Παράλληλα, κ. Παπανδρέου ανακοίνωσε την πρόθεσή του να συγκαλέσει διακομματική σύσκεψη υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την αντιμετώπιση της διαφθοράς, αμέσως μετά την εκλογή του νέου προέδρου της Νέας Δημοκρατίας.

Ads

«Η κυβέρνηση θα τιμήσει την εντολή που έλαβε για να δώσει λύσεις στα προβλήματα και θα προχωρήσει άμεσα σε τομές και ρήξεις, ακόμη και αν αυτές θίγουν μικροσυμφέροντα και βολεμένες καταστάσεις. Πρόκειται για ανατροπές, που ζητά εδώ και χρόνια η συντριπτική πλειοψηφία του λαού», τόνισε ο κ. Παπανδρέου και πρόσθεσε: «Αναλάβαμε την ευθύνη να προστατεύσουμε ότι πολυτιμότερο έχει η Ελλάδα: Τον άνθρωπο. Αναλαμβάνουμε την ευθύνη για τις αλλαγές που έχει ανάγκη η χώρα».

Σχολιάζοντας την κατάσταση της χώρας, δήλωσε ότι βρίσκεται στην «εντατική». Ο κ. Παπανδρέου έκανε λόγο για διπλό στόχο για την κυβερνητική πολιτική: Την ανάταξη της οικονομίας και την αντιμετώπιση των χρόνιων προβλημάτων, στη ρίζα τους. «Είναι αδήριτη ανάγκη να χτυπάμε στο κεφάλι τις ρίζες του προβλήματος. Το σημερινό κράτος δεν ανταποκρίνεται στα οράματα και στις φιλοδοξίες του ελληνικού λαού», τόνισε.

Για τη σημερινή κατάσταση «δεν μας φταίει καμία διεθνής κρίση. Εμείς οι ίδιοι να αναλάβουμε τις ευθύνες για τα προβλήματα. Όσο δεν έχουμε το θάρρος να αλλάξουμε τόσο δεν θα παράγουμε προϊόντα και υπηρεσίες ανταγωνιστικές. Τόσο η οικονομία μας θα παραμένει στάσιμη», συμπλήρωσε.

Ads

Χαρακτήρισε τον προϋπολογισμό που κατατέθηκε στη Βουλή, ένα πρώτο βήμα για το νοικοκύρεμα των δημόσιων οικονομικών και την αλλαγή πορείας της χώρας. Όπως σημείωσε ο ίδιος, «Ευθύνη μας είναι να αλλάξουμε ριζικά πορεία, ξεκινάμε το νοικοκύρεμα στα δημοσιονομικά. Να ξέρει ο πολίτης ότι φορολογείται δίκαια, για το πού πάνε τα λεφτά του, ότι όλοι θα έχουν πρόσβαση σε ποιοτική παιδεία, πρόνοια

Το σχέδιο μας είναι συνολικό και βρισκόμαστε μόλις στα πρώτα μας βήματα».