Με τις ψήφους βουλευτών του ΠΑΣΟΚ εγκρίθηκε το νομοσχέδιο το οποίο προβλέπει τη λεγόμενη άρση του καμποτάζ (επιτρέπει τη δραστηριοποίηση μη κοινοτικών κρουαζιερόπλοιων στα ελληνικά λιμάνια).

Ads

ΝΔ και ΛΑΟΣ εξέφρασαν την εκτίμηση πως το νομοσχέδιο δεν συνιστά ουσιαστική άρση του υφιστάμενου καθεστώτος αλλά απλή αδειοδότηση με προϋποθέσεις που δεν καθιστούν την Ελλάδα ελκυστική επιχειρηματικά.

Τους κινδύνους που εγκυμονεί το νομοσχέδιο για τα εργασιακά δικαιώματα των ναυτεργατών επισήμαναν τα κόμματα της Αριστεράς. Υπέρ της άρσης του καμποτάζ τάχθηκε ο βουλευτής – μέλος της Δημοκρατικής Αριστεράς, Θανάσης Λεβέντης, δηλώνοντας ωστόσο «παρών» στη ψηφοφορία υπό το πρίσμα ότι το νομοσχέδιο είναι «βιαστικά και αβασάνιστα» συντεταγμένο. Ο ίδιος ζήτησε να εξεταστεί σοβαρά η πρόταση της ΠΕΜΕΝ για ποσόστωση 15% υπέρ των Ελλήνων ναυτικών.

«Σε καμία ευρωπαϊκή χώρα δεν ισχύει η άνευ όρων απελευθέρωση, αλλά αντιθέτως, υπάρχει πληθώρα διατάξεων που καθιερώνουν πολύ αυστηρότερο ρυθμιστικό πλαίσιο για την εκτέλεση των αντίστοιχων πλόων», δήλωσε η υπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Λούκα Κατσέλη.

Ads