Ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους θα αφεθούν, την Κυριακή 6 Ιουνίου, οι δύο ειδικοί φρουροί, Επαμεινώνδας Κορκονέας και Βασίλης Σαραλιώτης, οι οποίοι κατηγορούνται για τη δολοφονία του μαθητή Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, ύστερα από απόφαση του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου της Άμφισσας, καθώς παρήλθε το χρονικό όριο των 18 μηνών προσωρινής κράτησης.

Ads

Κατόπιν εισήγησης του εισαγγελέα το δικαστήριο επέβαλε και στους δύο απαγόρευση εξόδου από τη χώρα, απαγόρευση εξόδου από την πόλη της Άμφισσας, διαμονή σε δηλωθείσα διεύθυνση στην πόλη της Άμφισσας και εμφάνιση πρωί και βράδυ στο αστυνομικό τμήμα της πόλης. Οι δύο κατηγορούμενοι είχαν ζητήσει να μην επιβληθεί κανένας περιοριστικός όρος.

Εν τω μεταξύ, στη χθεσινή συνεδρίαση προβλήθηκε ολόκληρο το βίντεο 46 δευτερολέπτων που έχουν καταγραφεί οι πυροβολισμοί και οι αποχώρηση των δύο ειδικών φρουρών.

Παράλληλα, ο Γ. Ραυτογιάννης, πραγματογνώμονας, ο οποίος έχει χαρακτηριστεί από τον Αλέξη Κούγια, συνήγορο του Επαμεινώνδα Κορκονέα, «ηθικό αυτουργό ψευδορκιών», ζήτησε τη διακοπή της εξέτασής του γιατί, όπως σημείωσε, «αν και έχω καθαρή τη συνείδησή μου, αισθάνομαι απειλούμενος».

Ads

Τελικά ο μάρτυρας παρέμεινε ύστερα από προσωπική έκκληση της προέδρου της έδρας του Μικτού Ορκωτού Δικαστήριου Αμφισσας, Αντζελίτας Παπαβασιλείου. «Δεν έχει ανακύψει το παραμικρό για την ηθική σας υπόσταση», τόνισε η πρόεδρος.

Η πρόεδρος αναφέρθηκε και στο 18μηνο, κατά τη διάρκεια διαξιφισμού της με τον Αλέξη Κούγια, ύστερα από παρατήρηση που του έκανε καθώς ανέπτυσσε ένσταση του για την προβολή από την πολιτική αγωγή τρισδιάστατου βίντεο αναπαράστασης της σκηνής του εγκλήματος και της εξέλιξης των πραγμάτων (προσομοίωση αυτοψίας).

Η Ζωή Κωνσταντόπουλου είχε καταστήσει σαφές στο δικαστήριο ότι η «αναπαράσταση» γίνεται με βάση το υλικό της δικογραφίας και όπου υπάρχουν κενά υπάρχει υποθετική υιοθέτηση και ότι με χωροταξική ακρίβεια απεικονίζεται η σκηνή του εγκλήματος με λεπτομέρεια στον χρόνο της διαδρομής των κατηγορουμένων. «Δεν εισφέρεται ως βιντεοσκόπηση του εγκλήματος και δεν αναπαριστά όλες τις παραμέτρους», τόνισε η συνήγορος.

Ο Αλέξης Κούγιας ζήτησε «να απαγορευθεί η χρήση του συγκεκριμένου “οιονεί” αποδεικτικού μέσου, γιατί είναι επιλογή και μόνον της πολιτικής αγωγής. Δεν ανταποκρίνεται σε τίποτε και είναι υποκειμενικό δημιούργημα».

«Βάσει ποίων προϋποθέσεων κατασκευάστηκε; Ποια είναι η θέση του βάλλοντος, του θύματος, πού έγινε ο εποστρακισμός, ποια είναι η κλίση των σωμάτων; Ο,τι έχει γίνει μέχρι σήμερα είναι με εντελώς λανθασμένες προϋποθέσεις. Να γίνουν ανάλογες αναπαραστάσεις που να απεικονίζουν και τη θέση του κατηγορουμένου», τόνισε ο Αλέξης Κούγιας. Τελικά το δικαστήριο δεν επέτρεψε την προβολή του βίντεο.

Πηγή: Ελευθεροτυπία