Την παροχή της πρώτης δόσης του δανείου, ύψους 14,5 δις ευρώ, από την Ευρωπαϊκή Ένωση ζήτησε το υπουργείο Οικονομικών.

Ads

Η είσπραξη του ποσού θα γίνει μέσω Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και θα πραγματοποιηθεί στην αρχή της επόμενης εβδομάδας. Σημειώνεται ότι την Τετάρτη αναμένεται να εισρεύσει και το ποσό των 5,5 δισ. ευρώ από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, προς το οποίο δεν χρειάστηκε αίτηση καθώς οι διαδικασίες είναι αυτοματοποιημένες.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες οι ετήσιοι τόκοι ανέρχονται στα 643,5 εκατ. ευρώ προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και 121,5 εκατ. ευρώ προς ΔΝΤ. Ειδικότερα, το δάνειο από την Ευρωπαϊκή Ένωση θα έχει επιτόκιο 3,60% και από το ΔΝΤ 1,30% για το τμήμα των 3 δισ. ευρώ και 3,30% για τα υπόλοιπα 2,5 δισ. ευρώ. Στην πενταετία, οι συνολικές δαπάνες για τόκους αναμένεται να ανέλθουν σε 3,217 δισ. ευρώ.

Στους όρους του δανείου περιλαμβάνεται η παροχή τριετούς περιόδου χάριτος και η έναρξη εξόφλησης από τον Σεπτέμβριο 2013, με την εξόφληση να γίνεται σε οκτώ ισόποσες τριμηνιαίες δόσεις ύψους 2,902 δισ. ευρώ η κάθε δόση. Μέρος του ποσού των 20 δις θα χρησιμοποιηθεί για την αναχρηματοδότηση των 10ετών ομολόγων (8,5 δις), τα οποία λήγουν στις 19 Μαΐου.

Ads

Εν τω μεταξύ, ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου δέχθηκε το πρωί της Τρίτης στο υπουργείο το κλιμάκιο του διεθνούς οίκου πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody’s, το οποίο ενημέρωσε για το τριετές πρόγραμμα οικονομικής πολιτικής, αλλά και για την έως σήμερα πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού. Τα στελέχη της Moody’s αναμένεται να συναντηθούν και με στελέχη της Τραπέζης της Ελλάδος και ιδιωτικών τραπεζών.

Σημειώνεται ότι, σε ανακοίνωση του οίκου, αναφέρεται ως πιθανή η υποβάθμιση εντός των επόμενων τεσσάρων εβδομάδων της πιστοληπτικής αξιολόγησης από τη βαθμίδα «Α3» στη βαθμίδα «Baa».

«Το σχέδιο διάσωσης που αποφάσισε να εφαρμόσει η ΕΕ συνιστά «δυνητικά ένα αποφασιστικό βήμα προς την ουσιαστικότερη ολοκλήρωση» των στρατηγικών προϋπολογισμού στην Ευρωζώνη», αναφέρει σε σημερινή ανακοίνωσή του ο οίκος αξιολογήσεων Moody’s.

«Η κρίση εμπιστοσύνης των αγορών έθεσε τέλος στον διάλογο για «τη σκοπιμότητα των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων να συνεχίσουν να ακολουθούν μία πολιτική αναβάθμισης των προϋπολογισμών τους», τονίζει ο οίκος αξιολόγησης και προβλέπει ότι «από τη δεδομένη κρίση, θα προκύψει μία ταυτόχρονη επιτάχυνση του περιορισμού των προϋπολογισμών σε όλη την Ευρώπη».

«Οι καιροί επιτάσσουν επίβλεψη των προϋπολογισμών στην Ευρώπη και οι εξυγιαθέντες προϋπολογισμοί δεν μπορεί παρά να έχουν ένα θετικό αποτέλεσμα στη βαθμολογία των χωρών της περιοχής», καταλήγει ο οίκος.

Εν τω μεταξύ, με δηλώσεις στον τ/σ ΣΚΑΪ, ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, δήλωσε κατηγορηματικά ότι «θα έχω αποτύχει, εάν χρειαστεί να λάβουμε νέα μέτρα».

Λίγες ώρες αργότερα σε έκθεση του ΔΝΤ εκτιμάται ότι η ανεργία στην Ελλάδα θα εκτοξευθεί στο 15% την επόμενη διετία και προβλέπεται ότι τα επόμενα δύο χρόνια θα χρειαστούν πρόσθετα μέτρα.

Στην έκθεση σημειώνεται ότι η επαναδιαπραγμάτευση του χρέους δεν είναι προς το συμφέρον ούτε της Ελλάδας ούτε της Ευρωζώνης, ωστόσο αφήνει ένα μικρό παράθυρο εθελούσιας συμφωνίας περιστροφής του χρέους, όπως την αποκαλεί, με τους επενδυτές των ελληνικών ομολόγων.

