Συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν χθες το πρωί τα μέλη του Συλλόγου Αδιόριστων Εκπαιδευτικών με Αναπηρίες 67% και Άνω, κατά της άδικης και ψυχοφθόρας καθυστέρησης στην εφαρμογή του νόμου που προέβλεπε την μονιμοποίηση των εκπαιδευτικών με αναπηρία 67% και άνω, ύστερα από 12μηνη προϋπηρεσία. Το tvxs.gr μίλησε με την γραμματέα του Συλλόγου κα Δέσποινα Ταμπάκου, τόσο για αυτό το ζήτημα, όσο και για τις επανειλημμένες προσβολές που έχουν εισπράξει ΑμΕΑ από σύμβουλο της υπουργού Παιδείας, Άννας Διαμαντοπούλου.

Ads

Οι αδιόριστοι εκπαιδευτικοί κάνουν λόγο για εμπαιγμό τους από το υπουργείο, αφού τέσσερις σχεδόν μήνες μετά την λήξη προθεσμίας για υποβολή των δικαιολογητικών τους, προκειμένου να αναρτηθεί ο ειδικός πίνακας διορισμού, όχι μόνο δεν έχει εμφανιστεί τέτοια ανακοίνωση, αλλά το υπουργείο υπεκφεύγει να δώσει μια απάντηση για το λόγο της καθυστέρησης αυτής στους εκπαιδευτικούς.

«Το καλοκαίρι, τον Αύγουστο, ψηφίστηκε ένας νόμος που λέει ότι οι εκπαιδευτικοί που έχουν συμπληρώσει 12μηνη προϋπηρεσία και είναι εκπαιδευτικοί με αναπηρία 67% και άνω, διορίζονται πλέον από το 2009 και 2010, έως μόνιμοι. Το Νοέμβριο βγήκε εγκύκλιος πρόσκλησης για να καταθέσουμε τα δικαιολογητικά μας, για να αναρτηθεί ο ειδικός πίνακας διορισμού» μας εξηγεί η κ. Ταμπάκου.

«Έκτοτε, δεν έχουν αναρτηθεί ούτε οι πίνακες, ούτε και υπάρχει κάποια σαφή απάντηση από το υπουργείο, αν θα διοριστούμε ή όχι. Το θέμα είναι ότι μας κοροϊδεύουν, δηλαδή οι απαντήσεις της κας Χριστοφιλοπούλου, η οποία είναι υπεύθυνη για τη Μέση Εκπαίδευση, μας λένε ότι περιμένουν την Κοινή Υπουργική να βγουν να κονδύλια, ενώ από το γραφείο Τύπου της υπουργού μας λένε ότι πλέον μπαίνουμε όλοι στο καινούριο νομοσχέδιο, το οποίο κοινοποιήθηκε προχθες. Στο νέο νομοσχέδιο δεν λέει τίποτα για εμάς, απλά λέει ότι όταν θα ισχύσει θα περνάνε όλοι από ΑΣΕΠ – δηλαδή από το 2013 – και θα ισχύσουν κοινωνικά κριτήρια και προϋπηρεσία. Δεν κάνει καμία απολύτως αναφορά σε εμάς και δεν ξέρουμε πώς να το εκλάβουμε, ως καλό ή ως αρνητικό…» σημειώνει η γραμματέας του Συλλόγου Αδιόριστων Εκπαιδευτικών με Αναπηρία 67% και Άνω, και καταλήγει: «Έχουμε γίνει μπαλάκι. Αυτό που καταλαβαίνουμε είναι ότι ή δεν θέλουν να μας διορίσουν ή δεν ξέρουμε κι εμείς τί!»

Ads

Ανεκδιήγητη ρατσιστική αντιμετώπιση από σύμβουλο της υπουργού Παιδείας

Την απαράδεκτη ρατσιστική αντιμετώπιση που εισέπραξε τόσο η γραμματέας όσο και άλλα μέλη του Συλλόγου, αλλά και πρόεδρος ενός συλλόγου ΑμΕΑ από σύμβουλο της υπουργού Παιδείας, του πολιτικού γραφείου της κας Διαμαντοπούλου που βρίσκεται στο υπουργείο Παιδείας. «Πώς μπορείς εσύ, γυμνάστρια σε καρότσι, να δουλεύεις σε σχολείο γενικής παιδείας;» και «Είστε εσείς εκπαιδευτικοί; Εάν σας φυσήξουν οι μαθητές θα πέσετε κάτω. Δεν έχετε καμιά θέση σε σχολική τάξη, να πάτε στο Υπ. Εσωτερικών να σας διορίσει με το 6%» είναι μερικές από τις απαντήσεις του συμβούλου, σε επαφές των αδιόριστων εκπαιδευτικών μαζί του. Στη διαμαρτυρία των μελών του Συλλόγου για την ανεκδιήγητη διαγωγή του υπουργικού συμβούλου, έσπευσε να απαντήσει το γραφείο Τύπου της κας Διαμαντοπούλου, με το να… αρνηθεί τα πάντα!

