Το σύνθημα «οι Έλληνες μπορούμε» προέταξε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Αντώνης Σαμαράς από το βήμα της 76ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης. Ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης ζήτησε άμεση προσφυγή στις κάλπες και επαναδιαπραγμάτευση των όρων του μνημονίου, άσκησε σκληρή κριτική στην κυβέρνηση και παρουσίασε το πρόγραμμα του κόμματός του για την έξοδο της χώρας από την οικονομική κρίση. Για ρεσιτάλ ανευθυνότητας κάνει λόγο το ΠΑΣΟΚ με αφορμή την ομιλία του κ.Σαμαρά.

Ads

 
Ο κ. Σαμαράς έβαλε εκ νέου τέλος στο ζήτημα της συναίνεσης αναφέροντας πως «δεν προσυπογράφει στο λάθος». Είπε πως η κυβέρνηση με την πολιτική της προκαλεί απελπισία στον κόσμο. «Πρέπει να δώσουμε στην Ελλάδα την ευκαιρία να σταθεί στα πόδια της και εμείς θα κάνουμε ο,τι μπορούμε για να μείνουμε στην Ευρώπη και στο ευρώ» τόνισε, ενώ ισχυρίστηκε πως οι όποιες φήμες διακινούνται εντός συνόρων για έξοδο από το κοινό νόμισμα γίνονται από την ίδια την κυβέρνηση και τους υπουργούς της.
 
Επιτέθηκε μάλιστα προσωπικά και κατά του πρωθυπουργού λέγοντας πως διαπόμπευσε τη χώρα στο εξωτερικό, καθυστέρησε να ανακαλύψει ότι το εθνικό συμφέρον προηγείται του κομματικού και σε όσα ακούγονται πως όλοι είναι ίδιοι απάντησε: «Δεν είμαστε όλοι ίδιοι κύριε Παπανδρέου». Μάλιστα σχολίασε πως το ΠΑΣΟΚ αντί να συρρικνώσει το δημόσιο, προχώρησε σε 25.000 προσλήψεις.
 
Συνέχισε την κριτική του αναφέροντας πως «το έλλειμμα δεν ξέφυγε επί Νέας Δημοκρατίας αλλά το τελευταίο τρίμηνο του 2009. Τότε που κυβέρνηση ήταν το ΠΑΣΟΚ. Παραδώσαμε τα spreads στις 130 μονάδες βάσεις και τώρα έφτασαν στις 2000» σχολίασε και αναφέρθηκε στο πρόσφατο περιστατικό με την αποχώρηση της τρόικας, που «προκάλεσε μια οξύτατη κρίση αξιοπιστίας της κυβέρνησης απέναντι στους δανειστές μας».
 
Ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης εξέφρασε με έντονο τρόπο τη δυσαρέσκειά του για τη λήψη νέων μέτρων και συμπλήρωσε πως ο «κόσμος δεν έχει λεφτά να πληρώσει».

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στην αγροτική παραγωγή, στον τομέα του τουρισμού, στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, της «φθηνής» ενέργειας, όπως χαρακτηριστικά τόνισε.

Μάλιστα για το θέμα της ναυτιλίας άσκησε κριτική στο ΠΑΣΟΚ για την κατάργηση του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας και δεσμεύθηκε να αποκαταστήσει τα υπουργεία Τουρισμού και Ναυτιλίας, ενώ όπως τόνισε, όταν η ΝΔ θα γίνει κυβέρνηση, θα μειώσει σε 12 τον αριθμό των υπουργείων.

Ads

O κ. Σαμαράς ανακοίνωσε επίσης τις προτάσεις του για την έξοδο από την κρίση και έθεσε ως πρωταρχική, την αναθεώρηση του Συντάγματος, τη θέσπιση ασυμβίβαστου υπουργού-βουλευτή, ενώ υποσχέθηκε αναδρομικό έλεγχο των περιουσιών όσων κατέλαβαν θέσεις εξουσίας.

