Μέλη της Χρυσής Αυγής επεχείρησαν να καταθέσουν στεφάνι σε εκδήλωση μνήμης για το ολοκαύτωμα της Τσαριτσάνης, όμως ο δήμαρχος Ελλασόνας, Γ. Πασχόπουλος, τους απέτρεψε, λέγοντάς τους να αποχωρήσουν από το σημείο, καθώς ήταν ανεπιθύμητοι από τους κατοίκους. Παρ’ όλα αυτά οι χρυσαυγίτες αρνήθηκαν.

Ads

Εν συνεχεία, κάτοικοι της Τσαριτσάνης, σχηματίζοντας ανθρώπινες αλυσίδες εμπόδισαν τους χρυσαυγίτες να πλησιάσουν το μνημείο, οι οποίοι τελικά αποχώρησαν άπραγοι.

Η εκδήλωση συνεχίστηκε κανονικά.

Για το περιστατικό που συνέβη την Κυριακή, στην ιστοσελίδα του Μορφωτικού Συλλόγου Τσαριτσάνης αναφέρεται:

Ads

«Σήμερα το πρωί, 70 χρονιά μετά από τη θηριωδία της 12 Μάρτη 1943, οι Χρησαυγίτες πήγαν να εκτελέσουν δεύτερη φορά τους ήρωές μας και όλους τους αγωνιστές της λευτεριάς. Σήμερα το πρωί, η Τσαριτσάνη στάθηκε στο ύψος της, με περηφάνια και με αγωνιστικότητα δίδαξε και έστειλε μια αχτίδα ελπίδας σε όλο το λαό μας που υποφέρει. ΚΑΤΩ ο φασισμός, αυτή η βρωμερή ιδεολογία που σπέρνει το μίσος, το ρατσισμό, τη διχόνοια, που χύνει δηλητήριο στα μυαλά και τις ψυχές των ανθρώπων».

«Στις 12 Μάρτη συμπληρώνονται 70 χρόνια από το Ολοκαύτωμα της Τσαριτσάνης, το στυγερό έγκλημα που διέπραξαν τα ιταλικά στρατεύματα κατοχής και ντόπιοι συνεργάτες τους. Με αφορμή την μαύρη αυτή επέτειο, ο λαός της Τσαριτσάνης θυμάται τη θηριωδία των κατακτητών που πλιατσικολόγησαν, πυρπόλησαν και κατέστρεψαν το χωριό μας, και αποτίνει φόρο τιμής στη μνήμη των 45 πατριωτών που εκτελέστηκαν στην κεντρική πλατεία του χωριού, στις 12 Μάρτη 1943 και τη μνήμη άλλων πέντε που εκτελέστηκαν από τους Γερμανούς τον Αύγουστο του 1944», ανέφερε το ψήφισμα του τοπικού μορφωτικού συλλόγου που καλούσε σε συμμετοχή των κατοίκων στις κυριακάτικες εκδηλώσεις μνήμης. 
 
Πηγές: left.gr & mstsaritsanis.blogspot.gr