Την άμεση παρέμβαση του πρωθυπουργού και του υπουργείου Εσωτερικών για την εκκένωση της Νομικής εντός της ημέρας, ζήτησε ο πρύτανης του πανεπιστημίου Αθηνών Θεοδόσης Πελεγρίνης. Αιτήθηκε, ακόμη, την ασφαλή μετάβαση των μεταναστών σε άλλο χώρο, ενώ χαρακτήρισε την κατάληψη «καθοδηγούμενη» και κατήγγειλε την κατάχρηση ασύλου. Σοβαρότητα από τις πρυτανικές αρχές ζητά το υπουργείο Εσωτερικών. Για αμηχανία των αρχών απέναντι στη σημαντική αυτή κίνηση των μεταναστών κάνει λόγο η Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης και απαντά στις κατηγορίες. Εν τω μεταξύ, τη διεξαγωγή κατεπείγουσας προκαταρκτικής έρευνας για την υπόθεση διέταξε η Εισαγγελία Εφετών.

Ads

«Οι άνθρωποι αυτοί θέλουν να ακουστούν τα αιτήματά τους και πρέπει να τους ακούσουν οι αρμόδιοι φορείς», επεσήμανε, σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου που έδωσε σήμερα το πρωί, ο κ. Πελεγρίνης, προσθέτοντας πως το μεταναστευτικό έχει πάρει εκρηκτικές διαστάσεις και πως «δεν πρόκειται να μείνει μόνο εδώ». «Αναγνωρίζουμε το ανθρώπινο πρόβλημα, πρωτίστως όμως είναι ζήτημα μεταναστευτικής πολιτικής και αρμόδια γι΄αυτό είναι η πολιτεία», είπε. «Δίνουμε τέλος στην εκμετάλλευση του ασύλου για κάθε πολιτική αντιπαράθεση» υπογράμμισε. Επίσης, κάλεσε τον υπουργό Εσωτερικών Γιάννη Ραγκούση, τον Περιφερειάρχη Γιάννη Σγουρό, τον Δήμαρχο Αθηναίων τον Γ. Καμίνη και την υφυπουργό Εργασίας Α. Νταλάρα σε σύσκεψη στο πανεπιστήμιο για το συγκεκριμένο ζήτημα.

Τόνισε ότι πως οι πρυτανικές αρχές ουδέποτε έδειξαν ολιγωρία και πως άμεσα, μόλις δηλαδή έγινε γνωστό ότι επίκειται η άφιξη των μεταναστών, ειδοποιήθηκαν οι αρμόδιες αρχές. Ακόμα, ανέφερε ότι τους μετανάστες επισκέφθηκαν γιατροί και όπως διαπιστώθηκε όλοι οι μετανάστες είναι καλά στην υγεία τους, πως τηρούνται οι κανόνες υγιεινής και ότι δεν υπάρχουν βανδαλισμοί.

Από την πλευρά του, ο αντιπρύτανης επανέλαβε, ότι η μετάθεση ευθυνών από την πολιτεία στο Πανεπιστήμιο «απλά διευκολύνει τη μη λύση του προβλήματος».

Ads

Σοβαρότητα από τις πρυτανικές αρχές ζητά το υπουργείο Εσωτερικών. «Απαιτείται σοβαρότητα από τις πρυτανικές αρχές και άσκηση των καθηκόντων τους όπως απορρέουν από το νόμο και την ιδιότητά τους ως εγγυητών της ομαλής και απρόσκοπτης λειτουργίας του Πανεπιστημίου», αναφέρουν συνεργάτες του υπουργού Εσωτερικών Γιάννη Ραγκούση σχετικά με την πρόταση του πρύτανη του Πανεπιστημίου Αθηνών για συνάντησή του με τον υπουργό, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων. Οι ίδιοι υπενθυμίζουν επίσης πως «ο υπουργός με ρητό και κατηγορηματικό τρόπο ξεκαθάρισε πως καμία μεμονωμένη ή μαζική νομιμοποίηση παράνομων μεταναστών, ούτε πραγματοποιήθηκε τους τελευταίους 15 μήνες, ούτε πρόκειται να πραγματοποιηθεί στο μέλλον».

Ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ιωάννης Τέντες έδωσε εντολή στον προϊστάμενο της Εισαγγελείας Εφετών Αθηνών, Ιωάννη Σακελάκο να καλέσει τον πρύτανη του Πανεπιστημίου Αθηνών, Θεοδόση Πελεγρίνη, προκειμένου να του παράσχει πληροφορίες και διευκρινίσεις σχετικά με την κατάληψη χώρων της Νομικής Αθηνών από μετανάστες.

Παράλληλα, μιλώντας στην τηλεόραση του Σκάι, ο Μιχάλης Τσινισιζελής, κοσμήτορας της νομικής σχολής Αθηνών, είπε πως έγινε συζήτηση με τον πρύτανη και αποφασίστηκε να δοθεί ένα περιθώριο ώστε να αποχωρήσουν ειρηνικά από το πανεπιστήμιο. Ωστόσο, σύμφωνα με την Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης στους μετανάστες, η Σύγκλητος ή το πανεπιστήμιο δεν τους έχουν ενημερώσει επισήμως για το θέμα.

Στο μεταξύ, ο πρωθυπουργός έκανε επίθεση στην Αριστερά από το βήμα της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ, τονίζοντας: «είναι αριστερή πολιτική να εκμεταλλεύεσαι τον πόνο των μεταναστών και να προωθείς την ανομία παραβιάζοντας κάθε έννοια νομιμότητας και το θεσμό του ασύλου;».

«Τι σημαίνει νομιμοποίηση σε όλους τώρα; Τι κάνουμε, παιδομάζωμα; Με το ζόρι κάτσε να σε νομιμοποιήσω και να σε εντάξω;», δήλωσε η υφυπουργός Εργασίας Άννα Νταλάρα, υπογραμμίζοντας ακόμη ότι καθυστέρησε η Πολιτεία το θέμα της παροχής ασύλου και πως με το νέο νόμο που ψηφίστηκε πρόσφατα θα αντιμετωπιστεί πιο γρήγορα το ζήτημα.

Ο επικεφαλής της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας δήλωσε σήμερα πως υποστηρίζει την πρόταση της Πρυτανείας του Πανεπιστημίου Αθηνών για αποστοχοποίηση του πανεπιστημίου και του πανεπιστημιακού ασύλου, τονίζοντας πως «Η απεργία πείνας των μεταναστών μέσα στη Νομική Σχολή της Αθήνας, έχει δώσει αφορμή σε ακραίους κύκλους να ξεδιπλώσουν μια επίθεση συκοφαντίας απέναντι σε όσους συμπαραστέκονται στα αιτήματά τους. Έδωσε την ευκαιρία στην κυβέρνηση να αλλάξει καθώς την συμφέρει την πολιτική ατζέντα. Έδωσε μάλιστα την ευκαιρία σε ορισμένους να βάλουν για μια ακόμη φορά στο στόχαστρο ακόμη και το ακαδημαϊκό άσυλο». Παράλληλα, ζήτησε από τον δήμαρχο της Αθήνας να συνδράμει στην επίλυση του προβλήματος και πρότεινε να μεταφερθούν οι μετανάστες ασφαλώς σε ένα δημοτικό γυμναστήριο προκειμένου να συνεχίσουν τον αγώνα τους.

Η γ.γ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα δήλωσε ότι «το άμεσο και πρακτικό ζήτημα είναι η δικαίωση όλων εκείνων των μεταναστών που ζουν χρόνια στην Ελλάδα, που δουλεύουν για μισό κομμάτι ψωμί, γίνονται αντικείμενο της πιο στυγνής εκμετάλλευσης και δεν τους αναγνωρίζονται τα δίκαια αιτήματά τους, αυτό της νομιμοποίησης και των εργασιακών δικαιωμάτων. Ξεκαθαρίζουμε τα πράγματα, εμείς δεν πρόκειται να δώσουμε νομιμοποίηση σε όλα εκείνα τα σχέδια που θέλουν να εγκατασταθεί η αστυνομία μέσα στα πανεπιστήμια και κατά καιρούς να παρεμβαίνει καταλύοντας το άσυλο».

