«Στην Ελλάδα πρέπει να γίνει μια μικρή επανάσταση» πρόκειται για θέση του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών, Δημήτρη Δρούτσα, που αποτελεί και τον τίτλο της ολοσέλιδης συνέντευξης του που φιλοξενεί σήμερα η αυστριακή εφημερίδα «Die Presse». Όπως προσθέτει «οι Έλληνες έχουν ήδη κάνει τα πρώτα τους βήματα προς αυτή την κατεύθυνση.

Ads

Ο κ. Δρούτσας τονίζει πως υπάρχουν ήδη πρώτα θετικά αποτελέσματα στην αντιμετώπιση της κρίσης, η οποία, όπως όλοι συμφωνούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση, απειλεί και το ευρώ, για το λόγο αυτό η ίδια δημιούργησε το Μηχανισμό Στήριξης, του οποίου κάνει χρήση, ως πρώτη χώρα, η Ελλάδα, και στον ίδιο δημιουργεί κάποια απογοήτευση η μη συμμετοχή της Σλοβακίας στην κοινή προσπάθεια, που είναι θέμα αλληλεγγύης, όπως σαφώς δήλωσε και ο Επίτροπος Ολι Ρεν.

Απαντώντας στο ερώτημα για τις υψηλές αμυντικές δαπάνες, παραπέμπει στο γεγονός πως η Ελλάδα δεν έχει και τους ευκολότερους γείτονες, ειδικότερα σε ότι αφορά την Τουρκία, και πρέπει να λάβει υπόψη της τις εμπειρίες του παρελθόντος που δυστυχώς καθιστούν αναγκαίες τις υψηλές αμυντικές δαπάνες. Ωστόσο, συμπληρώνει ότι η κυβέρνηση πιστεύει πολύ στην πολιτική προσέγγισης και παίρνει και από την Άγκυρα ανάλογα μηνύματα ενώ τονίζει ότι ο στόχος για μία από κοινού μείωση αμυντικών δαπανών συνεχίζει να υπάρχει.

Ο Ελληνας αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, σημειώνοντας πως το Κυπριακό εξακολουθεί να παραμένει ανοικτό και την ανάγκη να πέσει και το τελευταίο τείχος στην Ευρώπη, επισημαίνει πως η Ελλάδα δυστυχώς βρίσκεται ακόμη αντιμέτωπη με κάποιες επιθετικές πράξεις της Τουρκίας στο Αιγαίο, όπως τις παραβιάσεις του εναέριου χώρου.

Ads

Αναφερόμενος τέλος στην προσέγγιση της Ελλάδας με το Ισραήλ ο κ. Δρούτσας τονίζει πως αυτή πρέπει να θεωρηθεί ανεξάρτητη από τις σχέσεις Ισραήλ-Τουρκίας, διότι αποτελούσε τμήμα του σχεδιασμού της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής, προτού υπάρξουν τα προβλήματα στις ισραηλινο-τουρκικές σχέσεις.