Οι προτάσεις Σαμαρά

Πρότεινε διοικητική μεταρρύθμιση με μείωση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων, αλλά όχι σε εποχές ύφεσης όπως η συγκεκριμένη εποχή. Για την εφεδρεία, πρότεινε παραμονή για μία ή δύο τριετίες, μετεκπαίδευση ώστε να βρουν δουλειά ακόμα και στον ιδιωτικό τομέα, όταν περάσει η κρίση, ενώ επανέλαβε την πρόταση της ΝΔ.

Στην Παιδεία τόνισε τη συναίνεση την οποία έδωσε η ΝΔ αφού έγιναν δεκτές οι προτάσεις του κόμματος. Τόνισε, όμως, ότι χρειάζονται ακόμα πολλά βήματα για τη στήριξη του δημόσιου ΑΕΙ, όπως η εισαγωγή του ιδιωτικού πανεπιστημίου μέσα από τη συνταγματική αναθεώρηση. Αναφέρθηκε επίσης και στο θέμα των σχολικών βιβλίων, λέγοντας ότι το πρόβλημα δεν είναι πότε θα δοθούν, αλλά τι γράφουν. Μάλιστα προανήγγειλε αναθεώρηση του περιεχομένου των βιβλίων από Επιτροπές υπό την Ακαδημία Αθηνών.

Στους άμεσους στόχους του, όπως δήλωσε βρίσκεται η μεταρρύθμιση στη Δικαιοσύνη με ανώτατο όριο εκδίκασης υπόθεσης και αλλαγής του τρόπου ανάδειξης της ηγεσίας τους. Παράλληλα, δεσμεύθηκε να αποκαταστήσει το αίσθημα δικαίου του πολίτη και της τιμής των πολιτικών με αναδρομικό έλεγχο «πόθεν έσχες» από το 1974.

Για τη μετανάστευση προανήγγειλε άμεση κατάργηση του νόμου Ραγκούση για την ιθαγένεια, διαπραγμάτευση με την ΕΕ για τον επαναπατρισμό όλων των λαθρομεταναστών που ζουν στην Ελλάδα υπό άθλιες συνθήκες.
 

Κυβέρνηση: ρεσιτάλ ανευθυνότητας η ομιλία Σαμαρά

Για «ανευθυνότητα» και «πατριδοκαπηλεία» κατηγορεί η κυβέρνηση τον Αντώνη Σαμαρά με αφορμή την ομιλία του προέδρου της ΝΔ στη ΔΕΘ. Στην ανακοίνωσή του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Ηλίας Μόσιαλος, σχολίασε: «Είναι φανερό πλέον ότι ο αρχηγός της Ν.Δ. δεν καταλαβαίνει ούτε τη συνθετότητα του διεθνούς περιβάλλοντος, ούτε την κρισιμότητα των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η χώρα. Σε μια από τις πιο κρίσιμες στιγμές της πρόσφατης ιστορίας μας ο κ. Σαμαράς επέλεξε να εκμεταλλευτεί τον πόνο της κοινωνίας και να επιδοθεί σε ένα πραγματικό ρεσιτάλ ανευθυνότητας».

Ακόμη, ο κ. Μόσιαλος πρόσθεσε για τον Α. Σαμαρά: «Ισχυρίστηκε για άλλη μια φορά ότι το δημοσιονομικό πρόβλημα της χώρας θα λυθεί και το έλλειμμα θα μειωθεί αυξάνοντας τις δαπάνες και μειώνοντας τους φόρους όλων των ειδών» και τον επέκρινε ότι: «η μαγική αυτή “συνταγή” δεν έχει πείσει ούτε έναν Ευρωπαίο ομοϊδεάτη του κ. Σαμαρά».

Στο κλείσιμο του σχολιασμού ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε: «Οι περιστάσεις επιβάλλουν επιτέλους σοβαρότητα και αίσθημα εθνικής ευθύνης από όλους. Η χώρα δεν αντέχει άλλο λαϊκισμό, ούτε πατριδοκαπηλία».