Την πρόταση θέσπισης ενός εθελοντικού φόρου των έυπορων διατύπωσε σε χθεσινή του συνέντευξη στον τηλεοπτικό σταθμό Alter, ο πρόεδρος της MIG, Ανδρέας Βγενόπουλος, ο οποίος ξεκαθάρισε ότι δεν σκοπεύει να κατέβει στον πολιτικό στίβο.
Στην εκτενή συνέντευξη του ο κ. Βγενόπουλος ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «το μοντέλο ανάπτυξης της Ελλάδος για το ορατό μέλλον περνάει πίσω από κρατικό καπιταλισμό, περνάει πίσω από περισσότερο κράτος, υπό την προϋπόθεση ότι δε θα έχουμε φαινόμενα διαφθοράς και ανεπάρκειας, το κράτος θα κρατάει στρατηγικό έλεγχο για να επεμβαίνει σε θέματα στρατηγικής σημασίας και θα έχει τη διοίκηση με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια όπως γίνεται στη Γαλλία και στη Γερμανία. Είμαι σαφώς εναντίον των ιδιωτικοποιήσεων».

Ads

Στο πλαίσιο αυτό, δήλωσε ότι «εφόσον η κοινότητα των ευπόρων ανθρώπων και των υγιών επιχειρηματιών δουν ότι πράγματι γίνεται μία κάθαρση και μία διαφάνεια, τότε θα μπορούσε να υποβληθεί σε περισσότερες θυσίες και μάλιστα μπορούμε να υποβληθούμε και σε θυσίες εθελοντικές. Μπορώ να σας προτείνω έναν εθελοντικό φόρο των ευπόρων, που μπορεί να υιοθετήσει η κυβέρνηση. Αν με αυτόν τον εθελοντικό φόρο μπορούν να μαζευτούν 500, 800 εκατομμύρια ή 1 δισεκατομμύριο, ενδεχομένως να μη χρειάζεται η Κυβέρνηση να πάρει κάποια άλλα μέτρα τα οποία να πλήξουν ασθενέστερες τάξεις».

Αναφερόμενος στα σενάρια που τον θέλουν να κατεβαίνει στην πολιτική ο κ. Βγενόπουλος είπε πως «δεν σκοπεύω να γίνω πολιτικός. Τελεία και παύλα. Η σχετική φημολογία είναι και λίγο οργανωμένη, διότι επειδή δεν μπορεί να με αντιμετωπίσει κάποιος ή δεν θέλει να με αντιμετωπίσει κάποιος με επιχειρήματα στα επιχειρήματα και να αντιτάξει έναν λόγο απέναντι στο δικό μου τον λόγο..».

Τέλος αναφορικά με την συμφωνία συγχώνευσης της «Aegean» και της «Olympic Air», ο Ανδρέας Βγενόπουλος δήλωσε σίγουρος για την έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ανταγωνισμού.

Ads

«Όταν δύο εταιρείες όπως η Aegean και εμείς, η Olympic Air, συγχωνευόμαστε, δημιουργούμε την περιβόητη δεσπόζουσα θέση. Προφανώς έχουμε μια δεσπόζουσα θέση μέσα στην ελληνική αγορά. Δεσπόζουσα θέση όμως σημαίνει ότι μπαίνεις άμεσα κάτω από το μικροσκόπιο των εποπτικών αρχών, της Επιτροπής Ανταγωνισμού, αλλά κυρίως της κοινωνίας. Αν λοιπόν δει κανείς ότι εμείς έχουμε υπερκέρδη και αυξάνουμε τις τιμές, αυτό σημαίνει ότι κάνουμε κάτι λάθος. Σας διαβεβαιώ όμως ότι, όχι μόνο δεν υπάρχει τέτοια πρόθεση, αλλά ένα βασικό συστατικό αυτής της συμφωνίας ήταν να διατηρήσουμε χαμηλές τιμές για τον καταναλωτή και ακόμα περισσότερο να βοηθήσουμε την τουριστική κίνηση με χαμηλές τιμές σε μια περίοδο που η πατρίδα το χρειάζεται», ανέφερε ο κ. Βγενόπουλος.

Τέλος, υπογράμμισε επίσης ότι η συγχώνευση σε καμία περίπτωση δεν θα δημιουργήσει απώλεια θέσεων εργασίας και ότι σκοπός της επιχειρηματικής αυτής κίνησης είναι «οι πολύ μεγάλες συνέργιες που σημαίνουν ότι μπορείς να αυξήσεις προορισμούς χωρίς να χρειαστεί να αυξήσεις αεροπλάνα».