Πιστή εκτέλεση του προϋπολογισμού του 2011 ζητά με εγκύκλιό του προς υπουργεία και φορείς της κυβέρνησης, το υπουργείο Οικονομικών. Η εγκύκλιος που υπογράφεται από τον υφυπουργό Οικονομικών Φ. Σαχινίδη, θέτει ως πρώτη προτεραιότητα το 2011 τη συνέχιση της εφαρμογής του Προγράμματος Οικονομικής Πολιτικής, με «άμεσο στόχο τη δραστική μείωση του ελλείμματος και του δημοσίου χρέους, τη συνέχιση της υλοποίησης των διαρθρωτικών αλλαγών για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας της δημοσιονομικής σταθερότητας και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της ανάπτυξης της χώρας».

Ads

Σύμφωνα με την εγκύκλιο, ο Προϋπολογισμός 2011 εντάσσεται στο πλαίσιο του μεσοπρόθεσμου σχεδίου δημοσιονομικής προσαρμογής και οικονομικής ανάπτυξης και η επίτευξη των στόχων του αποτελεί εγγύηση για τη χρηματοδότηση της οικονομίας από το μηχανισμό στήριξης. «Πρωταρχικός και άμεσος στόχος της δημοσιονομικής πολιτικής και για το έτος 2011 είναι η συνέχιση της προσπάθειας μείωσης του ελλείμματος έτσι ώστε το έτος 2014 το έλλειμμα να περιορισθεί κάτω από το 3% του ΑΕΠ».

Για τα έσοδα αναφέρεται πως όσα έχουν βεβαιωθεί και δεν θα εισπραχθούν μέχρι τη λήξη του οικονομικού έτους 2010 θα διαγραφούν λογιστικά από το έτος αυτό και θα επαναβεβαιωθούν ως έσοδα του οικονομικού έτους 2011. Όλες οι Δημόσιες Υπηρεσίες, πέραν του υπουργείου Οικονομικών, οι οποίες, κατά την άσκηση των αρμοδιοτήτων τους, εντοπίζουν περιπτώσεις οφειλών προς το Δημόσιο, μη φορολογικής υφής, οι οποίες προκύπτουν από συμβάσεις ή άλλα δικαιώματα του Δημοσίου και δεν έχουν αποδοθεί από τους υπόχρεους, πρέπει να προβαίνουν άμεσα στη βεβαίωσή τους στην οικεία ΔΟΥ.

Σχετικά με τις δαπάνες, «τα όρια πιστώσεων που έχουν ορισθεί στον Προϋπολογισμό προσδιορίζουν και το ανώτατο ύψος υποχρεώσεων που μπορούν να αναληφθούν εντός του 2011, αφού βεβαίως ληφθούν υπόψη και οι υποχρεώσεις προηγούμενων ετών που θα πληρωθούν από τις πιστώσεις αυτές. Σύμφωνα με το νέο θεσμικό πλαίσιο η ανάληψη υποχρεώσεων καθ’ υπέρβαση των εγκεκριμένων πιστώσεων ή ποσοστών διάθεσης δεν επιτρέπεται και σε περίπτωση που πραγματοποιηθεί είναι άκυρη και συνεπάγεται ατομική ευθύνη για το διατάκτη».

Ads