργεία». Κριτική στις απολύσεις στο Δημόσιο άσκησε και ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Ι. Κουτσούκος.
 
Η συζήτηση του πολυνομοσχεδίου στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής ξεκίνησε με ένταση ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αξιωματική αντιπολίτευση και κόντρες του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτη Λαφαζάνη με τον υπουργό Εσωτερικών Γιάννη Μιχελάκη και την Ντόρα Μπακογιάννη.