Δειγματοληπτικός έλεγχος, σε μηνιαία βάση, θα διενεργηθεί από το υπουργείο Οικονομικών, μετά τη λήξη της προθεσμίας υποβολής δηλώσεων εισοδήματος για να εξακριβωθεί εάν οι φορολογούμενοι δήλωσαν τον σωστό αριθμό αποδείξεων. Εν τω μεταξύ, τη Δευτέρα αναμένεται να ανακοινωθεί το κυβερνητικό σχέδιο για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής.

Ads

Το υπουργείο θα πραγματοποιήσει ελέγχους για να εξακριβώσει κατά πόσον τα ποσά που δηλώθηκαν για αποδείξεις είναι υπαρκτά. Σημειώνεται πως τα κριτήρια του δείγματος ελέγχου θα καθοριστούν με οδηγία που θα εκδοθεί και σύμφωνα με την κυβέρνηση θα ληφθεί υπ όψιν η αναλογία εισοδήματος / αποδείξεων καθώς και τα ποσά επιστρεφόμενων φόρων.

Εν τω μεταξύ, τη Δευτέρα αναμένεται να ανακοινωθεί το κυβερνητικό πρόγραμμα για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής. Το εν λόγω σχέδιο εξετάστηκε σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο υπουργείο Οικονομικών μεταξύ των τεσσάρων συναρμόδιων υπουργών, Οικονομικών Γ.Παπακωνσταντίνου, Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Μ.Χρυσοχοΐδη, Δικαιοσύνης, διαφάνειας και Ανθρώπινων Δικαιωμάτων Χ.Καστανίδη, και Προστασίας του Πολίτη Χ.Παπουτσή.

Το πρόγραμμα, το οποίο θα έχει τρεις βασικούς άξονες, περιλαμβάνει μέτρα και στόχους για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, με ορίζοντα τριετίας, δηλαδή θα έχει διάρκεια από το 2011 έως και το 2013 στο πλαίσιο της προσπάθειας της κυβέρνησης να περιορίσει τη φοροδιαφυγή και να αυξηθούν τα έσοδα του προϋπολογισμού.

Ads

Ειδικότερα θα στοχεύουν στον έλεγχο φυσικών προσώπων που δηλώνουν πολύ χαμηλά εισοδήματα στην εφορία σε αντίθεση με την περιουσιακή κατάστασή τους και το επίπεδο διαβίωσης, σε ελέγχους για την απόδοση του ΦΠΑ καθώς και για τον περιορισμό του λαθρεμπορίου από το οποίο το δημόσιο χάνει κάθε χρόνο σημαντικά ποσά εσόδων.

Από την πλευρά του, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου των Οικονομικών Γ. Καπελέρης, μιλώντας στο ραδιοσταθμό Flash, υποστήριξε πως θα υπάρξουν αποτελέσματα στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής εντός του 2011.