«Είναι ακριβώς όπως τα λέμε στην επιστολή μας. Κάναμε και προφορική αναφορά στην κα. Λόκανα, που είναι η προϊσταμένη του πολιτικού γραφείου της υπουργού στο υπουργείο Παιδείας. Μας είπε να κάνουμε έγγραφη καταγγελία αλλά είπαμε ότι δεν θέλουμε να το χοντρύνουμε το πράγμα, ίσως ήταν και τυχαίο γεγονός. Πάντως τέτοια πράγματα δεν θα έπρεπε να λέγονται από άτομα που δουλεύουν μέσα στο υπουργείο Παιδείας», τονίζει η κ. Ταμπάκου. Μέχρι σήμερα, πάντως, δεν έχει γνωστοποιηθεί κάποια κύρωση εις βάρος του συνεργάτη αυτού της υπουργού.

Η απάντηση του υπουργείου Παιδείας, με ημερομηνία 30/03/2010:

«Σχετικά με την επιστολή διαμαρτυρίας του Πανελλήνιου Συλλόγου Αδιόριστων Εκπαιδευτικών με Σοβαρές Αναπηρίες 67% και Άνω επισημαίνουμε τα εξής: Από την αρχή της ανάληψης της ευθύνης του Υπουργείου Παιδείας, Δια βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων από την νέα πολιτική ηγεσία, καταστήσαμε σαφές ότι μία από τις προτεραιότητες μας είναι ο εξορθολογισμός του εκπαιδευτικού συστήματος και η απάλειψη των στρεβλώσεων που αυτό δημιουργεί.

Ιδιαίτερα, για μία ευαίσθητη κατηγορία, όπως οι εκπαιδευτικοί με αναπηρία, από την πρώτη στιγμή τόσο η πολιτική ηγεσία όσο και οι συνεργάτες της βρέθηκαν και βρίσκονται σε καθημερινή επικοινωνία μαζί τους, περισσότερο από κάθε άλλη φορά στο παρελθόν με οργανωμένες συναντήσεις, αλλά και επιμέρους επικοινωνία. Μέσα στις ενέργειες μας ήταν η αποστολή εγκυκλίου απογραφικού χαρακτήρα, προκειμένου να διαπιστώσουμε τον πραγματικό αριθμό αυτών των εκπαιδευτικών, ώστε να διερευνηθεί η δυνατότητα και τα κριτήρια εφαρμογής του Νόμου.

Ως προς το ύφος και τις υβριστικές αναφορές, που φέρεται να ειπώθηκαν από σύμβουλο της Υπουργού προς εκπροσώπους των εκπαιδευτικών, δηλώνουμε κατηγορηματικά ότι ουδέποτε χρησιμοποιήθηκαν υποτιμητικοί χαρακτηρισμοί. Αντιθέτως, η πολύμηνη προσπάθεια μας και η διαρκής ενασχόληση μας με το θέμα, αναδεικνύουν το ενδιαφέρον της Υπουργού»

Το Δελτίο Τύπου που μοίρασαν χθες, 15/04/2010 τα μέλη του Συλλόγου αναφέρει τα ακόλουθα:

«Θα θέλαμε να σας γνωστοποιήσουμε και τις ‘επιθέσεις’ που δεχτήκαμε αρκετοί συνάδελφοι όλο αυτό το καιρό από ειδικούς συμβούλους της κ. Διαμαντοπούλου όσον αφορά την ικανότητά μας ως εκπαιδευτικοί. Αμφισβητήθηκε τόσο η παιδαγωγική μας όσο και η σωματική μας επάρκεια.

