Η επόμενη Κεντρική Πολιτική Επιτροπή του Συνασπισμού αποτελεί το τελικό χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης των διεργασιών που πραγματοποιούνται στο εσωτερικό του κόμματος για το μέλλον του ΣΥΡΙΖΑ, μετά και τις δηλώσεις του προέδρου του Αλ. Τσίπρα στα τέλη Νοεμβρίου ότι «πρέπει να πιάσουμε το νήμα από την αρχή». Αναμένοντας την πραγματοποίησή της, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και μέλος του ΣΥΝ Δημήτρης Παπαδημούλης τονίζει στο tvxs.gr πως η εικόνα Βαβυλωνίας στο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να συνεχιστεί και πως έχει ήδη σημειωθεί σημαντική καθυστέρηση στη λήψη μια απόφασης για το «με ποιους μπορούμε να συνεχίσουμε και με ποιους όχι».

Ads

Μεταξύ των λίγων ξεκάθαρων απόψεων που έχουν διατυπωθεί από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, είναι η επιθυμία για δημοκρατική εμβάθυνση του εγχειρήματος. «Για ένα διάστημα μερικών μηνών λειτουργούν τοπικές και θεματικές οργανώσεις με δημοκρατικό τρόπο, ψηφίζουν και δρουν στη συγκυρία. Σε κεντρικό επίπεδο, ρόλο συντονιστικό παίζει η κοινοβουλευτική ομάδα διευρυμένη με εκπροσώπους συνιστωσών και ανένταχτων. Στο μεσοδιάστημα, δοκιμάζεται το εγχείρημα, οι δυνατότητες αρμονικής συνύπαρξης και καλλιεργείται το έδαφος ώστε ο ΣΥΡΙΖΑ να οδηγηθεί σε πανελλαδική συνδιάσκεψη, που θα διερευνήσει ένα νέο οργανωτικό μοντέλο σε δημοκρατική κατεύθυνση», ανέφερε σχετικά η τροπολογία του Χρήστου Λάσκου στην τελευταία ΚΠΕ.

Μια εναλλακτική πρόταση υποστηρίζει ότι πρέπει να δοθεί μεγαλύτερη προσοχή στη δημιουργία μιας πιο μικρής και ομογενοποιημένης συμμαχίας. Στη συνεδρίαση της ΚΠΕ, ο Άγγελος Μανταδάκης, από την «πλατφόρμα 2010» κατέθεσε τροπολογία, στην οποία σημειώνει ότι «η συνύπαρξη στο πλαίσιο μιας πολιτικής συμμαχίας με τις δυνάμεις του “μετώπου” είναι ανέφικτη», αλλά «δεν ακυρώνει τη δυνατότητα και το καθήκον να συνεχίσουμε το εγχείρημα μιας συμμαχίας με τις δυνάμεις εκείνες της ριζοσπαστικής αριστεράς με τις οποίες μπορούμε να συνεννοηθούμε και με τις οποίες είχαμε τα προηγούμενα χρόνια μια εποικοδομητική συνεργασία εντός του ΣΥΡΙΖΑ…». Το Αριστερό Ρεύμα, πάλι, έχει διατυπώσει την άποψη ενός όλου ΣΥΡΙΖΑ, αλλά ως μια περισσότερο χαλαρή συμμαχία.

