Στην Αθήνα βρίσκονται ήδη από χθες το βράδυ οι επικεφαλής της τρόικα οι οποίοι σήμερα ξεκινούν εκ νέου την πέμπτη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος οικονομικής πολιτικής προκειμένου να ακολουθήσει η εκταμίευση της έκτης δόσης του μηχανισμού στήριξης ύψους 8 δισ. ευρώ, για την οποία όπως έγινε γνωστό, χθες, θα πραγματοποιηθεί έκτακτο eurogroup στα μέσα Οκτώβρη. Εν αναμονής της τρόικας πάντως, έξω από το υπουργείο Οικονομικών έχουν συγκεντρωθεί από το πρωί υπάλληλοι του υπουργείου αντιδρούν στα μέτρα της εφεδρείας και του ενιαίου μισθολογίου, οι οποίοι αναφέρουν πως θα παραμείνουν εκεί επί 48 ώρες.

Ads

Οι κ.κ. Ματθίας Μόρς (Ευρωπαϊκή Επιτροπή), Πολ Τομσεν (ΔΝΤ) και Κλάους Μαζουχ (ΕΚΤ) αναμένεται να προχωρήσουν σε συνεργασία με την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών στην επικαιροποίηση του Μνημονίου και στον καθορισμό των απολύτως δεσμευτικών χρονοδιαγραμμάτων εφαρμογής των δημοσιονομικών μέτρων και των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.

Σε ορίζοντα 20 ημερών η Κυβέρνηση θα πρέπει να νομοθετήσει όλα τα επιπρόσθετα μέτρα απόδοσης 3% του ΑΕΠ και να τα εφαρμόσει εν συνεχεία. Θα πρέπει δηλαδή να προχωρήσει στην είσπραξή του τέλος ακινήτων μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ, να δρομολογήσει την επιπλέον μείωση κατά 20% στους μισθούς του Δημόσιου, την επιπλέον περικοπή 4% στις συντάξεις, την περικοπή στις φοροαπαλλαγές της τάξεως του 0,6% του ΑΕΠ που θα ισχύσει αναδρομικά από τον Ιανουάριο του 2011 αλλά και να βάλει σε εφαρμογή το καθεστώς της εργασιακής εφεδρείας, στην οποία θα ενταχθούν 30 χιλιάδες δημόσιοι υπάλληλοι έως το τέλος του 2011.

Η τρόικα θα εστιάσει και στους φορείς της Γενικής Κυβέρνησης ζητώντας επιτάχυνση των συγχωνεύσεων και καταργήσεων και εξυγίανση των οργανισμών μέσα από τον δραστικό περιορισμό του μισθολογικού κόστους.
 

Ads