Σύμφωνα με τις βασικές εκτιμήσεις του ΔΝΤ, το δημόσιο χρέος της Ελλάδας αναμένεται να φτάσει στο 149% του ΑΕΠ το 2013 και στη συνέχεια θα μειωθεί σταδιακά στο 120% το 2020, τη στιγμή που το 2009 ήταν 115%, ενώ, όπως σημειώνεται, η αύξηση του ελληνικού χρέους αντικατοπτρίζει «το σταθερά μεγάλο έλλειμμα στο δημόσιο τομέα (το οποίο αναμένεται να μειωθεί στο 4,6% του ΑΕΠ μέχρι το 2013), το χαμηλό ρυθμό ανάπτυξης και τον αποπληθωρισμό».

Ο επικεφαλής του ΔΝΤ, Ντομινίκ Στρος-Καν, εξέφρασε, από τη Ζυρίχη, την πίστη του ότι «η Ελλάδα θα είναι ικανή» να αποπληρώσει στο μέλλον τα δάνεια που της παρέχονται για να εξυπηρετήσει το εξωτερικό χρέος της, αλλά και για να επανέλθει στην ανάπτυξη.

Τα μέτρα, λιτότητας και άλλα, που έλαβε η ελληνική κυβέρνηση, «είναι θαρραλέα και τολμηρά» και «πολύ επώδυνα», υπογράμμισε.

«Έχω εμπιστοσύνη», πρόσθεσε ο ίδιος, ότι αυτά τα μέτρα έντασης της ελληνικής ανταγωνιστικότητας και περιστολής του κόστους, γενικώς, «θα χρειαστούν κάποιον καιρό (για να αποδώσουν), όμως στο μέλλον η ζήτηση στην Ελλάδα θα αυξηθεί και θα της επιτρέψει να ξεπεράσει αυτήν την πολύ δύσκολη κατάσταση».


Σε πτώση και πάλι τα χρηματιστήρια

Γενικευμένη υποχώρηση καταγράφηκε, την Τρίτη, στη δυτικοευρωπαϊκή χρηματιστηριακή αγορά, με την ευφορία που κυριάρχησε χθες να αποτελεί ήδη παρελθόν. Επιφυλακτικότητα, και αποκομιδή βραχυπρόθεσμων κερδών ήταν τα δύο κυρίαρχα χαρακτηριστικά.

Έτσι, στο Λονδίνο FTSE100 απώλεσε περίπου 1% της αξίας του, υποχωρώντας στο επίπεδο των 5.330 μονάδων, με τις αμφιβολίες για το αν οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις θα τα καταφέρουν έως το τέλος με την πολιτική της οικονομικής λιτότητας, να κυριαρχούν…Οι επενδυτές αναμένουν νεότερα από τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης, αλλά και από την επιτοκιακή πολιτική της Τράπεζας της Αγγλίας, που με τη σειρά της αναμένει τα νεότερα από τις Βρυξέλλες και από τη νέα κυβερνητική οικονομική πολιτική.

Στο Μιλάνο, ο βασικός δείκτης FTSE Mib έκλεισε σήμερα στο επίπεδο των 20.870 μονάδων με απώλεια 0,46% σήμερα μετά το θριαμβικό 11,28% χθες Δευτέρα. Υπενθυμίζεται ότι την προηγούμενη εβδομάδα η χρηματαγορά στο Μιλάνο ταλανίστηκε από τους φόβους της «επέκτασης» της ελληνικής δημοσιονομικής κρίσης σε όλη τη νότια Ευρώπη.

Στη Μαδρίτη, όπου χθες Δευτέρα ο βασικός δείκτης Ibex-35 εκτοξεύτηκε στο «ιστορικό» +14,60%, συγκριτικά με την Παρασκευή, σήμερα απώλεσε 3,22% της αξίας του σε μία κίνηση φυσιολογικά διορθωτική και σε μία αποκομιδή κερδών σε βραχυπρόθεσμη βάση.

Στη Λισσαβόνα, ο δείκτης του χρηματιστηρίου απώλεσε σήμερα 2,2% ολοκληρώνοντας στο επίπεδο των 7.110 μονάδων, μετά το χθεσινό +10,73%.

Την ίδια ώρα, στην Wall Street ο δείκτης βαρόμετρο Dow Jones βιομηχανίας κέρδιζε 0,22% (διαμόρφωση στις 10.808 μον.) ως προς χθες, αναιρώντας τις αρχικές του σημερινές απώλειες. Ο Nasdaq κυρίως των μετοχών προηγμένης τεχνολογίας κέρδιζε ταυτοχρόνως 0,49% (2.386 μον.) .