Ο Παναγιώτης Λιαργκόβας, κατηγορείται με επώνυμη καταγγελία για εμπλοκή σε σκάνδαλο διαχείρισης κοινοτικών κονδυλίων, ύψους πολλών χιλιάδων ευρώ και πλήθος νομικών και διοικητικών παρατυπιών. Σύμφωνα με το «Πρώτο Θέμα», οι καταγγελίες είναι σε γνώση του πρωθυπουργού, ο οποίος μάλιστα έδωσε, μέσω του γραμματέα του Υπουργικού Συμβουλίου, Αργύρη Καρρά, εντολή να διερευνηθεί η υπόθεση και στη συνέχεια να ενημερωθεί.

Ads

Η πρωθυπουργική εντολή διαβιβάστηκε στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου στις 20 Αυγούστου 2009, αλλά προτού ολοκληρωθεί η έρευνα και ο καταγγελλόμενος καθηγητής υποβάλει εγγράφως τις απαντήσεις του, τοποθετήθηκε την περασμένη Κυριακή στην έβδομη θέση του ψηφοδελτίου Επικρατείας. Η επιλογή αυτή του πρωθυπουργού προκαλεί κάποια ερωτηματικά δεδομένης της συζήτησης που επικράτησε στο εσωτερικό του κόμματος για «καθαρά ψηφοδέλτια».

Στην επώνυμη επιστολή, υπογεγραμμένη με το όνομα Λ. Συμεωνόπουλος, περιγράφονται παρανομίες, παρατυπίες και αδιαφάνεια στη διαχείριση κονδυλίων από το Κέντρο Μεταφοράς και Τεχνολογίας και Καινοτομίας Πελοποννήσου, με τη συμμετοχή του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και της Περιφέρειας Πελοποννήσου. Πρόκειται για μη κερδοσκοπική Εταιρεία, η οποία απευθύνεται στις επιχειρήσεις της Περιφέρειας και στηρίζει την εύρεση καινοτόμων λύσεων με στόχο να βελτιωθούν η παραγωγή και η ανταγωνιστικότητα στην αγορά. Ο κ. Λιαργκόβας ήταν πρόεδρος του Κέντρου, θέση την οποία κατέλαβε με διαδικασίες, που όπως αναφέρει το έγγραφο δεν ήταν νομότυπες, καθώς δεν είναι μέλος του Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης, όπως ορίζει το καταστατικό του Κέντρου.

Οι καταγγελίες, που είναι πολλές και σοβαρές, και συνεπικουρούνται από επιστολή του Επιμελητηρίου Αρκαδίας, προς τους ενδιαφερόμενους φορείς 15 μέρες αφού η πρώτη επιστολή φτάνει στο πρωθυπουργικό γραφείο. Η επιστολή που υπογράφεται και από τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου, Δημήτρη Παυλή – είναι ο άνθρωπος που είχε την ιδέα της δημιουργίας του Κέντρου και της συμμετοχής σε αυτό του πανεπιστημίου – αναφέρεται με λεπτομέρειες σε πλήθος παρατυπιών από το Κέντρο και κάνει έκκληση στους ενδιαφερόμενους φορείς να βρεθεί μία λύση καθώς υπάρχουν περιπτώσεις όπου δεν είχαν κατατεθεί απολογιστικές εκθέσεις για συγκεκριμένα έργα και θα χρειαστεί να επιστραφούν τα χρήματα στην ΕΕ. «Αναθέτει στον εαυτό του έργα, δεν παραδίδει τίποτα και όταν καλείται να δώσει εξηγήσεις παραιτείται», αναφέρει στην επιστολή για τον κ. Λιαργκόβα.

Ads

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο Παναγιώτης Λιαργκόβας απορρίπτει τις καταγγελίες του Δημήτρη Παυλή και αναφέρει πως οι αποφάσεις του Κέντρου ήταν όλες ομόφωνες και ότι ο ίδιος ο κ. Παυλής έχει υπογράψει τις αποφάσεις που τώρα καταγγέλει.

Η «Ελευθεροτυπία», αναφέρει ότι το Κέντρο, φέρεται να έχει κατασπαταλήσει κονδύλια ύψους περίπου 2,5 εκατ. ευρώ, υπό τη διοίκηση του καθηγητή Π. Λιαργκόβα, του (αποσπασμένου εκπαιδευτικού) Ι. Τζουμέρκα και του Ευ. Κρητικού, τοπικού παράγοντα της Ν.Δ. Και οι τρεις πριν αναλάβουν τη διοίκηση του Κέντρου διηύθυναν μία αναπτυξιακή εταιρεία (το Ινστιτούτο Αειφόρου Ανάπτυξης και Αναγέννησης) της Αρκαδίας που ανέπτυσσε δραστηριότητα στο ίδιο επιστημονικό αντικείμενο.

Η καταγγελία που υπογράφεται με το όνομα «Λ. Συμεωνόπουλος» (πιθανώς πρόκειται για ψευδώνυμο προσώπου που γνωρίζει καλά τι συμβαίνει, αναφέρει η εφημερίδα) περιγράφει αναλυτικά αποφάσεις της διοίκησης του Κέντρου για προγράμματα δήμων και κοινοτήτων, αλλά και επαγγελματικών φορέων, με διαδικασίες αδιαφανείς. Επιπλέον, καταγράφει εγκρίσεις μελετών που δεν έχουν καν υποβληθεί και αναθέσεις έργων χωρίς διαγωνισμούς σε εταιρείες που έχουν ευνοηθεί σκανδαλωδώς.

Από την πλευρά του, ο γενικός γραμματέας της Περιφέρειας Πελοποννήσου Ν. Αγγελόπουλος, που πήρε εντολή να εξετάσει τις καταγγελίες, δηλώνει ότι ο έλεγχος από ορκωτούς λογιστές έδειξε ότι όλες οι πράξεις της διοίκησης του Κέντρου ήταν σύννομες και καθώς το πόρισμα ήταν απαλλακτικό, δεν υπήρξε τυπικό κώλυμα για την υποψηφιότητα του Π. Λιαργκόβα.

Το Κέντρο, πάντως, έχει ήδη αναστείλει τη δραστηριότητά του και μάλλον θα κλείσει οριστικά, καθώς η πρυτανική αρχή του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου αποφάσισε το ίδρυμα να αποχωρήσει απ’ αυτό.