«Στην τελευταία κεντρική πολιτική επιτροπή του ΣΥΝ αποφασίσαμε ότι 1ον πρέπει να προχωρήσουμε στην ολόπλευρη ενίσχυση του κόμματός μας, όπως έχουμε και εντολή από το συνέδριο γιατί χωρίς ένα ισχυρό κόμμα δεν μπορείς να χτίσεις και αξιόπιστες και αποτελεσματικές συμμαχίες. Αποφασίσαμε, επίσης, ότι πρέπει να πάρουμε πρωτοβουλία ώστε να αποσαφηνιστεί η κατάσταση στο ΣΥΡΙΖΑ διότι αυτή η παρατεταμένη κρίση που κοντεύει τα 2 χρόνια και η εικόνα Βαβυλωνίας και σύγχυσης που εκπέμπει δεν ωφελεί κανέναν. Είναι ανάγκη στο επόμενο χρονικό διάστημα (κι έχουν ξεκινήσει κάποιες συζητήσεις και με τις άλλες μικρότερες δυνάμεις που όλοι μαζί απαρτίζουμε το ΣΥΡΙΖΑ) να αποσαφηνιστούν τα πράγματα, ώστε να προχωρήσουμε μαζί με όσους ειλικρινά θέλουν μια πειστική, αξιόπιστη πολιτική συμμαχία, ικανή να πείσει τους πολίτες και όχι να τους απογοητεύει. Πολύ περισσότερο που η ένταση της κρίσης, η αγριότητα της ελεύθερης πολιτικής που ακολουθεί η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, με την ουσιαστική σύμπραξη της εκ δεξιών αντιπολίτευσης, επιβάλλει όχι μόνο την ισχυροποίηση του ΣΥΝ και την αποσαφήνιση της κατάστασης στο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά τη δημιουργία μίας αντιφιλελεύθερης συμμαχίας πολύ πιο πλατιάς και πολύ πιο ισχυρής με τη συμμετοχή και δυνάμεων που απεγκλωβίζονται από το χώρο του ΠΑΣΟΚ αρνούμενες να προσυπογράψουν την νεοφιλελεύθερη μετάλλαξή του», σημειώνει ο κ. Παπαδημούλης.

Ads

Ως χρονοδιάγραμμα τέθηκε η επόμενη Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΝ στις αρχές του νέου έτους για την ολοκλήρωση αυτού του κύκλου των συζητήσεων. «Αυτό που δεν επιτρέπεται να επαναληφθεί είναι να κουκουλώσουμε τα προβλήματα κάτω από το χαλί και να βρεθούμε ανέτοιμοι για τις πολιτικές και κοινωνικές αναμετρήσεις που έρχονται. Κανείς δεν θα μας συγχωρήσει την παράταση μιας εικόνας Βαβυλωνίας», τονίζει ο βουλευτής.

Κάνοντας λόγο για καθυστέρηση στην υλοποίηση της εντολής του συνεδρίου του ΣΥΝ που ήταν «ολόπλευρη ενίσχυση του ΣΥΝ και αποσαφήνιση με ειλικρινές και συντροφικό πνεύμα της κατάστασης στο ΣΥΡΙΖΑ: με ποιους ναι και με ποιους όχι», τονίζει πως «για να είναι μια πολιτική συμμαχία αξιόπιστη πρέπει να έχει ένα σαφές και συνεκτικό στίγμα και να στηρίζεται σε στέρεες βάσεις. Η παρατεταμένη κρίση στο ΣΥΡΙΖΑ έχει δημιουργήσει μια εικόνα που δεν πείθει και δεν εμπνέει πλέον και ο σημερινός ΣΥΡΙΖΑ έχει εκμετρήσει το ζην. Απέχει πάρα πολύ από τις ελπίδες και τις προσδοκίες που καλλιεργήθηκαν στον κόσμο της Αριστεράς με την ίδρυσή του και είναι ανάγκη να δούμε τα προβλήματα κατάματα. Με όσους δεν μπορέσουμε να συνεχίσουμε μαζί σε μια συνεκτική συμμαχία, μένει ανοικτός ο δρόμος της κοινής δράσης, όπου συμφωνούμε στους πολιτικούς και κοινωνικούς αγώνες και στα κινήματα».

Η καθυστέρηση, αυτή, «οφείλεται στην προσπάθεια να βρεθούν λύση με τη μέθοδο του ελάχιστου κοινού παρονομαστή και του συμβιβασμού. Αλλά κοντεύουμε 2 χρόνια τώρα που τα πράγματα με αυτή τη μέθοδο αντί να βελτιώνονται χειροτερεύουν. Μια κορυφαία εκδήλωση αυτής της κρίσης ήταν και η πολυδιάσπαση στην Περιφέρεια Αττικής…».