Η απόφαση είναι προϊόν συμβιβασμού μεταξύ της πρότασης της κ. Μπακογιάννη για εκλογή προέδρου μόνο από τα μέλη του κόμματος, ακόμα και αν αυτά εγγραφούν την ημέρα της ψηφοφορίας, και του κ. Αβραμόπουλου που ζητούσε να συμμετάσχουν στην εκλογή και οι φίλοι της ΝΔ, οι οποίοι θα εγγράφονταν σε χωριστή λίστα.

Ads

Η διατύπωση της ΚΕ μετά την παρέμβαση του κ. Αβραμόπουλου, έχει ως εξής: «Στην ψηφοφορία για την εκλογή προέδρου έχουν δικαίωμα να συμμετέχουν τα μέλη που επιβεβαιώνουν την εγγραφή τους και οι οπαδοί και οι προσκείμενοι που θα γίνουν μέλη κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας με την εγγραφή τους στην ηλεκτρονική βάση του κόμματος».

Η απόφαση αυτή μένει να επικυρωθεί από το συνέδριο, την επόμενη Κυριακή, 7 Νοεμβρίου, ενώ θα λειτουργήσει σύστημα online εγγραφής σε όλα τα εκλογικά κέντρα του κόμματος.

Νωρίτερα, εντάσεις σημειώθηκαν στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής της ΝΔ. Ο απερχόμενος πρόεδρος της ΝΔ τόνισε ότι «η πορεία προς το συνέδριο δε χωρά προσωπικές αντιπαραθέσεις», καλώντας τους υποψηφίους να ασχοληθούν με την ουσία και όχι με την διαδικασία.

Ads

Ο κ. Καραμανλής, τόνισε ότι «το συνέδριο είναι αποκλειστικά αρμόδιο για κάθε καταστατική τροποποίηση και πρόσθετες τροποποιήσεις μπορούν να γίνουν από τη νέα ηγεσία». Ωστόσο χαρακτήρισε «θετική εξέλιξη» την εκλογή προέδρου από τα μέλη του κόμματος και δεσμεύτηκε να στηρίξει τον νέο πρόεδρο.

«Δεν εκλέγεται μόνο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας, αλλά και ο επόμενος πρωθυπουργός», επισήμανε.

Λίγο αργότερα ο κ. Καραμανλής έκανε εκτός προγράμματος παρέμβαση σε αυστηρό ύφος, λέγοντας ότι κανένας δεν ενοχλείται απο το διάλογο, που θα γίνει και δεύτερη και τρίτη ημέρα στο συνέδριο. Τόνισε ακόμη ότι τον νέο πρόεδρο του κόμματος θα πρέπει να τον στηρίξουν όλοι. Όποιος δεν τον στηρίξει θα έχει να κάνει μαζί μου». Ακόμα, πρόσθεσε ότι την απόφαση που έλαβε αρχικά για έκτακτο συνέδριο και εκλογή προέδρου από εκεί, την άλλαξε από κοινού με τους 4 υποψηφίους, όχι επειδή συμφώνησαν όπως είπε οι 4 αλλά επειδή εκφράζει και τον ίδιο.

Στην ομιλία του, ο Δημήτρης Αβραμόπουλος τόνισε ότι με την πρότασή του ανοίγει ο δρόμος για ένα νέο ξεκίνημα για μία νέα και δυναμική παράταξη. «Το να ανοίξουμε το κόμμα, αποτελεί σε κάθε περίπτωση πρόοδο στην υιοθέτηση των αρχών μιας σύγχρονης ευρωπαϊκής κεντροδεξιάς. Είναι ένα σαφές μήνυμα ότι αλλάζουμε για να έλθουν και πάλι μαζί μας όσοι αποστασιοποιήθηκαν το 2004», επισήμανε και πρόσθεσε «αν διολισθήσουμε στην εσωστρέφεια φοβάμαι ότι πάλι θα οδηγηθούμε στην έλλειψη οράματος και στην ατονία, ας μην κλείνουμε τα μάτια στην πραγματικότητα».

Ο κ. Αβραμόπουλος πρότεινε ακόμη στις 7 Νοεμβρίου να διεξαχθεί ανοιχτό συνέδριο.

Η Ντόρα Μπακογιάννη,από την πλευρά της, επισήμανε πως υπάρχει ήδη συμφωνία των τεσσάρων για εκλογή από τα μέλη του κόμματος, εμφανίστηκε όμως πρόθυμη, σε περίπτωση που η Οργανωτική επιτροπή αποφασίσει και τη συμμετοχή των φίλων, να το αποδεχτεί.

«Δεν είμαι εδώ για να παίξω τις κουμπάρες με τις διαδικασίες. Είμαι εδώ γιατί μοιράζομαι ένα αίσθημα ευθύνης. Υπάρχει μια συμφωνία… Σήμερα είμαστε έτοιμοι να επιδιώξουμε όλοι την ευρύτερη συμμετοχή των πολιτών. Όσοι περισσότεροι τόσο καλύτερα. Ας εξετάσει η οργανωτική επιτροπή όποια φόρμουλα θέλει, να μην ευτελιστεί η διαδικασία όμως», δήλωσε η κ. Μπακογιάννη.

«Αν εκλεγώ πρόεδρος το κόμμα θα εμπεδώσει τη φυσιογνωμία ενός μεγάλου σύγχρονου κεντροδεξιού κόμματος. Δεσμεύτηκα ότι θα προχωρήσω σε βαθιά ανανέωση, ότι θα κάνω αποτελεσματική αντιπολίτευση. Χωρίς αποκλεισμούς. Με όλες τις τάσεις. Μπροστά μου δεν υπάρχουν ομάδες, παρά νεοδημοκράτες» είπε η κ. Μπακογιάννη, ζητώντας παράλληλα αλλαγή νοοτροπίας και ουσιαστική διαβούλευση του κόμματος με την κοινωνία.

