Στο 15,1% σκαρφάλωσε η ανεργία τον Ιανουάριο του 2011, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Ελληνική Στατιστική Αρχή. Η ανεργία «μαστίζει» ειδικότερα τους νέους σε ηλικία, καθώς στα άτομα ηλικίας 15- 24 ετών το ποσοστό ανεργίας ανήλθε τον Ιανουάριο σε 37%.

Ads

Από έρευνα της ΕΛΣΤΑΤ προκύπτει πως το φετινό Ιανουάριο οι καταγεγραμμένοι άνεργοι έφτασαν τα 756.795 άτομα, αριθμός που αυξήθηκε κατά 189.663 άτομα (αύξηση 33,4%) σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2010 – ποσοστό ανεργίας 11,3% – και κατά 23.149 άτομα (αύξηση 3,2%), σε σχέση με τον Δεκέμβριο του 2010- ποσοστό ανεργίας 14,8%.

Με βάση τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, τον Ιανουάριο του 2010 ο οικονομικά μη ενεργός πληθυσμός ανήλθε σε 4.302.315 άτομα, ενώ το σύνολο των απασχολουμένων εκτιμάται ότι ανήλθε σε 4.267.584 άτομα.

Οι απασχολούμενοι μειώθηκαν κατά 178.159 άτομα σε σχέση με τον Ιανουάριο 2010 (μείωση 4%), ενώ αυξήθηκαν κατά 33.820 άτομα σε σχέση με τον Δεκέμβριο 2010 (αύξηση 0,8%).

Ads

Στα άτομα ηλικίας 15- 24 ετών το ποσοστό ανεργίας ανήλθε τον Ιανουάριο φέτος σε 37% (από 30,4% τον Ιανουάριο 2010). Στις ηλικίες 25- 34 ετών, η ανεργία είναι 21,3% (από 14,6% τον Ιανουάριο 2010) και στις ηλικίες 35- 44 ετών, το ποσοστό ανεργίας είναι 12,6% (από 9,7% τον Ιανουάριο 2010).

Στις γυναίκες, η ανεργία διατηρείται σε πολύ υψηλότερα ποσοστά έναντι εκείνης των ανδρών. Τον Ιανουάριο εφέτος, η ανεργία στις γυναίκες ήταν 18,8% (από 14,9% τον Ιανουάριο 2010) και στους άνδρες ήταν 12,4% (από 8,7% τον Ιανουάριο πέρυσι).

Σε επίπεδο περιφερειών της χώρας, «πρωταθλήτριες» αναδεικνύονται οι περιφέρειες Δυτικής Μακεδονίας (ποσοστό ανεργίας 22,7% τον Ιανουάριο 2011 από 17,7% τον Ιανουάριο 2010), Νοτίου Αιγαίου (20,2% από 15,3%), Ανατολικής Μακεδονίας- Θράκης (19,3% από 10,9%), Κεντρικής Μακεδονίας (17,1% από 12,2%), Στερεάς Ελλάδας (17% από 11,8%) και Ιονίων Νήσων (17% από 19,1%). Μονοψήφιο ποσοστό ανεργίας καταγράφεται μόνον στην περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, όπου, όμως, και εκεί υπερδιπλασιάστηκε σε ένα έτος (7,1% τον Ιανουάριο 2011 από 3% τον Ιανουάριο 2010). Στην Αττική, όπου είναι συγκεντρωμένοι τα περίπου 2/3 του πληθυσμού της χώρας, η ανεργία ανήλθε σε 14,6% τον Ιανουάριο εφέτος από 10,7% τον αντίστοιχο μήνα πέρυσι.

Εν τω μεταξύ, σημειώνεται πως στο πλαίσιο του μεσοπρόθεσμου προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής προβλέπονται περικοπές των κοινωνικών επιδομάτων. Στόχος είναι στόχο η µείωσή τους προς τα νοικοκυριά που έχουν εισόδηµα πάνω από το όριο της φτώχειας (δηλαδή, ετήσιο εισόδηµα 6.897 ευρώ κατ’ άτοµο και 14.484 ευρώ για ζευγάρι µε 2 ανήλικα παιδιά). Από τη µείωση των κοινωνικώνεπιδοµάτων εκτιµάται ότι µπορεί να εξοικονοµηθεί ποσό ύψους 1%-2% του ΑΕΠ ή 2,3-4,6 δισ. ευρώ. Το υπουργείο Εργασίας έχει δεσµευθεί για αύξηση των εσόδων κατά 4,5 δισ. και περικοπή δαπανών που φθάνειτα 3 δισ. από τώρα µέχρι και το 2015.

Ειδικά για το επίδομα ανεργίας, ο υφυπουργός Εργασίας Γ. Κουτρουμάνης απέκλεισε σε αυτή τη φάση σύνδεσή του με εισοδηματικά κριτήρια, τονίζοντας ωστόσο ότι «ακόμη και στα επιδόματα ανεργίας, χρειάζεται ένα νοικοκύρεμα. Ένα μάζεμα. Διότι υπάρχουν άνθρωποι που εργάζονται και παίρνουν ταυτόχρονα επίδομα».

