Εγκρίθηκε από την αρμόδια Επιτροπή της Βουλής το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για την αύξηση του ειδικού φόρου στα καύσιμα, το οποίο εισήχθη με την διαδικασία του κατεπείγοντος. Με το νομοσχέδιο που κατατέθηκε χθες ο ειδικός φόρος κατανάλωσης στη βενζίνη αυξάνεται κατά 12 λεπτά το λίτρο ενώ, μαζί με το ΦΠΑ που επιβαρύνει και το φόρο κατανάλωσης η συνολική αύξηση είναι 14,3 λεπτά.

Ads

Σύμφωνα με τις τελευταίες τιμοληψίες του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής η μέση τιμή της αμόλυβδης κυμαίνεται στο 1,1 ευρώ το λίτρο, που σημαίνει ότι με την αύξηση του φόρου η μέση τιμή θα ανέβει στο 1,24 – 1,25 ευρώ, με αποκλίσεις προς τα πάνω στις ακριβότερες περιοχές και προς τα κάτω στις φθηνότερες.

Αντίστοιχα ισχύουν για το πετρέλαιο κίνησης, που ακριβαίνει κατά 6 λεπτά το λίτρο. Δεν αλλάζει ωστόσο η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης που πληρώνουν οι καταναλωτές. Η μοναδική αλλαγή για το συγκεκριμένο καύσιμο είναι ότι θα αυξηθεί η επιστροφή που εισπράττουν οι βενζινοπώλες μέσω του ηλεκτρονικού συστήματος «Ήφαιστος».

Ο αρμόδιος υφυπουργός Φίλιππος Σαχινίδης επισήμανε ότι το μέτρο εντάσσεται στο πλαίσιο της πολιτικής της κυβέρνησης για αύξηση των εσόδων και παρ’ ότι ανέφερε ότι η επιβολή έμμεσων φόρων επιβαρύνει τους πολίτες, τόνισε ότι η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων και να αντιμετωπίσει τα τεράστια οικονομικά προβλήματα, που κληρονόμησε.

Ads

Σύσσωμη η Αντιπολίτευση καταψήφισε. Ο εισηγητής της Γ. Βρούτσης έκανε λόγο για αντιαναπτυξιακό μέτρο το οποίο θα έχει πολλαπλασιαστικά αρνητικές συνέπειες στην Οικονομία. Τόνισε πως οι αυξήσεις θα επιτείνουν την ύφεση, ενώ θα μετακυληθούν στους πολίτες.

Εκ μέρους του ΚΚΕ, ο Νίκος Καραθανασόπουλος σημείωσε ότι το σχέδιο νόμου αυτό εντάσσεται στην γενικότερη πολιτική ολομέτωπης επίθεσης στα λαϊκά στρώματα, προσθέτοντας πως η απάντηση στις πολεμικές αυτές τακτικές ήρθε από την μαζική απεργία των εργαζόμενων σήμερα. Μίλησε δε για πολιτικό θράσος της κυβέρνησης όταν υποστηρίζει ότι επιχειρεί να βοηθήσει τα λαϊκά στρώματα και παράλληλα επιβάλλει αυξήσεις που εξανεμίζουν τις υποτιθέμενες αυξήσεις.

Την εκτίμηση ότι δεν θα καταγραφούν τελικώς στο λογαριασμό τα 934 εκατ. ευρώ που προσδοκά η κυβέρνηση, εξέφρασε ο Μ. Βορίδης(ΛΑΟΣ) αιτιολογώντας πως ενώ ο υπολογισμός αυτός έγινε με βάση τα σημερινά δεδομένα ζήτησης της αγοράς, έχει αποδειχθεί ότι η φορολογία την επηρεάζει αρνητικά.

Για «πολιτική ληστεία» για να βγει η Οικονομία από την κρίση μίλησε εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ ο Π. Λαφαζάνης και είπε πως οι πολίτες ξέρουν πως και μας κοροϊδεύουν και μας ληστεύουν.