Ads

Έκρηξη σημειώθηκε στο Σύνταγμα, έξω από το κτίριο της Βουλής λίγο πριν τις 20.00 το βράδυ του Σαββάτου. Ο εκρηκτικός μηχανισμός είχε τοποθετηθεί σε κάδο απορριμμάτων που βρίσκεται στο προαύλιο της Βουλής, σε παρτέρι ανάμεσα στο μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη και τη Βασιλίσσης Σοφίας. Προηγήθηκε προειδοποιητικό τηλεφώνημα στην εφημερίδα Ελευθεροτυπία στις 19.43. Η αστυνομία πρόλαβε να εκκενώσει το σημείο και έτσι δεν σημειώθηκαν τραυματισμοί.

Στον τόπο της έκρηξης έσπευσαν κλιμάκια της αντιτρομοκρατικής και της εγκληματολογικής υπηρεσίας που ερευνούν το χώρο. Η κυκλοφορία διακόπηκε στους γύρω δρόμους. Θραύσματα της έκρηξης σκορπίστηκαν ακόμα και στη Λεωφόρο Αμαλίας. Μικρές υλικές ζημιές σε τζάμια των γραφείων του Κοινοβουλίου και στο παρακείμενο φυλάκιο.

Σύμφωνα με την αστυνομία πρόκειται για ωρολογιακό μηχανισμό μεσαίας ισχύος. Η εκρηκτική ύλη όπως λένε οι ειδικοί ήταν δυναμίτιδα και δεν βρέθηκαν υπολείμματά της. Οι εύζωνοι δεν αποχώρησαν από τις θέσεις τους παρότι ενημερώθηκαν για την τοποθέτηση βόμβας. Είναι η πρώτη φορά που σημειώνεται ανάλογη επίθεση σε χώρο της Βουλής. Την ώρα της έκρηξης συνεδρίαζε στη Βουλή ο ΚΤΕ Εσωτερικών του ΠΑΣΟΚ.

Ads

Ο άγνωστος που τηλεφώνησε στην εφημερίδα είπε «Άκου προσεκτικά. Σε 17 λεπτά θα εκραγεί βόμβα στη Βουλή. Δεν είναι φάρσα». Δεν ανέφερε ωστόσο ποιος βρίσκεται πίσω από την έκρηξη.

Μέχρι στιγμής, καμιά οργάνωση δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για την επίθεση. Για λίγα λεπτά τα ξημερώματα της Κυριακής αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του https://athens.indymedia.org μια προκήρυξη με την οποία μία νέα οργάνωση, o Αντάρτικος Εμπρηστικός Σχηματισμός, αναλάμβανε την ευθύνη. Μάλλον όμως πρόκειται για φάρσα καθώς το κείμενο διαγράφηκε λίγα λεπτά αργότερα. Στο κείμενο υπό τον τίτλο “Ανάληψη Ευθύνης για το χτύπημα στο Σύνταγμα” δεν γίνεται συγκεκριμμένη αναφορά στην επίθεση στο Σύνταγμα, παρά μόνο σε μια φράση που απλώς αναφέρει ως σκοπό της οργάνωσης “..να πλήξουμε τα ζωτικά του σημεία στην μητρόπολη….Εκεί που θέλουμε, όταν θέλουμε, όπως θέλουμε…”.

Οι πρώτες εκτιμήσεις πάντως της αστυνομίας βλέπουν πίσω από την επίθεση τη «Συνομωσία Πυρήνων της Φωτιάς». Το γεγονός ότι ο άγνωστος που έκανε το προειδοποιητικό τηλεφώνημα έδωσε λεπτομέρειες για τη βόμβα, προκειμένου να αποφευχθούν θύματα, παραπέμπει σε προηγούμενη προκήρυξη των «Πυρήνων», με την οποία η οργάνωση διευκρίνιζε ότι δεν έχει στόχο να προκαλέσει ανθρώπινες απώλειες.

Περισσότερα στοιχεία για τις κινήσεις των δραστών ίσως προκύψουν από το υλικό που καταγράφουν οι κάμερες παρακολούθησης στην περιοχή.

Σύμφωνα με τον Σκάι, ακολούθησε δύο ακόμα προειδοποιητικά τηλεφωνήματα για βόμβα στο ξενοδοχείο Μεγάλη Βρετανία, το οποίο εκκενώθηκε από τους αστυνομικούς, και το σταθμό του Μετρό στην Αττική. Φάρσες αποδείχτηκαν και τα δύο.

«Η Δημοκρατία δεν τρομοκρατείται»

Με μία λιτή δήλωση σχολίασε το περιστατικό ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου. «Η Δημοκρατία δεν τρομοκρατείται» τόνισε.

«Κάποιοι επιδιώκουν τον φόβο και τον πανικό. Δηλώνουμε ότι δεν φοβόμαστε και δεν πανικοβαλλόμαστε. Ο χώρος αυτός στον οποίο έγινε η έκρηξη πριν από λίγο είναι υψηλού συμβολισμού. Είναι υψηλής αναφοράς για όλους τους Έλληνες και τις Ελληνίδες. Είναι αφύλαχτος και θα παραμείνει αφύλαχτος. Δεν πρόκειται να μετατρέψουμε για χάρη αυτών των λίγων την Αθήνα σε στρατοκρατούμενη και αστυνομοκρατούμενη πόλη. Για ένα πράγμα σας διαβεβαιώνω. Αυτοί οι θρασείς που πραγματοποίησαν την ενέργεια να ξέρουν ότι θα οδηγηθούν στη Δικαιοσύνη όπως τους αξίζει με βάση τους κανόνες και το σύνταγμα της ελληνικής Δημοκρατίας», είπε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοίδης.

