Την προκλητική, όπως τη χαρακτηρίζει, απόφαση του Κέντρου Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης των Τυφλών (ΚΕΑΤ) να μείνουν εκτός εκπαίδευσης τα παιδιά ανασφάλιστων και μεταναστών καταγγέλλει με ανακοίνωση της η Ενωτική Συνδικαλιστική Κίνηση Τυφλών (ΕΣΚΤ). Αποτέλεσμα της πολιτικής περικοπών είναι χιλιάδες παιδιά που χρειάζονται ειδική αγωγή να μείνουν αβοήθητα.

Ads

Συγκεκριμένα, η ΚΕΑΤ ανακοίνωσε με επιστολή στους γονείς τυφλών παιδιών ότι είναι απαραίτητη η «επικυρωμένη φωτοτυπία της πρώτης σελίδας του βιβλιαρίου Υγείας του ασφαλιστικού φορέα τους, καθώς και της τρίτης σελίδας, που δηλώνει τη θεώρηση για την αντίστοιχη χρονιά». Επίσης, ζητά τη βεβαίωση εγγραφής στα μητρώα τυφλών, ώστε να επανεγγραφούν τα παιδιά τους στα ειδικά σχολεία τη φετινή χρονιά.

Έτσι, παιδιά των οποίων οι γονείς δεν έχουν βιβλιάριο Υγείας, είτε γιατί είναι άνεργοι είτε γιατί είναι ανασφάλιστοι, δεν θα έχουν την δυνατότητα να εγγραφούν. Επιπλέον, κινδυνεύουν να αποκλειστούν και όσοι δεν είναι Έλληνες πολίτες, δηλαδή τα παιδιά των μεταναστών.

Σύμφωνα με την Ενωτική Συνδικαλιστική Κίνηση Τυφλών, οι γονείς των παιδιών με προβλήματα όρασης βρίσκονται σε πανικό, αφού, όντας με συρρικνωμένο εισόδημα λόγω κρίσης, άλλοι απολυμένοι ή υποαπασχολούμενοι, καλούνται να πληρώνουν όλο και περισσότερα για τις θεραπείες και την αποκατάσταση των παιδιών τους ή για τροφεία στα κέντρα ειδικής αγωγής. «Πολλά παιδιά αναγκάζονται να σταματήσουν θεραπείες, φάρμακα, εκπαίδευση επειδή οι γονείς δεν έχουν να πληρώσουν» σημειώνει η ΕΣΚΤ. «Τα τελευταία χρόνια και με πρόσχημα την κρίση η πολιτική που ακολουθείται από τις κυβερνήσεις είτε του ΠΑΣΟΚ είτε της ΝΔ και τα στηρίγματα τους θέλουν τους ανάπηρους εκτός της ειδικής αγωγής και άνεργους».

Ads

Το περιστατικό αυτό είναι το τελευταίο μόνο από τα πολλά προβλήματα που αντιμετωπίζουν τελευταία τα άτομα με ειδικές ανάγκες. Την περασμένη χρονιά σημειώθηκε κλείσιμο της σχολής κωφών, διαπιστώθηκε υποχρηματοδότηση και μεγάλες ελλείψεις προσωπικού πολλών σε πολλά ειδικά κέντρα, ενώ καταγγέλθηκε η μη καταβολή των δεδουλευμένων των εργαζόμενων για πολλούς μήνες.

Όλα αυτά συμβαίνουν, ενώ πάνω από 1.500 κωφά και πολύ περισσότερα βαρύκωα παιδιά βρίσκονται εκτός ειδικής αγωγής. Συνολικά, ο αριθμός των παιδιών με αναπηρίες και μαθησιακές δυσκολίες στη χώρα μας που είναι εκτός ειδικής αγωγής ξεπερνά τις 180.000.