Συνεχίζονται οι καταγγελίες για τεχνητή διόγκωση του ελλείμματος από την Ελληνική Στατιστική Αρχή. Σε δηλώσεις του στον Βήμα 99,5 ο Μιχάλης Δημητρακόπουλος, συνήγορος του πρώην αντιπροέδρου της Αρχής Νίκου Λογοθέτη, κατηγόρησε τον πρόεδρο της ΕΛΣΤΑΤ Ανδρέα Γεωργίου ότι «έλεγε ναι» σε ό,τι ήθελε η Eurostat. Παράλληλα, ένα e-mail του προέδρου της ΕΛΣΤΑΤ προς το ΔΝΤ ανάβει νέες φωτιές μετά τις καταγγελίες των πρώην μελών του ΔΣ της Ανεξάρτητης Αρχής περί σκόπιμης διόγκωσης του χρέους, σύμφωνα με ρεπορτάζ της Ελευθεροτυπίας. Τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης προκειμένου να διαπιστωθεί η βασιμότητα των καταγγελιών και δεύτερον να διαπιστωθούν ενδεχόμενα αυτεπαγγέλτως διωκόμενα αδικήματα σε βάρος της εθνικής οικονομίας διέταξε ο εισαγγελέας.

Ads

Η ενημέρωση του ΔΝΤ προτεραιότητα του προέδρου της ΕΛΣΤΑΤ 

Όπως αναφέρει το σχετικό δημοσίευμα, το Σάββατο 16 Οκτωβρίου 2010 και μόλις δυο μήνες από την ώρα που η Ελληνική Στατιστική Αρχή είχε πιάσει επισήμως δουλειά, ο πρόεδρός της, χωρίς ακόμα να έχει διακοπεί η υπαλληλική του σχέση με το ΔΝΤ, φέρεται να απέστειλε email στον επικεφαλής του Διεθνούς Ταμείου Πολ Τόμσεν, με το οποίο τον ενημέρωνε για την άμεση ανάγκη τροποποίησης του ιδρυτικού νόμου της Ανεξάρτητης Ελληνικής Αρχής.

Το e-mail αυτό έφτασε στα χέρια υπαλλήλων της ΕΛΣΤΑΤ, οι οποίοι το έχουν προσκομίσει στην αρμόδια εισαγγελική αρχή που χειρίζεται το θέμα της ποινικής δίωξης σε βαθμό κακουργήματος εις βάρος του αντιπροέδρου της Αρχής, Νίκου Λογοθέτη, ύστερα από έγκληση του προέδρου Ανδρέα Γεωργίου για παραβίαση της προσωπικής ηλεκτρονικής του αλληλογραφίας.

Ads

Στο περιεχόμενο του e-mail, που κατέχουν οι υπάλληλοι της ΕΛΣΤΑΤ, γίνεται ενημέρωση κυρίως προς τον Πολ Τόμσεν και δευτερευόντως προς το νομικό εμπειρογνώμονα και μόνιμο αντιπρόσωπο της Eurostat, με παραχωρημένο γραφείο στην ΕΛΣΤΑΤ. Σ’ αυτό τονίζεται η «ιδιαιτέρως ανάρμοστη κατάσταση με κάποια από τα μέλη του Δ.Σ. της ΕΛΣΤΑΤ» και υπερτονίζεται η ανάγκη για άμεση τροποποίηση του νόμου, υπό τον οποίο ιδρύθηκε, προκειμένου, όπως τονίζεται να «αποσαφηνιστούν τα καθήκοντα των μελών του Δ.Σ. και κυρίως αυτά του αντιπροέδρου».

Όπως αναφέρει η Ελευθεροτυπία, από το περιεχόμενο του e-mail εκμαιεύεται ότι ο πρόεδρος της Αρχής, είχε ενημερώσει για τις προτάσεις του, τον τότε υπουργό Οικονομικών, Γιώργο Παπακωνσταντίνου αλλά και τον γενικό διευθυντή της Eurostat Ράντερμαχερ.

Μεταξύ άλλων στο e-mail τονίζεται ότι αν δεν γίνει η τροποποίηση «θα κινδυνεύει ολόκληρη η διαδικασία μεταρρύθμισης των ελληνικών στατιστικών (greek statistics)». Οι υπάλληλοι της ΕΛΣΤΑΤ έχοντας το έγγραφο στα χέρια τους ζήτησαν εξηγήσεις από τον πρόεδρο της Αρχής.

«Ο διορισμός μας δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ του Αυγούστου 2010. Ο πρόεδρος της Αρχής ήταν τότε υπάλληλος του ΔΝΤ και μάλιστα με τυπικά καθήκοντα να ελέγχει την εφαρμογή των μέτρων που έθετε το ΔΝΤ σε υπανάπτυκτες χώρες· έφυγε από αυτό τον Φεβρουάριο του 2011» υποστηρίζουν κάποια από τα μέλη του ΔΣ, που καταγγέλλουν ότι υπήρξαν προσπάθειες από τον πρόεδρο της Αρχής να μη συμμετέχουν στις διαδικασίες επεξεργασίας των στοιχείων του ελλείμματος. Ο πρόεδρος της Αρχής από την πλευρά του προσέφυγε κατ’ αγνώστων καταθέτοντας μήνυση στη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Ασφάλειας Αττικής.