Η Δημοκρατική Αριστερά, με ανακοίνωσή της, θεωρεί ότι οι πρωτοβουλίες των πρυτανικών αρχών και οι θέσεις της ΠΟΣΔΕΠ κινούνται στη σωστή κατεύθυνση και πρέπει να υλοποιηθούν άμεσα. Καλεί δε, όλους τους εμπλεκόμενους φορείς στην υπόθεση της εγκατάστασης των μεταναστών στη Νομική, να αντιμετωπίσουν με σοβαρότητα και αποφασιστικότητα την αρνητική αυτή εικόνα και τονίζει ότι “απαιτείται η ομαλή επίλυση του προβλήματος, η εξεύρεση χώρου για τη μετεγκατάσταση των μεταναστών, αλλά και η έναρξη ενός ουσιαστικού και συντεταγμένου διαλόγου -χωρίς κραυγές και αγκυλώσεις-για τη μεταναστευτική πολιτική“.

«Αμήχανες» οι αρχές απέναντι στη σημαντική αυτή κίνηση

Απαντώντας στις κατηγορίες για κατάχρηση ασύλου, καθοδηγούμενη και πολιτικά υποκινούμενη κινητοποίηση, ο κ. Γιάννης Αλμπάνης, μέλος της Πρωτοβουλίας Αλληλεγγύης υπογραμμίζει πως «όχι μόνο δεν αποτελεί κατάχρηση ασύλου η απεργία πείνας των μεταναστών, αλλά συνεχίζει τις καλύτερης παραδόσεις του φοιτητικού κινήματος και ιδιαίτερα της Νομικής Σχολής, με την τόσο μεγάλη προσφορά και τους αγώνες για τη δημοκρατία και την ελευθερία στη χώρα. Και σε καμία περίπτωση, δεν παρεμποδίζουν τη λειτουργία του πανεπιστημίου ούτε δημιουργούν το παραμικρό πρόβλημα. Επιπλέον, το να θεωρεί κανείς υποκινούμενες αυτές τις κινητοποιήσεις αποτελεί δείγμα ενός λανθάνοντος ρατσισμού, που θεωρεί τους μετανάστες ότι μη πολιτικό υποκείμενο, αλλά ελεγχόμενους από κάποιους λευκούς Έλληνες. Είναι γελοία η οποιαδήποτε τέτοια προσέλκυση».

Σχετικά με την πολιτική υποκίνηση των μεταναστών, χαρακτηρίζει «αστείο σε μια εποχή κρίσης των ελληνικών πολιτικών κομμάτων και αποδυνάμωσής τους να θεωρεί κανείς ότι κάποιο πολιτικό κόμμα μπορεί να ελέγξει οποιαδήποτε κινητοποίηση».

«Το άσυλο, όπως και όλα τα άλλα δικαιώματα, από τις κυρίαρχες δυνάμεις γίνονται σεβαστά μόνο όταν δεν χρησιμοποιούνται. Όταν μια ομάδα προσπαθεί να χρησιμοποιήσει οποιοδήποτε δικαίωμα, δέχεται επίθεση. Από την παρουσία των μεταναστών στη Νομική δεν υπάρχει ούτε βία ούτε βανδαλισμοί. Παρόλα αυτά, γίνεται επίθεση κατά του ασύλου. Το θέμα δεν είναι το άσυλο, είναι η προσπάθεια που γίνεται για τη συκοφάντησή του από τα Μέσα και τις πολιτικές δυνάμεις». Κατηγορεί τέλος τους πολιτικούς παράγοντες για έλλειψη σοβαρότητας, τονίζοντας πως διεκδικούν πλέον ένα Όσκαρ υποκρισίας. «Νομίζω ότι είναι και ένα δείγμα αμηχανίας που έχει δημιουργήσει αυτή η πολύ σημαντική κίνηση των μεταναστών».

