Έγγραφο της Επιτροπή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες που έφτασε στην Εξεταστική Επιτροπή που διερευνά το “γαλάζιο” σκάνδαλο των δομημένων ομολόγων, επιβεβαιώνει την εγκυρότητα του πορίσματος Ζορμπά, το οποίο θα έπρεπε τότε να συμπεριληφθεί στη δικογραφία και ως εκ τούτου να αποσταλεί στη Βουλή σύμφωνα με τον νόμο περί ευθύνης υπουργών (κάτι που δεν έγινε ποτέ) ενώ εκθέτει τον πρώην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Γ. Σανιδά ο οποίος δεν έπραξε όπως όφειλε.

Ads

Στο έγγραφο, με ημερομηνία 10 Σεπτεμβρίου 2010, που αποτελεί απάντηση σε προηγούμενο ερώτημα της εξεταστικής επιτροπής και φέρει την υπογραφή του προέδρου της επιτροπής καταπολέμησης του βρώμικου χρήματος, αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Π. Νικολούδη, επισημαίνεται χαρακτηριστικά ότι «η μη τήρηση των κανόνων εσωτερικής λειτουργίας της Αρχής (δηλαδή ότι δεν υπήρξε απόφαση της ολομέλειας) ουδόλως επηρέαζε την εγκυρότητα, την αξία και την έννοια του αποσταλέντος εγγράφου, ως έγγραφης μηνυτήριας αναφοράς για τέλεση αξιόποινων πράξεων. Εφόσον μάλιστα οι καταγγελλόμενες πράξεις διώκονταν αυτεπαγγέλτως, ο εισαγγελέας στον οποίο διαβιβάστηκε η καταγγελία του προέδρου της Αρχής, όφειλε να προβεί σε έλεγχο της βασιμότητας των καταγγελλομένων».

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Σανιδάς με εγκύκλιο στις 4/9/ 2007 προέτρεπε τους εισαγγελείς να λαμβάνουν το πόρισμα Ζορμπά ως «ένα απλό διαβιβαστικό έγγραφο». Το νέο έγγραφο της Επιτροπής αποτελεί «αποδοκιμασία», σύμφωνα με βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που επικαλείται το Έθνος, και για τους χειρισμούς του πρώην εισαγγελέα Εφετών Αθηνών Γ. Κολιοκώστα, ο οποίος επέστρεψε πριν από την προκήρυξη των εκλογών το πόρισμα για το δομημένο ομόλογο του ΤΕΑΔΥ.

Παράλληλα, οι κατηγορούμενοι διοικητές των ταμείων που αγόρασαν τα δομημένα ομόλογα φαίνεται πως ακολουθούν τη γραμμή της συσκότισης που επιχείρησε να βάλει η ΝΔ, με την αποχώρησή της από την εξεταστική επιτροπή. Χθες, ο πρόεδρος του ΤΕΑΠΟΚΑ, Κώστας Χρηστίδης, επικαλέστηκε την ιδιότητα του κατηγορουμένου, για να μην καταθέσει, ενώ σήμερα έχει κληθεί να καταθέσει ο Αγάπιος Σημαιοφορίδης (ΤΕΑΔΥ) και αύριο ο Δ. Καπράνος (ΤΣΠΕΑΘ).

Ads

Εν τω μεταξύ, αυτοπρόσωπη εμφάνιση στο Συμβούλιο Εφετών πραγματοποίησαν οι προφυλακισθέντες λόγω της εμπλοκής τους στην υπόθεση των ομολόγων κ. Σοφοκλής και Θεόδωρος Πρινιωτάκης, καθώς και ο κ. Γ. Αποστολίδης. Οι υπεύθυνοι της «Ακρόπολις ΑΧΕ» εμφανίστηκαν ενώπιον του δικαστικού συμβουλίου, το οποίο σήμερα αποφάσισε την παράταση της προσωρινής τους κράτησης.

Σύμφωνα με την κατηγορία, οι τρεις υπεύθυνοι της χρηματιστηριακής εταιρείας φέρονται ως «μέλη εγκληματικής οργάνωσης η οποία επεδίωκε τη διάπραξη περισσότερων κακουργημάτων, ενώ τα αδικήματα που αντιμετωπίζουν αφορούν απάτη, νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα, εγκληματική οργάνωση και φοροδιαφυγή. Ενώπιον του δικαστικού συμβουλίου, οι κ. Σ και Θ. Πρινιωτάκης, καθώς και ο κ. Αποστολίδης αρνήθηκαν τα όσα τους αποδίδονται και υποστήριξαν ότι τα ασφαλιστικά ταμεία δεν ζημιώθηκαν από την αγορά των ομολόγων. Επισημαίνεται ότι οι κατηγορούμενοι στο παρελθόν προσέφυγαν στο Συμβούλιο Εφετών, ζητώντας την αποφυλάκισή τους, ωστόσο τα αιτήματά τους απερρίφθησαν.