Με την πρόταση του Δημήτρη Αβραμόπουλου συντάθχηκε ο κ. Παναγιώτης Ψωμιάδης.

«Πάνω από τις διαδικασίες και το Καταστατικό υπάρχουν οι άνθρωποι. Πώς θα πάμε στην εκλογή γυρίζοντας την πλάτη στην κοινωνία; Σήμερα θυμηθήκαμε το Καταστατικό που καταστρατηγήθηκε τα προηγούμενα χρόνια και τα μέλη μας; Κοροϊδέψαμε το πιο δυναμικό κομμάτι του κόμματός μας», τόνισε ο κ. Ψωμιάδης στην ομιλία του.

«Να τολμήσουμε να κάνουμε την ανατροπή και την επανάστασή μας. Να ανοίξουμε τη διαδικασία, τη νίκη τη δίνουν οι φίλοι και οχι μόνο τα μέλη. Συνυπογράφω με τον κ. Αβραμόπουλο», κατέληξε ο νομάρχης της Θεσσαλονίκης.

Για το ευκρινές μήνυμα και την ειλικρινή πρόταση για επανασυσπείρωση, που έχει ανάγκη ο οπαδός της ΝΔ, μίλησε κατά την τοποθέτησή του ο Αντώνης Σαμαράς.

«Από την αρχή υποστήριξα ότι η εκλογή του νέου προέδρου του κόμματος έπρεπε να γίνει με προσφυγή στα μέλη της βάσης, από όλα τα μέλη του κόμματος, ακόμα και από εκείνα που θα εγγραφούν την ίδια μέρα της ψηφοφορίας» δήλωσε ο κ. Σαμαράς.

Ωστόσο, δήλωσε ανοιχτός σε οποιαδήποτε απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής, επισημαίνοντας ότι το θέμα πρέπει να διευθετηθεί, συναινετικά, γιατί η συζήτηση για τη διαδικασία κουράζει. « Πρέπει να λυθεί το θέμα της εκλογής για να μπούμε στην ουσία, για να μιλήσουμε πολιτικά και … σίγουρα για να απαντήσουμε πολιτικά στην επίθεση που ήδη ξεκίνησε το ΠΑΣΟΚ απέναντι στα νέα παιδιά χωρίς ευαισθησία, απέναντι στον φορολογούμενο, ιδίως εκείνον της μεσαίας τάξης, με τους επικείμενους νέους φόρους και απέναντι στον απλό πολίτη που ήδη γεύεται κομματικές συμπεριφορές».

Ο Βαγγέλης Μειμαράκης με την ομιλία του ανέβασε τους τόνους και αντιτέθηκε στην πρόταση Αβραμόπουλου, λέγοντας ότι η εκλογή θα πρέπει να γίνει από το συνέδριο.

«Αν με θεωρείτε μηχανισμό σας λέω , ναι είμαι κομμάτι του μηχανισμού της ΝΔ που υπηρέτησα τους προέδρους και τις αρχές και τις αξίες της ΝΔ. Δεν δίνουμε όλοι τη μάχη για τις αρχές της ΝΔ;», απάντησε με έντονο ύφος στις κατηγορίες περί μηχανισμών.

«Δεν καταλάβατε ότι απογοητεύσατε τη βάση και τους σύνεδρους; Τι θα τους πείτε. Είσαστε μηχανισμός; Δεν θέλουμε να κάνουμε ανταρσία. Δεν καταλαβαίνω γιατί μας απαξιώνετε. Δεν ξεκινάμε καλά. Οφείλετε να ζητήσετε συγγνώμη από τα μέλη του συνεδρίου που τους είπατε μηχανισμό. Αυτοί υπηρέτησαν το σεμνά και ταπεινά. Εμείς είμαστε περήφανοι. Οποιος κερδίσει θα τον υπηρετήσουμε. Αναλωνόμαστε ενάμιση μήνα σε διαδικασίες. Μας βαρέθηκε ο κόσμος.», συνέχισε ο κ. Μεϊμαράκης.

Ο κ. Μεϊμαράκης προειδοποίησε τους διαδόχους ότι «αν η ΚΕ ή το Συνέδριο πάρει άλλη απόφαση θα μπλέξουμε άσχημα και θα είναι ανταρσία. Γι’ αυτό και δεν θέλω να μπει σε ψηφοφορία το θέμα».

«Θα υπηρετήσω όποιον εκλεγεί, δεν διεκδικώ καμία θέση ευθύνης. Τη βάση δεν τη θέλουμε ούτε για να μιλήσει. Τη θέλουμε μόνο για χειροκρότημα και ψηφοφορία. Μην μας προκαλείτε. Μην μας το παίζετε συναισθηματικά. Μιλήστε πολιτικά. Μην μας λέτε ότι δεν πρόδωσα το δάκρυ του εθνάρχη, γιατί εντολή του εθνάρχη δεν ήταν διασπάστε την παράταξη και ρίξτε την κυβέρνηση. Η ιστορία δεν ξαναγράφεται», κατέληξε ο κ. Μείμαράκης, κατηγορώντας ευθέως τον Α. Σαμαρά για χρήση σε ομιλία του ονόματος του ιδρυτή της ΝΔ Κωνσταντίνου Καραμανλή. .