Συνεχίζονται οι πιέσεις για άμεσες αποκρατικοποιήσεις από Κριστίν Λαγκάρντ, Όλι Ρεν, ΔΝΤ, και τον Ολλανδό υπουργό Οικονομικών ντε Γιάγκερ, με τον τελευταίο να προχωρά σε σαφέστατη προειδοποίηση και σχετικά με τη συναίνεση. Εν τω μεταξύ, ενώ ο κ. Παπακωνσταντίνου διαψεύδει το δημοσίευμα του Spiegel για μη εκταμίευση της 5ης δόσης, ο κ. Παπαδήμου κάνει δηλώσεις περί επιδείνωσης της ελληνικής οικονομίας.

Ads

Κριστίν Λαγκάρντ

Δεν είναι πιθανή μια αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, δήλωσε σήμερα η υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας και υποψήφια στην προεδρία του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρτ, σε συνέντευξή της στο γαλλικό ραδιόφωνο Europe1. Παράλληλα, όμως, μίλησε για «πολιτική κόπωση» στην εφαρμογή του προγράμματος στήριξης στην Ελλάδα. «Όταν δείχνουμε αλληλεγγύη στην Ελλάδα με το πρόγραμμα υποστήριξης των 110 δισ. περιμένουμε σαν ανταπόδοση τις προσπάθειες της», δήλωσε χαρακτηριστικά. Υπογράμμισε τη δέσμευση αλλά όχι και την πραγματοποίηση ιδιωτικοποιήσεων.

Διάψευση Spiegel από ΔΝΤ και Παπακωνσταντίνου

Το ΔΝΤ διέψευσε σήμερα το δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού «Der Spiegel», σύμφωνα με το οποίο η έκθεση της τρόικας την επόμενη εβδομάδα θα διαπίστωνε την αποτυχία της Ελλάδας στους δημοσιονομικούς της στόχους. «Οι πρόσφατες αναφορές στα μέσα ενημέρωσης που ισχυρίζονται ότι γνωρίζουν τις διαπιστώσεις της έκθεσης είναι αναληθείς» ανέφερε σήμερα εκπρόσωπος του ΔΝΤ, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.

Ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου διέψευσε , επίσης, εχθές κατηγορηματικά το γερμανικό δημοσίευμα υπογραμμίζοντας πως «δεν έχουν καμία απολύτως σχέση με την πραγματικότητα» τα όσα αναφέρονται. Εμφανίστηκε, επιπλέον, βέβαιος ότι θα υπάρξει εκταμίευση της επόμενης δόσης. Το εν λόγω δημοσίευμα υποστήριζε πως αξιολόγηση της τρόικας θα διαπίστωνε υψηλότερο έλλειμμα, αποτυχία περικοπών των δαπανών αλλά και αποτυχία ενίσχυσης των φορολογικών εσόδων. Συμπέραινε ενδεχόμενη άρνηση εκταμίευσης της πέμπτης δόσης.

Ads

Όλι Ρεν

Ο επίτροπος Όλι Ρεν τονίζει σε συνέντευξη του, που θα δημοσιευθεί αύριο στο Spiegel, ότι «η κατάσταση είναι πολύ σοβαρή» ενώ πληροφορεί πως «για την επόμενη δόση θα αποφασίσουμε μετά την έκθεση της τρόικας».

Επιδείνωση της οικονομίας διαπιστώνει ο Λ. Παπαδήμος

Παρά τις διαψεύσεις του ΔΝΤ και την αισιοδοξία της κυβέρνησης για την εκταμίευση της επόμενης δόσης, ο τέως αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Λουκάς Παπαδήμος εξέφρασε την ανησυχία του για την πορεία της ελληνικής οικονομίας μπροστά σε ανώτατα στελέχη του ΔΝΤ και υπουργούς Οικονομικών 13 χωρών, σε περιφερειακό συνέδριο του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας στη Λεμεσό.

Μέσα στο κλίμα αβεβαιότητας που επικρατεί για την εκταμίευση της 5ης δόσης ο κ. Παπαδήμος εξέφρασε την ανησυχία του ότι τα μέτρα δεν θα πετύχουν ενώ δήλωσε ξεκάθαρα ότι αιτία η κατάσταση επιδεινώθηκε εξαιτίας της επιβράδυνσης στην εφαρμογή των μέτρων και την απουσία στήριξης από την αντιπολίτευση.

Ολλανδός υπουργός ντε Γιάγκερ

Στο περιθώριο της ίδιας συνάντησης στη Λεμεσό, ο υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας Γιαν Κέες ντε Γιάγκερ προειδοποίησε πως, αν η Ελλάδα δεν συμμορφωθεί με τις υποδείξεις του ΔΝΤ τότε η Ολλανδία, η Γερμανία και η Φιλανδία θα ακολουθήσουν το ΔΝΤ, στην περίπτωση που αυτό αποφασίσει να μην καταβάλει άλλα χρήματα στην Ελλάδα. «Μπορεί να είναι σκληρή αυτή η γραμμή αλλά είναι σωστή», είπε.