Εμπλοκή σημειώθηκε στην αποχώρηση από την Νομική Σχολή, μετά από τις επιφυλάξεις που εξέφρασε ο ιδιοκτήτης για τον αριθμο των ατόμων, πέρα από τους μετανάστες απεργούς πείνας, που θα εγκαθίσταντο τη νύχτα στο κτήριο Πατησίων και Ηπείρου που είχε παραχωρήσει. Μιλώντας στους δημοσιογράφους, εκπρόσωπος της Επιτροπής Αλληλεγγύης, είπε ότι μετά από αυτή την εξέλιξη οι απεργοί θα παρέμεναν στο κτίριο, αφού ήταν αδύνατο να περιφέρονται στην Αθήνα μέχρι το πρωί. Αυτή τη στιγμή πραγματοποιείται συνέλευση των μεταναστών καθώς και μελών των ομάδων συμπαράστασης.

Ads

Νωρίτερα, έπειτα από πολύωρες διαπραγματεύσεις είχε συμφωνηθεί να συνεχίσουν οι μετανάστες την πανελλαδική απεργία πείνας τους σε νεοκλασικό κτίριο, στη συμβολή των οδών Πατησίων και Ηπείρου που ανήκει σε ιδιώτη και οι μετανάστες να μεταφερθούν στο κτίριο με την αστυνομία να φυλά περιμετρικά το χώρο «για την αποτροπή τυχόν ακροδεξιών επιθέσεων». Επίσης, να επιτρέπεται η είσοδος στο κτίριο συγκεκριμένου αριθμού μελών της Πρωτοβουλίας Αλληλεγγύης. Οι αλληλέγγυοι θα βρίσκονται σε διπλανό οικόπεδο. Τέλος, οι μετανάστες να φιλοξενηθούν στο κτίριο όχι για διάστημα μεγαλύτερο των 15 ημερών.

Οι απεργοί πείνας πραγματοποίησαν νωρίτερα συνέλευση προκειμένου να λάβουν τις τελικές αποφάσεις. Αποφάσισαν να μεταβούν στην Πατησίων με πορεία, καθώς, όπως σημειώνουν πηγές, δυσπιστούν ως προς το πού θα καταλήξουν αν επιβιβαστούν σε λεωφορεία. Αναμένεται να ενωθούν με το συγκεντρωμένο αλληλέγγυο πλήθος στη συμβολή των οδών Ακαδημίας και Ιπποκράτους. Υπολογίζεται ότι περίπου 2.000 άτομα βρίσκονται στη γύρω περιοχή και η πορεία που θα ακολουθήσουν θα περάσει από τις οδούς Σίνα, Ακαδημίας, Πατησίων για να καταλήξει στην Ηπείρου.

Οι μετανάστες άρχισαν να συγκεντρώνουν τα προσωπικά τους αντικείμενα από το χώρο του παλιού κτιρίου της Νομικής και ανέμεναν την απομάκρυνση της αστυνομίας, που έχει αποκλείσει επί ώρες την είσοδο του κτιρίου.

Ads

Οι μετανάστες είχαν θέσει σειρά προϋποθέσεων για την αποχώρησή τους από τη Νομική, όπως να μην υπάρχει 24ωρη αστυνομική παρακολούθηση του νέου κτιρίου, να μπορούν να βρίσκονται στο χώρο και οι αλληλέγγυοι στην κινητοποίησή τους και να γίνει η μετεγκατάστασή τους χωρίς αστυνομική συνοδεία. Οι προϋποθέσεις τους έγιναν δεκτές, αλλά «αγκάθι» στις διαπραγματεύσεις αποτέλεσε ο όρος για την 24ωρη φύλαξη, καθώς ο ιδιοκτήτης του χώρου που προτάθηκε να μετεγκατασταθούν οι μετανάστες δεν τον παραχωρούσε αν δεν υπήρχε συνεχής παρακολούθηση από τις δυνάμεις ασφαλείας, εκφράζοντας ανησυχίες για την ακεραιότητά του.

Επιχειρήθηκε αρχικά να βρεθεί νέος χώρος, ωστόσο, ο ιδιοκτήτης του κτιρίου φάνηκε να υποχωρεί εφόσον υπήρχαν εγγυήσεις για το ακίνητό του.

Την ίδια ώρα, μια εκτεταμένη αστυνομική επιχείρηση λάμβανε χώρα, με την περιοχή γύρω από τη Νομική να παραμένει μέχρι τώρα αποκλεισμένη. Η Νομική βρίσκεται σε αστυνομικό κλοιό, με τις δυνάμεις των ΜΑΤ να έχουν περικυκλώσει το κτίριο. Κλειστοί είναι οι γύρω δρόμοι, ενώ στο σημείο βρίσκονται κλούβες των ΜΑΤ. Στην περιοχή απαγορεύεται η πρόσβαση σε πεζούς, ακόμη και σε δημοσιογράφους.

Διαβάστε επίσης: Συγκέντρωση αλληλεγγύης στο κέντρο της Αθήνας για τους μετανάστες στη Νομική

και όλες οι εξελίξεις στο: Πανελλαδική απεργία πείνας μεταναστών