Η πρώτη ΄επίθεση΄ έγινε αμέσως μετά την επιστολή διαμαρτυρίας που εστάλη στο Υπουργείο Παιδείας στις 19/10/2009, προς την τωρινή γραμματέα του συλλόγου, από τον ’κύριο’ Δ.Σ. ειδικό σύμβουλο της κ. Διαμαντοπούλου. Μετά από προφορική διαμαρτυρία προς την προϊσταμένη του πολιτικού γραφείου του υπουργείου της κ. Διαμαντοπούλου και αφού μας διαβεβαίωσε ότι πρόκειται για μεμονωμένο ατυχές περιστατικό και ό,τι αυτές οι απόψεις δεν αντανακλούν και την γραμμή του υπουργείου και της ιδίας της κ. Διαμαντοπούλου, δεν δόθηκε συνέχεια από εμάς Όμως προς απογοήτευση όλων μας και κυρίως γιατί προερχόταν από δημοσίους υπαλλήλους του ΥΠΔΒΜΘ τους οποίους πληρώνουμε ΕΜΕΙΣ οι φορολογούμενοι αναπληρωτές-ωρομίσθιοι, οι ρατσιστικές επιθέσεις εναντίον μας συνεχίστηκαν. Ο εν λόγω ‘’κύριος’’ Δ.Σ. συνέχισε με τις ίδιες απόψεις και επιθέσεις και σε άλλους συναδέλφους και μέλη του συλλόγου μας καθώς και σε πρόεδρο άλλου συλλόγου ΑμεΑ. Ντρεπόμαστε πάρα πολύ γιατί το συγκεκριμένο άτομο που φέρεται εναντίον μας εκτός του ότι είναι ειδικός σύμβουλος της κ. Διαμαντοπούλου είναι και ο ίδιος εκπαιδευτικός. Οι επιθέσεις λοιπόν που έχουμε δεχτεί κατά καιρούς ήταν αυτής της φύσης:

  • Πως μπορείς εσύ γυμνάστρια σε καρότσι και δουλεύεις σε σχολείο γενικής παιδείας; (σε μέλος του Δ.Σ.)
  • Πώς μπαίνουν οι καρκινοπαθείς σε τάξη και διδάσκουν;
  • Είστε εσείς εκπαιδευτικοί; Εάν σας φυσήξουν οι μαθητές θα πέσετε κάτω. Δεν έχετε καμιά θέση σε σχολική τάξη, να πάτε στο Υπ. Εσωτερικών να σας διορίσει με το 6%…
  • Θέλετε και εσείς να μπείτε σε τάξη, κουτσοί στραβοί στον Άγιο Παντελεήμονα! (μετά από 15λεπτη τηλεφωνική συνομιλία με πρόεδρο συλλόγου ΑμεΑ)

Και αναρωτιόμαστε:
• Ο εν λόγω ΄΄κύριος΄΄ συνάδελφος εκπαιδευτικός έχει εργαστεί ποτέ σε σχολική τάξη και φέρεται έτσι εναντίον συναδέλφων ή μήπως έχει πιστοποιητικό αρτιμέλειας και μιλάει εκ του ασφαλούς;
• Με ποια άραγε ΚΡΙΤΗΡΙΑ επελέγη ως ειδικός σύμβουλος της κ. Διαμαντοπούλου και κρίνει εμάς ως ανεπαρκείς; Ποια είναι τα πτυχία του και η επάρκειά του και τον ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ για να μας βρίζει;
• Όσα χρόνια ήταν ευρωβουλευτής η κ.Διαμαντοπούλου δεν έμαθε πως συμπεριφέρονται στην Ευρώπη στους εκπαιδευτικούς με αναπηρία;

Δυο μόλις μέρες αργότερα (στις 31 Μαρτίου) η καταγγελία απαντήθηκε από το γραφείο Τύπου του υπουργείου παιδείας που αρνήθηκε τα πάντα δίχως την παραμικρή επ’ αυτού επιχειρηματολογία. Το άμεσο της απάντησης αλλά και το γενικόλογο του περιεχομένου της, αποδεικνύει ότι δεν έγινε η απαραίτητη έρευνα ως προς το αληθές της καταγγελίας. Και αυτό συνιστά μεγαλύτερο σκάνδαλο και από αυτή καθεαυτή την ρατσιστική συμπεριφορά που προσάπτουν στον ειδικό σύμβουλο οι εκπαιδευτικοί με βαριές αναπηρίες. Αποδεικνύει ότι για το υπουργείο παιδείας, τα ζητούμενα της απελευθερωτικής αντιρατσιστικής εκπαίδευσης που σε κάθε ευκαιρία επικοινωνούνται ως αδιαπραγμάτευτα, δεν συνιστούν παρά ανέξοδη ρητορική. Ντροπή και κρίμα.»

Σχετικός Σύνδεσμος: diorismos67.wordpress.com