Εγκρίθηκε από το Eurogroup η διπλή δόση της για την Ελλάδα, συνολικού ύψους 7,5 δισ. ευρώ. Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης ενέκριναν  τις δόσεις του Μαΐου, ύψους 4,2 δισ. ευρώ, και του Ιουνίου, ύψους 3,3 δισ. ευρώ.

Ads

 
«Η ελληνική οικονομία μπαίνει σε νέα φάση» δήλωσε από τις Βρυξέλλες ο υπουργός οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας. Όπως τόνισε ο υπουργός Οικονομικών η δεύτερη δόση θα εκταμιευτεί αφού υλοποιηθούν κάποια προαπαιτούμενα, όπως «η απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας, την εφαρμογή της νομοθεσίας για τη διαφθορά, καθώς και με το νομοσχέδιο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά».
 
«Είναι σαφώς μία επιβεβαίωση ότι η Ελλάδα πάει καλά, αλλά δεν εφησυχάζουμε», δήλωσε για την απόφαση του Eurogroup και σημείωσε πως το κλίμα στην αποψινή συνεδρίαση ήταν «διθυραμβικό» για την Ελλάδα και «καλύτερο παρά ποτέ».
 
Ερωτηθείς για την έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σύμφωνα με την οποία θα χρειαστούν πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα που θα αναλογούν στο 1,8% του ΑΕΠ το 2015 και στο 2,2% του ΑΕΠ το 2016, τόνισε ότι τα μέτρα αυτά δεν θα έχουν τη μορφή μείωσης μισθών και συντάξεων, αλλά όλη η προσπάθεια θα επικεντρωθεί στην πάταξη της φοροδιαφυγής. Σημείωσε, δε, ότι τα μέτρα για τη διετία 2015-2016 θα εξαρτηθούν από το ύψος της ανάπτυξης, το οποίο δεν είναι προβλέψιμο.

Ανάλογες ήταν και οι δηλώσεις του Όλι Ρεν, ο οποίος τόνισε πως «όλα θα εξαρτηθούν από το ύψος της ανάπτυξης το 2015 και το 2016». «Οποιαδήποτε πρόβλεψη αυτή τη στιγμή για πρόσθετα μέτρα είναι πρόωρη», ανέφερε.