Ιδιαίτερα κρίσιμη είναι η σημερινή 16η μέρα του κινήματος των Αγανακτισμένων, με το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα να κατατίθεται στη Βουλή και τους ίδιους να δηλώνουν αποφασισμένοι να αποκλείσουν το Κοινοβούλιο. Παράλληλα, ιδιαίτερα ελπιδοφόρες είναι οι κινήσεις που ετοιμάζει η Λαϊκή Συνέλευση της πλατείας Συντάγματος, με την «κάτω Βουλή» να αποφασίζει χθες τη διοργάνωση ημέρας «λαϊκής διαβούλευσης και ενημέρωσης σχετικά με το Σύνταγμα και την Άμεση Δημοκρατία».

Ads

Αθήνα

«Καζάνι που βράζει» είναι για μία ακόμα ημέρα η πλατεία Συντάγματος, με τους Αγανακτισμένους να συνεχίζουν δυναμικά τις συγκεντρώσεις, τις δράσεις και τη Λαϊκή τους Συνέλευση. Στο επίκεντρο της «αγανάκτησης» βρίσκεται σήμερα το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα για την οικονομία, το οποίο κατατέθηκε το βράδυ της Πέμπτης στη Βουλή.

Για το λόγο αυτό, χιλιάδες από τους Αγανακτισμένους είχουν αποφασίσει –ανεπίσημα και κυρίως μέσω Facebook- τον πλήρη αποκλεισμό της Βουλής, με ειρηνικό βέβαια τρόπο.

Ads

Σε εξέλιξη βρίσκεται και η Λαϊκή Συνέλευση της πλατείας Συντάγματος, η οποία αποφάσισε εχθές να οργανωθεί το συντομότερο δυνατό μια ημέρα λαϊκής διαβούλευσης και ενημέρωσης σχετικά με το Σύνταγμα και την Άμεση Δημοκρατία κατά τα πρότυπα της 1ης «Ημέρας Χρέους».

Μάλιστα, στην εκδήλωση αυτή συμμετέχουν και άνθρωποι που γνωρίζουν (ως συνταγματολόγοι) και μπορούν να προτείνουν τις αναγκαίες αλλαγές στο σημερινό ελληνικό σύνταγμα προς μια αμεσοδημοκρατική κατεύθυνση.

Τέλος, σε μια σημαντική ένδειξη συμπαράστασης και αλληλεγγύης προς τους Αγανακτισμένους προχώρησαν νωρίτερα σήμερα οι εργαζόμενοι της κατειλημμένης βιομηχανίας Δωδώνη, οι οποίοι βρέθηκαν στην πλατεία και μοίρασαν δωρεάν γάλα σε όσους ήταν ήδη συγκεντρωμένοι εκεί. Οι κτηνοτροφικοί συνεταιρισμοί της Ηπείρου και οι εργαζόμενοι της γαλακτοβιομηχανίας μοίρασαν επίσης στους πολίτες ψήφισμα, στο οποίο εκφράζουν την αντίθεση τους στο «ξεπούλημα» – όπως το χαρακτήρισαν- της «Δωδώνη».

Θεσσαλονίκη

Στη συγκέντρωση του κινήματος «Σπίθα» και την ομιλία του Μίκη Θεοδωράκη, στράφηκαν σήμερα τα βλέμματα στη Θεσσαλονίκη, μετά και τη χθεσινή συμβολική «κατάληψη» της πλατείας Αριστοτέλους από το μουσικοσυνθέτη. Φυσικά, οι Αγανακτισμένοι παραμένουν και στην πλατεία του Λευκού Πύργου, όπου πραγματοποιείται συνέλευση για μία ακόμα ημέρα.

Μιλώντας στους συγκεντρωμένους της πλατείας Αριστοτέλους, ο Μίκης Θεοδωράκης κάλεσε τους βουλευτές να «αρνηθούν να πουν ναι σ’ αυτό το νέο έγκλημα σε βάρος του Λαού και της Πατρίδας».