Αφού εκδόθηκε άρση του απορρήτου της επικοινωνίας του αντιπροέδρου της Αρχής, Νίκου Λογοθέτη, διαπιστώθηκαν και καταγράφηκαν οι ip διευθύνσεις από τις οποίες είχε γίνει παράνομη είσοδος στο πρόγραμμα ηλεκτρονικής αλληλογραφίας του προέδρου Ανδρέα Γεωργίου. Οι διευθύνσεις αντιστοιχούσαν σε τρία διαφορετικά σημεία. Ενα στην Καβάλα, όπου βρίσκεται σπίτι του Ν. Λογοθέτη. Ενα στο σπίτι του στις Αχαρνές Αττικής. Και ακόμα ένα σε μια εταιρεία στον Ασπρόπυργο Αττικής όπου ο αντιπρόεδρος της Αρχής εργαζόταν.

Ο πρώην αντιπρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ, που παύθηκε μαζί με άλλα πέντε μέλη του ΔΣ της Αρχής, αποδίδει, σύμφωνα με την Ελευθεροτυπία, την υπόθεση σε σκευωρία, υποστηρίζοντας ότι ένας από τους υπολογιστές του ήταν μονίμως ανοιχτός στο γραφείο του, χωρίς κωδικό προστασίας και χωρίς μάλιστα να τον χρησιμοποιεί.

Νέες καταγγελίες για διόγκωση του ελλείμματος
 
Εν τω μεταξύ, συνεχίζονται οι καταγγελίες για τεχνητή διόγκωση του ελλείμματος από την Ελληνική Στατιστική Αρχή.

«Ο άνθρωπος έλεγε ‘ναι’ σε ό,τι ήθελε η Eurostat» δήλωσε ο κ. Δημητρακόπουλος, συνήγορος του πρώην αντιπροέδρου της Αρχής, Νίκου Λογοθέτη, αναφορικά με τον πρόεδρο της Αρχής, Ανδρέα Γεωργίου. Αναφερόμενος στην παύση πέντε μελών του Διοικητικού Συμβουλίου της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής υποστήριξε «κατάφεραν να διώξουν όλους τους επιστήμονες και κράτησαν τους ‘yes men’».

Σύμφωνα με τον κ. Δημητρακόπουλο, από την ηλεκτρονική αλληλογραφία του προέδρου της Αρχής προκύπτει ότι δεχόταν αφόρητες πιέσεις από τους δανειστές να συμπεριληφθούν στο έλλειμμα στοιχεία που το ‘φούσκωναν’ και τα οποία ο κ. Γεωργίου ενσωμάτωνε χωρίς επιστημονική τεκμηρίωση.

Η υπόθεση αναμένεται να συζητηθεί την Τρίτη στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, τα μέλη της οποίας θα ενημερώσει ο πρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ, Ανδρέας Γεωργίου. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο βουλευτής της ΝΔ Κώστας Τζαβάρας αναμένεται να ζητήσει την παρέμβαση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου.

Υπενθυμίζεται ότι την Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου η καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και πρώην μέλος του ΔΣ της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής Ζωή Γεωργαντά είχε υποστηρίξει ότι το έλλειμμα του 2009 διογκώθηκε σκοπίμως στο 15,4% του ΑΕΠ από την ανορθόδοξη εισαγωγή στοιχείων των ΔΕΚΟ.

 
Εισαγγελική παρέμβαση

Εντολή για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης με αφορμή τις καταγγελίες της αποπεμφθείσας από το δ.σ. της ΕΛ ΣΤΑΤ, Ζ. Γεωργαντά, έδωσε ο οικονομικός εισαγγελέας κ. Πεπόνης. Ο εισαγγελέας διέταξε τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης προκειμένου να διαπιστωθεί η βασιμότητα των καταγγελιών και δεύτερον να διαπιστωθούν ενδεχόμενα αυτεπαγγέλτως διωκόμενα αδικήματα σε βάρος της εθνικής οικονομίας.

Τη διενέργεια της έρευνας ανέλαβε η εισαγγελέας πρωτοδικών κ. Πόπη Παπανδρέου και ως πρώτη μάρτυρα κάλεσε την καθηγήτρια Ζωή Γεωργαντά.

«Να κληθεί στην Επιτροπή Οικονομικών όλο το δ.σ. της ΕΛΣΤΑΤ»
 

Να προσκληθούν και τα επτά μέλη που συγκροτούν το δ.σ. της ΕΛΣΤΑΤ (Ελληνική Στατιστική Υπηρεσία) και όχι μόνο ο πρόεδρος της Αρχής στην αυριανή προγραμματισμένη συνεδρίαση της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής, ζητούν με επιστολή τους προς τον υπουργό Οικονομικών και την πρόεδρο της Διαρκούς Επιτροπής ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Λαφαζάνης και ο αρμόδιος βουλευτής του κόμματος Δημήτρης Παπαδημούλης.

Ταυτόχρονα, χαρακτηρίζουν αδιανόητο και προκλητικό να κληθεί στην Επιτροπή Οικονομικών μόνο ο πρόεδρος της Αρχής τονίζοντας ότι «αποκτά ιδιαίτερη σημασία η συμμετοχή και των υπολοίπων μελών της ΕΛΣΤΑΤ, μετά τις βαρύτατες καταγγελίες στα ΜΜΕ για λογιστικές αλχημείες και «μαγειρέματα» από την Αρχή, κρίσιμων στατιστικών δεδομένων».