Η ΝΔ δηλώνει ότι τη στιγμή που η ανεργία έφτασε στο 15,1%, η κυβέρνηση σχεδιάζει να συνδέσει τα επιδόματα ανεργίας με εισοδηματικά και περιουσιακά στοιχεία. Το ΚΚΕ χαρακτήρισε ψεύτικα «τα δάκρυα των κυβερνώντων για τους ανέργους και απάτη» και τόνισε ότι χρειάζονται επειγόντως μέτρα προστασίας των ανέργων και των οικογενειών τους.

«Η κυβέρνηση με τις κατεδαφιστικές πολιτικές της καταστρέφει την εργασία, γιγαντώνει την ανεργία και στέλνει τους νέους και τις νέες της χώρας μας μετανάστες στο εξωτερικό», δήλωσε από το ΣΥΝ ο Δημήτρης Στρατούλης, ενώ η Δημοκρατική Αριστερά σχολίασε ότι «όσο δεν λαμβάνονται συγκεκριμένα μέτρα, που θα αντιμετωπίζουν την μάστιγα της ανεργίας, τόσο δεν θα μπορεί να σταθεί καμιά δυνατότητα για συζήτηση και προτάσεις για το όποιο μεσομακροπρόθεσμο πρόγραμμα δημοσιονομικής σταθερότητας».

«Κάθε μήνα που περνά και η κυβέρνηση δεν τολμά να επιβληθεί στις συντεχνίες και να περιορίσει το κράτος και την παρέμβασή του στην οικονομία, η κατάσταση με την ανεργία θα χειροτερεύει», δήλωσε ο εκπρόσωπος τύπου της Δημοκρατικής Συμμαχίας Γιάννης Οικονόμου ενώ οι Οικολόγοι Πράσινοι τόνισαν ότι η χώρα χρειάζεται ένα εθνικό σχεδιασμό για μαζική δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Τέλος, η ΓΣΕΕ σε ανακοίνωσή της δηλώνει ότι επιβεβαιώθηκαν οι εκτιμήσεις της ότι η πραγματική ανεργία το 2011 θα ξεπεράσει το 20% και τονίζει ότι ζητά από την «κυβέρνηση και την τρόικα των δανειστών, την άμεση αλλαγή της ασκούμενης οικονομικής πολιτικής, πριν μετατραπεί η χώρα μας και η Ευρώπη σε μια ήπειρο ανεργίας και φτώχειας, με ευημερούντες αριθμούς και δείκτες αλλά εξαθλιωμένους πολίτες».

Πρόταση ΣΕΒΕ για μετατροπή του επιδόματος ανεργίας σε απασχόλησης

Την ίδια στιγμή, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος (ΣΕΒΕ), Δημήτριος Λακασάς προτείνει να μετατραπεί το επίδομα ανεργίας που χορηγείται σήμερα, σε επίδομα απασχόλησης, προσανατολισμένο ειδικά σε επιχειρήσεις, οι οποίες έχουν ήδη εξαγωγική δραστηριότητα ή έχουν ήδη κάποιο καταρτισμένο πλάνο διεθνούς δραστηριοποίησης και σκοπεύουν να το υλοποιήσουν άμεσα.

Σε επιστολή του προς την υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Λούκα Κατσέλη και στον υπουργό Περιφερειακής Ανάπτυξης, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, ο πρόεδρος του ΣΕΒΕ εξέφρασε την άποψη ότι μία τέτοια δράση δύναται να λειτουργήσει πολλαπλασιαστικά στην εθνική προσπάθεια για οικονομική ανάκαμψη. Η αύξηση των εξαγωγών κατά 10%, αναδεικνύει την αναγκαία στελέχωση των τμημάτων παραγωγής των προϊόντων και των εξαγωγών, ώστε να μπορέσει να εξυπηρετηθεί η αυξανόμενη ζήτηση. Μέσω μίας τέτοιας δράσης, το κόστος θα είναι χαμηλότερο για τις εξαγωγικές επιχειρήσεις και συγχρόνως θα αυξηθεί η απασχόληση και θα μειωθεί ουσιαστικά ο δείκτης της ανεργίας.

Επιπλέον, ο κ. Λακασάς επικαλέστηκε πρόσφατη έρευνα του ΟΟΣΑ, στην οποίο υπολογίζεται ότι το 2010 το ποσοστό της ανεργίας στους νέους στη χώρα μας ανήλθε σε 28%, αυξημένο δηλαδή σχεδόν 3% σε σχέση με το 2009, προσθέτοντας ότι αυτή τη στιγμή, υπάρχει στην Ελλάδα ένα σημαντικό πλήθος νέων ανθρώπων, με κατάρτιση και δεξιότητες, οι οποίοι μπορούν – εφόσον τους δοθεί η ευκαιρία- να συνεισφέρουν σημαντικά μέσα σε μία επιχείρηση και να βγουν από μία κατάσταση αδράνειας, όπως αυτή που δημιουργεί το επίδομα ανεργίας, βελτιώνοντας παράλληλα τις δεξιότητές τους και αποκτώντας εμπειρία και εφόδια για την μετέπειτα σταδιοδρομία τους. Αρκεί να δοθούν κίνητρα στις επιχειρήσεις, οι οποίες αποτελούν πλέον και το μοναδικό κανάλι απορρόφησης ανθρωπίνου δυναμικού στην Ελλάδα, ώστε να προχωρήσουν σε μία τόσο δύσκολη περίοδο, σε αύξηση των μονάδων εργασίας τους.