Αγανακτισμένο δηλώνει το Δίκτυο Πανεπιστημιακών απέναντι στη σχετική ανακοίνωση του Προεδρείου της ΠΟΣΔΕΠ. «Άλλη μια φορά οι συνδικαλιστικές διαδικασίες παρακάμπτονται για να βγουν ανακοινώσεις με τις θέσεις του Προεδρείου της ΠΟΣΔΕΠ, οι οποίες εμφανίζονται ως θέσεις της Ομοσπονδίας και εξυπηρετούν την κυβερνητική πολιτική. Το Προεδρείο της ΠΟΣΔΕΠ επιχειρεί πάλι να θέσει ζήτημα αναδιατύπωσης του πανεπιστημιακού ασύλου, ακόμα και σ’ αυτή την περίπτωση, όπου ο πανεπιστημιακός χώρος δεν χρησιμοποιείται για καμία λειτουργία του ΕΚΠΑ. […] Δηλώνουμε την αλληλεγγύη μας στους απεργούς πείνας μετανάστες, χαιρετίζουμε την απόφαση του Συλλόγου Φοιτητών Νομικής Αθηνών, καταγγέλλουμε την απαράδεκτη μεθόδευση του Προεδρείου της ΠΟΣΔΕΠ και τη στάση του Κοσμήτορα της ΝΟΠΕ και διατυπώνουμε ξεκάθαρα την πάγια αντίθεσή μας σε οποιαδήποτε προσπάθεια περιορισμού του κοινωνικού χαρακτήρα του πανεπιστημιακού ασύλου».

Από την πλευρά του, ο Μανώλης Γλέζος δήλωσε σχετικά ότι «όσο σκεπτικισμό κι αν δημιουργεί η προσφυγή των μεταναστών, να αναζητήσουν άσυλο στη Νομική Σχολή» πρέπει να επισημανθούν τα παρακάτω: «Το άσυλο, ως απαραβίαστος χώρος, επινοήθηκε ως ιδέα, ως πράξη κι εφαρμογή και ως λέξη από τους αρχαίους Έλληνες. Παραμένει ως αδιαπραγμάτευτη κατάκτηση των αρχών του δικαίου, ως η πιο ανθρωπιστική ιδέα στην πορεία της ανθρωποποίησης του ανθρώπου. Το Πανεπιστημιακό άσυλο καθιερώθηκε, ιδιαίτερα, μετά την εξέγερση του Πολυτεχνείου, όχι μόνον ως χώρος ελεύθερης διακίνησης των ιδεών, αλλά ως άσυλο – προσφυγή κάθε αδικημένου.

Οι μετανάστες προσφεύγουν σ’ αυτό, για να επιστήσουν την προσοχή στο πρόβλημά τους. Δουλεύουν χρόνια τώρα στη χώρα μας και τους εκμεταλλεύονται οι πάντες, χωρίς να ρωτούν αν είναι παράνομοι. Επιτέλους! Πρέπει το μεταναστευτικό πρόβλημα, από ελληνικό να γίνει ευρωπαϊκό».

Κατεπείγουσα έρευνα διέταξε η Εισαγγελία Εφετών

Τη διενέργεια κατεπείγουσας προκαταρκτικής εξέτασης έδωσε ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών Αθήνας προκειμένου να διακριβωθεί εάν και από ποιους έχουν διαπραχθεί ποινικά αδικήματα σε ό,τι αφορά την εγκατάσταση των μεταναστών στη Σχολή της Νομικής. Η έρευνα θα αφορά τις τυχόν ευθύνες των πρυτανικών αρχών, αλλά και άλλων προσώπων ή φορέων που συνετέλεσαν στο να γίνει εφικτή η εγκατάσταση των μεταναστών στη Νομική Σχολή Αθηνών.

Συγκεκριμένα, για τις πρυτανικές αρχές διερευνάται η τυχόν διάπραξη του αδικήματος της παράβασης καθήκοντος. Η προκαταρκτική εξέταση ερευνά τους όποιους υπαιτίους παράβασης νόμου σχετικά με την παράνομη είσοδο στην χώρα υπηκόων τρίτων χωρών και τη διαμονή τους εδώ.

Διαβάστε επίσης: Πανελλαδική απεργία πείνας μεταναστών