Μείωση 4,5% κατέγραψε στο γ’ τρίμηνο του 2010 το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν σε σχέση με το γ’ τρίμηνο του 2009 και μείωση κατά 1,1% σε σχέση με το β’ τρίμηνο του 2010. Σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Αρχή, η σημαντική μείωση που καταγράφεται στην τελική καταναλωτική δαπάνη και τις επενδύσεις παγίου κεφαλαίου, συνέβαλε στην πτώση του ΑΕΠ.

Ads

Ταυτόχρονα, η βελτίωση που παρατηρήθηκε και κατά το γ’ τρίμηνο στο εμπορικό ισοζύγιο, αντιστάθμισε εν μέρει το αποτέλεσμα των προαναφερόμενων παραγόντων. Στο τέλος του 9μηνου, το ΑΕΠ της χώρας μειώθηκε κατά 3,73% σε μέσο όρο και προσεγγίζει ήδη την πρόβλεψη του προσχεδίου του προϋπολογισμού για ύφεση 4% στο σύνολο του έτους. Για το 2011, το προσχέδιο προβλέπει μείωση του ρυθμού ανάπτυξης κατά 2,6%, αλλά ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου ανέφερε πρόσφατα ότι ενδέχεται η ύφεση το επόμενο έτος να προσεγγίσει το 3%.

Το 2010 θα είναι το δεύτερο έτος ύφεσης στην ελληνική οικονομία, καθώς το 2009 το ΑΕΠ μειώθηκε κατά 2,27% σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ ή κατά 2% σύμφωνα με το προσχέδιο. Μάλιστα, η χώρα κινείται σε συνθήκες στασιμοπληθωρισμού, δεδομένων της επί μακρόν ύφεσης και του υψηλού πληθωρισμού.

Οι τριμηνιαίες εκτιμήσεις του ΑΕΠ της περιόδου 1ο τρίμηνο 2004 – 4ο τρίμηνο 2009 είναι αναθεωρημένες, με βάση τις νέες ετήσιες εκτιμήσεις (2004-2009) του Σεπτεμβρίου 2010.

Ads

Η αναθεώρηση των στοιχείων της περιόδου αυτής, σε συνδυασμό με την αναθεώρηση των λογαριασμών της Γενικής Κυβέρνησης, είχαν ως αποτέλεσμα νέες εκτιμήσεις για τα δύο πρώτα τρίμηνα του 2010. Έτσι, η συρρίκνωση της οικονομίας στο δεύτερο τρίμηνο, σε ετήσια βάση, έφθασε το 4%. Στο πρώτο τρίμηνο του 2010 το ΑΕΠ μειώθηκε κατά 2,7% και στο δ΄τρίμηνο του 2009 κατά 3,2%.

Επισημαίνεται ότι ο ρυθμός μεταβολής του ΑΕΠ μεταξύ των τριμήνων των ετών 2009 και 2010 πρέπει να χρησιμοποιείται με επιφύλαξη, λόγω της ασυνέχειας που καταγράφεται στα στοιχεία της Γενικής Κυβέρνησης. Το πρόβλημα αυτό θα αντιμετωπιστεί μέχρι το τέλος του έτους με την αναθεώρηση των στοιχείων της Γενικής Κυβέρνησης για το έτος 2009. Σε ό,τι αφορά την περίοδο 2004-2009, τα νέα αναθεωρημένα στοιχεία, εποχικά διορθωμένα και σε σταθερές τιμές με έτος βάσης το 2000 είναι τα εξής:

  • Ο ετήσιος ρυθμός ανάπτυξης για το 2005 (+2,3%) και 2006 (+4,5%) δεν άλλαξε.
  • Το 2004 ο ρυθμός επέκτασης ήταν 4,4%, το 2007 4,3% (από 4,5% σύμφωνα με τα παλαιά στοιχεία), το 2008 1,3% (από 2%) και το 2009 η οικονομία συρρικνώθηκε κατά 2,3% (από 2%).

Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, σχολιάζοντας την πτώση κατά 4,5% του ΑΕΠ της χώρας το γ’ τρίμηνο, έκανε την παρακάτω δήλωση: «Η μεγάλη πτώση που κατέγραψε το ΑΕΠ της χώρας κατά 4,5% το γ’ τρίμηνο καταδεικνύει ότι η ύφεση της ελληνικής οικονομίας είναι ασυγκράτητη και εξελίσσεται σε ελεύθερη, χωρίς προστατευτικό δίχτυ, πτώση!Ζούμε την πλήρη, συνολική και παταγώδη αποτυχία των επιλογών κυβέρνησης και τρόικας! Κυβέρνηση και τρόικα πνίγουν, ρημάζουν και καταστρέφουν τη χώρα, σε μια άνευ ιστορικού προηγούμενου επιδρομή λαφυραγώγησης, καταλήστευσης και λεηλασίας, η οποία δεν αφήνει περιθώρια για κανένα μέλλον στον τόπο! Την ίδια ώρα οι άγριες νεοφιλελεύθερες επιλογές της Ε.Ε. και ο απαράδεκτος μηχανισμός της ΟΝΕ και του ευρώ, εξωθούν σε μεγάλα αδιέξοδα σύσσωμες τις περιφερειακές χώρες της ευρωζώνης, όπως η Ιρλανδία, σε «αποσύνθεση» την ίδια την «ευρωζώνη» και σε τραγικές καταστάσεις τους λαούς της! Την Κυριακή του β’ γύρου των αυτοδιοικητικών εκλογών, ο ελληνικός λαός μπορεί να επιβεβαιώσει την αντίθεσή του στις επιλογές οικονομικοκοινωνικής διάλυσης της χώρας, τις οποίες αντιπροσωπεύουν ΠΑΣΟΚ-ΝΔ και ΛΑΟΣ, στέλνοντας, ταυτόχρονα, νέα μηνύματα ελπίδας για μια διέξοδο προοδευτικής, αναπτυξιακής, κοινωνικής και οικολογικής ανασυγκρότησης του τόπου».

Διαβάστε επίσης:
Bloomberg: Χρεοκοπία της Ελλάδας βλέπουν οι επενδυτές