Εβδομάδα ραγδαίων πολιτικών και οικονομικών εξελίξεων ξεκινά από σήμερα, μετά την χθεσινή αιφνιδιαστική ματαίωση της επίσκεψης του Γ. Παπανδρέου στην Νέα Υόρκη.  Κάτω από τη πίεση των ξένων δανειστών και μετά το τριήμερο σφυροκόπημα της από τους εταίρους στη Βαρσοβία, η κυβέρνηση καλείται να επιλέξει από νέα μέτρα μέχρι πρόωρες εκλογές.

Ads

 

 Είναι χαρακτηριστικό ότι η απόφαση του Έλληνα πρωθυπουργού να επιστρέψει από το Λονδίνο στην Αθήνα, αντί να συνεχίσει το ταξίδι του προς τις ΗΠΑ, αιφνιδίασε το ΔΝΤ με την ηγεσία του οποίου προβλεπόταν να συναντηθεί ο κ. Παπανδρέου. Ο Πολ Τόμσεν, εκπρόσωπος του ΔΝΤ στην Ελλάδα, ειδοποιήθηκε να πετάξει από την Βαρσοβία, όπου βρισκόταν,  στην Ουάσιγκτον για να προετοιμάσει την συνάντηση  Παπανδρέου-Λαγκάρντ(επικεφαλής του ΔΝΤ) για να μάθει ότι τελικά η συνάντηση είχε ματαιωθεί, μετά από απόφαση της ελληνικής πλευράς.

Σόιμπλε: δεν αρκεί το έκτακτο τέλος για τα ακίνητα

Ads

Το νέο πρόβλημα που προέκυψε δεν έχει πηγή το ΔΝΤ και την Ουάσιγκτον, αλλά τις συνεδριάσεις του Eurogroup και του Ecofin που έληξαν χθες, στην διάρκεια των οποίων ο κ. Βενιζέλος και η πολιτική της ελληνικής κυβέρνησης έγιναν επί 3 μέρες αντικείμενο δριμύτατης κριτικής. Το κερασάκι στην τούρτα ήταν οι δηλώσεις του κ. Σόιμπλε, αμέσως μετά το τέλος των συνεδριάσεων, ότι η «η Ελλάδα το ξέρει ότι δεν πετυχαίνει τους στόχους» και ο σκεπτικισμός που εξέφρασε για το αν το νέο έκτακτο τέλος για τα ακίνητα «θα αποφέρει έσοδα εφέτος».  Ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας, εμμέσως πλην σαφώς, διατύπωνε την νέα απαίτηση των δανειστών την οποία καλείται να αντιμετωπίσει η ελληνική κυβέρνηση: να πάρει αμέσως και νέα μέτρα. 

Το εναντίον της ελληνικής κυβέρνησης κλίμα που επικράτησε στις συνεδριάσεις, αλλά και τη γενικότερη κακοφωνία  στην αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης, παρουσιάζει με πολύ γλαφυρά χρώματα ο διεθνής τύπος στα χθεσινά και τα σημερινά του δημοσιεύματα. «Μια Ευρώπη ακόμα πιο διχασμένη σπρώχνει την Ελλάδα ένα ακόμα βήμα πιο κοντά στη χρεοκοπία» συνόψιζε η έγκυρη ιταλική Republica, ενώ σύσσωμος ο ιταλικός τύπος ασκεί κριτική στην απόφαση ορισμένων κυβερνήσεων «να σπρώξουν την Αθήνα στη χρεοκοπία».

 

Χρεοκοπία, κούρεμα και απολύσεις στο δημόσιο

Εν τω μεταξύ, τα σενάρια της ανεξέλεγκτης χρεοκοπίας ή μιας αναπόφευκτης ελεγχόμενης χρεοκοπίας με την μορφή ενός γενναίου κουρέματος του χρέους με παράλληλη στήριξη των τραπεζών, επανέρχονται συνεχώς. «Η γερμανική κυβέρνηση προσανατολίζεται ήδη στην κατεύθυνση μίας μεγάλης επιχείρησης διάσωσης των τραπεζών στη Γερμανία», γράφει η Süddeutsche Zeitung .
Η απόφαση να αναβληθεί για τον Οκτώβριο η έγκριση της 6ης δόσης, η επιμονή τόσο της Φινλανδίας όσο και άλλων μελών της ΕΕ για «παράπλευρες εγγυήσεις», καθώς και η καθυστέρηση για την κύρωση των αποφάσεων της 21ης Ιουλίου από τα εθνικά κοινοβούλια των κρατών μελών, έχουν δημιουργήσει έναν ασφυκτικό κλοιό γύρω από την Αθήνα. Κάτω απ αυτές τις συνθήκες, ο κ. Βενιζέλος τηλεφώνησε τον πρωθυπουργό και του ζήτησε να επιστρέψει στην Ελλάδα, προκειμένου να αποφασιστούν οι κινήσεις της κυβέρνησης και τα πιθανά νέα μέτρα.

Όπως η δυνατότητα επιβολής νέων φόρων έχει πλήρως εξαντληθεί και οι ιδιωτικοποιήσεις προχωρούν με αργούς ρυθμούς, όπως ήταν άλλωστε αναμενόμενο, τα νέα μέτρα αφορούν, σύμφωνα με πληροφορίες, μαζικές απολύσεις στον δημόσιο τομέα, χωρίς «να χρυσώνεται το χάπι» με την εφεδρεία, όπως γίνεται μέχρι τώρα. 

Τέσσερις κινήσεις για τη κυβέρνηση.

Η κυβέρνηση καλείται να σταθμίσει το τεράστιο πολιτικό κόστος από μια τέτοια απόφαση, ή άλλου είδους εισπρακτικά μέτρα που θα ικανοποιούσαν τους δανειστές, πολύ περισσότερο μετά και την τελευταία απόρριψη  συναινετικών λύσεων από τον κ. Σαμαρά, στην χθεσινή ομιλία του στη ΔΕΘ.

Η κυβέρνηση έχει 4 επιλογές:   να προχωρήσει σε νέα μέτρα πυροδοτώντας  και νέες κοινωνικές αντιδράσεις(το πιο πιθανό σενάριο),  να προχωρήσει σε πρόωρες εκλογές πετώντας τη «καυτή πατάτα» στο επόμενο κυβερνητικό σχήμα, να συνεργαστεί σε ένα σχήμα κουρέματος του χρέους. ‘Η, τέλος, να τεστάρει αν οι υπόλοιποι δανειστές και εταίροι, όταν απειλούν ότι αν η Ελλάδα δεν συμμορφωθεί με τις υποδείξεις, θα την αφήσουν να χρεοκοπήσει, πράγματι το εννοούν.  Γιατί, όπως σημειώνουν διεθνείς αναλύσεις  μια τέτοια εξέλιξη  θα ήταν η απαρχή ενός παγκόσμιου κραχ, όπως αυτό του 1929…