Για επίθεση κατά της Δημοκρατίας έκανε λόγο ο ο γραμματέας της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ, Χρήστος Παπουτσής, εξερχόμενος από το κτίριο του Κοινοβουλίου, μιλώντας σε δημοσιογράφο του Mega. «Κάποιοι επιχειρούν να στείλουν μήνυμα που πρέπει να ανησυχήσει όλους τους Δημοκράτες. Κάποιοι αποφάσισαν να παίξουν με τη Δημοκρατία. Πρέπει να τους αντιμετωπίσουμε. Ευτυχώς δεν υπήρξαν θύματα μόνο μικρές υλικές ζημιές σε τζάμια του Κοινοβουλίου. Πρόκειται για επίθεση κατά της Δημοκρατίας» είπε συγκεκριμένα.

«Απόψε κάποιοι προσπάθησαν να τρομοκρατήσουν τη Δημοκρατία μας. Η συντεταγμένη πολιτεία οφείλει να στείλει ηχηρά το μήνυμα ότι τέτοιες προσπάθειες πετυχαίνουν ακριβώς το αντίθετο. Η ομόθυμη καταδίκη, η θωράκιση των θεσμών μας και η κοινωνική συνοχή μας, είναι ο μόνος τρόπος να περιθωριοποιήσουμε όσα στοιχεία θέλουν να εμφανίζουν την ασφαλή Πόλη της Αθήνας ως ανοχύρωτη πόλη», τονίζει σε ανακοίνωσή του ο δήμαρχος Αθηναίων Νικήτας Κακλαμάνης.

Για πράξη τρομοκρατίας που στρέφεται κατά του ελληνικού λαού, έκανε λόγο μέσω του ΣΚΑΪ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής.

«Η σημερινή τρομοκρατική ενέργεια καταδεικνύει ότι, όσοι κρύβονται πίσω από αυτή, δεν σεβάστηκαν ούτε το χώρο, που συμβολίζει τη Δημοκρατία μας, τη Βουλή των Ελλήνων, ούτε πολύ περισσότερο το ιερό Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη. Κανείς δεν μπορεί να τρομοκρατεί τη Δημοκρατία μας», δήλωσε ο πρόεδρος της Βουλής Φίλιππος Πετσάλνικος.

«H βομβιστική επίθεση, που σημειώθηκε απόψε, σ΄ ένα από τα πιο καλά φυλασσόμενα σημεία της Αθήνας, μπροστά στον Άγνωστο Στρατιώτη και στο Κοινοβούλιο, αποτελεί βαρύτατη πρόκληση κατά της έννομης τάξης της Ελληνικής Δημοκρατικής Πολιτείας. Πέρα από τον προφανή συμβολισμό της, η επίθεση αυτή στρέφεται συνολικά κατά της Ελληνικής κοινωνίας και πλήττει την εικόνα της χώρας μας διεθνώς, ζημιώνοντας τα συμφέροντα του Ελληνικού λαού. Μακριά από ακρότητες και υπερβολές, οφείλουμε να κατανοήσουμε όλοι ότι η τρομοκρατία αποτελεί μείζον πρόβλημα για τον τόπο μας. Γι΄ αυτό και πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα με καθολική συστράτευση της Κυβέρνησης, των πολιτικών κομμάτων, των κοινωνικών φορέων, των συνδικάτων και ευρύτερα της κοινωνίας των πολιτών. Ο αρμόδιος Υπουργός, κ. Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ήρθε η ώρα να αφήσει τα λόγια και να περάσει στα έργα. Είναι δεδομένη η θέση της Νέας Δημοκρατίας, ότι θα μας βρει συμπαραστάτες, στην περίπτωση που εφαρμόσει τα σωστά μέτρα και ακολουθήσει την ενδεδειγμένη πολιτική, για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας στη χώρα μας», δήλωσε ο εκπρόσωπος της ΝΔ Πάνος Παναγιωτόπουλος.

«Καταδικάζουμε τη βομβιστική ενέργεια στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη μπροστά από το Ελληνικό Κοινοβούλιο. Η πράξη αυτή αποτελεί μια πρόκληση απέναντι στη δημοκρατία. Σε μια κρίσιμη στιγμή για την ελληνική κοινωνία, καθώς αυτή βιώνει τις επιπτώσεις μιας βαθιάς οικονομικής κρίσης, τέτοιου είδους ενέργειες επιδρούν αποπροσανατολιστικά και αξιοποιούνται ως άλλοθι για να αποθαρρυνθούν οι αναγκαίοι κοινωνικοί και πολιτικοί αγώνες απέναντι σε μια πολιτική που πλήττει μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΝ.

«Το ΚΚΕ καταδικάζει την έκρηξη βόμβας που έγινε μπροστά στη Βουλή. Αυτή η ενέργεια σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί πράξη αντίστασης στην άγρια και ολομέτωπη επίθεση που εξαπολύει η κυβέρνηση στα λαϊκά δικαιώματα. Αντίθετα βοηθάει και εξυπηρετεί όσους επιθυμούν να φοβίσουν το λαό», αναφέρει το ΚΚΕ.

«Οι εγχώριοι τρομοκράτες ίσως πήραν την ιδέα από την ιστοσελίδα της τουρκικής επιχείρησης όπλων “ROKETSAN”, η οποία όπως παρουσιάζεται στην ιστοσελίδα του ηλεκτρονικού δελτίου www.defencenet.gr, δείχνει τη Βουλή των Ελλήνων στις φλόγες… Η Δημοκρατία δεν τρομοκρατείται, δεν φοβάται, δεν υποστέλλεται. Αντιθέτως χαλυβδώνει το φρόνημα και την αποφασιστικότητα για την αντιμετώπιση των υπονομευτών της», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ Κωστής Αϊβαλιώτης.