Εργαζόμενοι σε μέσα μαζικής μεταφοράς, στο χώρο της Υγείας, στον ΟΤΕ, ναυτεργάτες, υπάλληλοι των λιμανιών ανανκοίνωσαν την Παρασκευή πως θα προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, ενόψει της ψήφισης του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος στη Βουλή, το οποίο μεταξύ άλλων περιλαμβάνει νέα μέτρα για εργαζόμενους, συνταξιούχους και ελεύθερους επαγγελματίες.

Ads


Μέσα μαζικής μεταφοράς

Στις συγκοινωνίες, είναι σίγουρο ότι οι αμαξοστοιχίες της ΤΡΑΙΝΟΣΕ και οι συρμοί του Προαστιακού θα ακινητοποιηθούν για 48 ώρες, καθώς η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σιδηροδρομικών αποφάσισε να συμμετάσχει στη 48ωρη πανελλαδική απεργία που έχουν εξαγγείλει για την Τρίτη και την Τετάρτη οι δύο μεγάλες συνδικαλιστικές Οργανώσεις ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ.

Σημειώνεται ότι λόγω της απεργίας αυτής το μετρό δεν θα εκτελεί δρομολόγια από τη Δουκίσσης Πλακεντίας μέχρι το Αεροδρόμιο, καθώς η γραμμή ανήκει στον ΟΣΕ και έτσι δεν θα διασφαλίζεται η ομαλή λειτουργία της.

Ads

Οι εργαζόμενοι στις αστικές δεν έχουν αποφασίσει ακόμη το πρόγραμμα των κινητοποιήσεών τους, αλλά θεωρείται βέβαιο ότι θα συμμετάσχουν με ολιγόωρες στάσεις εργασίας και τούτο για να εξυπηρετηθεί το κοινό που θα θελήσει να πάρει μέρος στη μεγάλη συγκέντρωση της Τρίτης στο Πεδίον του Άρεως και στο συλλαλητήριο της Τετάρτης.

Στον τομέα των αεροπορικών συγκοινωνιών, οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας συνεδριάζουν αύριο για να καθορίσουν τη στάση τους, ενώ σε απεργία προσανατολίζεται η Ομοσπονδία Συλλόγων Πολιτικής Αεροπορίας, γεγονός που σημαίνει ότι ενδέχεται να δημιουργηθούν προβλήματα στις πτήσεις από και προς τα περιφερειακά αεροδρόμια.

Τέλος, συμμετοχή στη 48ωρη απεργία έχουν δηλώσει και οι εργαζόμενοι στον ΟΤΕ.

Κινητοποιήσεις στο χώρο της Υγείας

Με προσωπικό ασφαλείας θα λειτουργήσουν τα Νοσοκομεία, τα Κέντρα Υγείας, το ΕΚΑΒ, τα Θεραπευτήρια Χρονίων Παθήσεων και οι υπηρεσίες Πρόνοιας, στις 28 και 29 Ιουνίου, καθώς γιατροί και νοσηλευτές συμμετέχουν στην 48ωρη απεργία που έχουν κηρύξει ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ.

Η Ομοσπονδία Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας σε ανακοίνωσή της κάνει λόγο για «οριστική κατεδάφιση του δημόσιου συστήματος υγείας» και απευθύνει κάλεσμα σε όλους «να εμποδίσουμε την ψήφιση του μεσοπρόθεσμου και των νέων αντιλαϊκών μέτρων».

Την πλήρη αντίθεσή της τόσο στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα «που φορτώνει τα βάρη και πάλι στις πλάτες των μισθωτών και συνταξιούχων, με νέες οριζόντιες περικοπές, όσο και στα ειδικότερα θέματα του χώρου της Υγείας – Πρόνοιας», εκφράζει και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία που συμμετέχει στην 48ωρη απεργία.

Διαμαρτυρία από τους ασφαλισμένους με σακχαρώδη διαβήτη

Στο μεταξύ, την έντονη διαμαρτυρία τους εκφράζουν οι ασφαλισμένοι με σακχαρώδη διαβήτη, καθώς, όπως υποστηρίζουν, με απόφαση της Γενικής Γραμματείας Κοινωνικών Ασφαλίσεων περικόπτεται κατά 90% η αποδοτέα δαπάνη για την αγορά ταινιών μέτρησης σακχάρου.

Οι εκπρόσωποι της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων-Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη (ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ) αναφέρουν ότι οι τιμές που λαμβάνουν υπόψη τα ασφαλιστικά ταμεία και αποδίδουν στους ασφαλισμένους καθορίζονται από το Παρατηρητήριο Τιμών του υπουργείου Υγείας. Βάσει αυτού το ποσό που αναγράφεται στο Παρατηρητήριο Τιμών, είναι 6,50 ευρώ οι 100 ταινίες, οι οποίες, όπως υποστηρίζουν, είναι ταινίες σε ειδική συσκευασία η οποία δεν υπάρχει στο εμπόριο και διατίθενται μόνο στα νοσοκομεία και επαρκούν μόνο για τις εσωτερικές τους ανάγκες. Οι τιμές στην ελεύθερη αγορά, αναφέρουν, απ’ όπου προμηθεύονται τις ταινίες μέτρησης σακχάρου τα άτομα με διαβήτη, κυμαίνονται από περίπου 35 έως και 40 ευρώ το κουτί, περιεκτικότητας 50 ταινιών. Οι ταινίες, μάλιστα, που χρειάζεται ένας ινσουλινοεξαρτώμενος για τη σωστή λήψη ινσουλίνης και τη ρύθμιση της γλυκόζης του είναι περίπου 4 ταινίες ημερησίως.

Ναυτεργατικά σωματεία και υπάλληλοι λιμανιών

Προβλήματα στα δρομολόγια των πλοίων, αναμένεται να δημιουργηθούν την επόμενη εβδομάδα, καθώς τα ναυτεργατικά σωματεία, η Πανελλήνια Ενωση Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΜΕΝ) και η Πανελλήνια Ενωση Μηχανικών και Κατωτέρων Πληρωμάτων Μηχανής «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», αποφάσισαν συμμετοχή στην 48ωρη πανελλαδική απεργία της ΓΣΕΕ στις 28 και 29 του μήνα, κατά τις ημέρες συζήτησης και ψηφοφορίας στη Βουλή του μεσοπρόθεσμου προγράμματος, παρά το γεγονός ότι η σχετική πρόταση έχει απορριφθεί κατά πλειοψηφία από την Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία.

Στις κινητοποιήσεις, συμμετέχει με 24ωρη απεργία στις 29/06 και η Πανελλήνια Ενωση Ναυτών Εμπορικού Ναυτικού, η οποία σε ανακοίνωσή της επιρρίπτει ευθύνες προς την ΠΝΟ, κατηγορώντας την ότι συμπλέει και συμπορεύεται κόντρα και ενάντια στα συμφέροντα των ναυτεργατών.

Tη συμμετοχή τους στην 48ωρη πανελλαδική απεργία της ΓΣΕΕ την ερχόμενη εβδομάδα, ανακοίνωσαν και οι εργαζόμενοι στα λιμάνια όλης της χώρας. Η ΟΜΥΛΕ σε ανακοίνωσή της κάνει λόγο για νεοφιλελεύθερη μνημονιακή πολιτική, η οποία οδηγεί στην ύφεση την ανεργία την ακύρωση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας και στο ξεπούλημα της Δημόσιας Περιουσίας.