«Πιθανώς να έχω αλτσχάιμερ -όπως ισχυρίζονται μερικοί- και γι’ αυτό ίσως νιώθω την ανάγκη να πάρω τη μαγκούρα μου και να πάω εκεί, στη φωλιά του λύκου, που συνεδριάζουν τα νέα μας αφεντικά, για να τους δείξω ποιοι είναι οι αληθινοί Έλληνες», σημείωσε ακόμη, ενώ αναφερόμενος στον πρωθυπουργό, τον χαρακτήρισε «ταχυδακτυλουργό», που «κατάφερε να αναποδογυρίσει όλες τις αξίες, δηλαδή να παρουσιάζει την Τρόικα ως ελευθερία και το Μνημόνιο ως λύτρωση».

new TWTR.Widget({ version: 2, type: ‘search’, search: ‘#m25gr OR #25mgr OR #skg’, interval: 6000, title: ‘το κίνημα των “αγανακτισμένων” στο twitter’, subject: ‘#m25gr #25mgr #skg’, width: 440, height: 600, theme: { shell: { background: ‘#2c331c’, color: ‘#ffffff’ }, tweets: { background: ‘#ffffff’, color: ‘#444444’, links: ‘#8cb638’ } }, features: { scrollbar: true, loop: true, live: true, hashtags: false, timestamp: true, avatars: true, toptweets: true, behavior: ‘default’ } }).render().start();

Η απόφαση της Λαϊκής Συνέλευσης της πλατείας Συντάγματος (8-6-20110) για ημέρα λαϊκής διαβούλευσης και ενημέρωσης σχετικά με το Σύνταγμα και την Άμεση Δημοκρατία:

Αποφασίζουμε να οργανώσουμε το συντομότερο δυνατό, ιδανικά την ερχόμενη εβδομάδα μια ημέρα λαϊκής διαβούλευσης και ενημέρωσης σχετικά με το Σύνταγμα και την Άμεση Δημοκρατία κατά τα πρότυπα της 1ης «Ημέρας Χρέους». Θα καλεστούν 5 περίπου ομιλητές, που έχουν σχετικό έργο και μελέτες. Θα πρέπει να μπορούν να προσφέρουν και να αναλύσουν ιστορικά παραδείγματα, που πλησίασαν την άμεση δημοκρατία όπως π.χ. αυτά της Αρχαίας Αθήνας, των Ζαπατίστας κλπ. ή/και γνωρίζουν (ως συνταγματολόγοι) και μπορούν να προτείνουν τις αναγκαίες αλλαγές στο σημερινό ελληνικό σύνταγμα προς μια αμεσοδημοκρατική κατεύθυνση.

Αν η ημέρα λαϊκής διαβούλευσης και ενημέρωσης σχετικά με το Σύνταγμα και την Άμεση Δημοκρατία είναι επιτυχημένη και υπάρχουν προτάσεις για νέους ομιλητές μπορεί να επαναληφθεί.

Για την προετοιμασία της ημέρας αυτής δημιουργείται ανοιχτή ομάδα οργάνωσής της. Σε αυτήν θα συμμετέχουν όσα από τα μέλη της αντίστοιχης ομάδας «ημέρας χρέους» θέλουν και μπορούν να προσφέρουν με την εμπειρία ή τις ιδέες-προτάσεις τους. Θα συμμετέχει βεβαίως ισότιμα οποιοσδήποτε θέλει και έχει να προσφέρει ιδέες και προτάσεις για τον τρόπο οργάνωσης και τους καλεσμένους ομιλητές. Ο ανοιχτός χαρακτήρας της ομάδας διασφαλίζει ότι όλες οι υπάρχουσες προτάσεις και απόψεις θα τεθούν, θα συζητηθούν και θα συμβάλλουν ή θα καθορίσουν τις λεπτομέρειες της ημέρας Συντάγματος και Άμεσης Δημοκρατίας.

Η πρώτη συνεδρίαση της ομάδας θα γίνει το Σάββατο στις 19:00 στον χώρο 18, όπου και θα καθοριστεί νέος χώρος και χρόνος εάν υπάρχει ανάγκη. Εφόσον η ομάδα μπορεί να παραμείνει ζωντανή και μετά την ημέρα που θα οργανώσει, θα παραμείνει σε διαρκή επαφή με κάθε έναν που έχει προτάσεις για ένα αμεσοδημοκρατικό Σύνταγμα, ώστε κάποια στιγμή να ετοιμάσει προτάσεις συνταγματικής αλλαγής προς την ΛΣ της Πλατείας Συντάγματος ή/και προς μια πολύ ευρύτερη «εθνοσυνέλευση» του συνόλου της χώρας.