O βουλευτής Ταλάμπ Ελ Σανά του κόμματος Ra’am – Ta’al, του Ισραήλ, ζήτησε από τον πρόεδρο, Κάρολο Παπούλια, καθώς και από τον Έλληνα πρωθυπουργό, Γιώργο Παπανδρέου να μποϊκοτάρουν την επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών και αντιπροέδρου της κυβέρνησης Νεντανιάχου του Ισραήλ, Αβιγκντόρ Λίμπερμαν, καθώς η υποδοχή του Λίμπερμαν νομιμοποιεί τις «σκοταδιστικές του απόψεις». Εν τω μεταξύ, ο Λίμπερμαν, που πραγματοποιεί επίσκεψη στην Ελλάδα συναντήθηκε με τον Έλληνα ομόλογό του Δημ. Δρούτσα προκειμένου να διευκρινίσουν το ζήτημα της λειτουργίας του κοινού υπουργικού συμβουλίου συνεργασίας, το σχηματισμό του οποίου αποφάσισαν οι πρωθυπουργοί των δυο χωρών.

Ads

Ειδικότερα, ο Ταλάμπ Ελ Σανά απηύθυνε επιστολή στον πρέσβη της Ελλάδας στο Ισραήλ, στην οποία μεταξύ άλλων ανέφερε πως «ειδικά από την Ελλάδα, από όπου ξεκίνησε για πρώτη φορά το μήνυμα της δημοκρατίας, αναμένεται να τηρηθεί μία στάση κατηγορηματική και ασυμβίβαστη απέναντι σε σκοταδιστικές απόψεις που αγγίζουν τα όρια του φασισμού, όπως είναι οι απόψεις του Λίμπερμαν».

Από την πλευρά τους, συλλογικότητες και φορείς προχώρησαν σε κάλεσμα για διαδήλωση στο Σύνταγμα εναντίον της επίσκεψης του Λίμπερμαν. Σε σχετική ανακοίνωση ο Σύλλογος Αλληλεγγύης στον Παλαιστινιακό Λαό, ΙΝΤΙΦΑΝΤΑ, καλεί συλλογικότητες και φορείς να συμμετέχουν στην συγκέντρωση διαμαρτυρίας με το σύνθημα «Έξω ο φασίστας Λίμπερμαν», η οποία θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 12 Ιανουαρίου στις 18.00 στο Σύνταγμα απέναντι από τη Βουλή. Στην ανακοίνωση ο Λίμπερμαν χαρακτηρίζεται ως ο πιο «ένθερμος υποστηρικτή της επέκτασης των Ισραηλινών εποικισμών» και «των ρατσιστικών πολιτικών ενάντια στους Παλαιστίνιους που ζουν στο Ισραήλ».

Στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας συμμετέχουν επίσης ΑΝΤΑΡΣΥΑ, η νεολαία του Συνασπισμού, οι Οικολόγοι Πράσινοι και πανεπιστημιακές οργανώσεις. «Θα έπρεπε να βρίσκεται κατηγορούμενος σε διεθνή δικαστήρια εγκλημάτων πολέμου και όχι να πραγματοποιεί επισκέψεις για συζητήσεις διακρατικών σχέσεων στη χώρα μας», τονίζει στην ανακοίνωση του Ιντιφάντα, ενώ οι Οικολόγοι Πράσινοι χαρακτηρίζουν τη «στρατηγική συνεργασία» της Ελλάδας με το Ισραήλ, ως «ανησυχητική».

Ads

Κοινό υπουργικό συμβούλιο Συνεργασίας

Μία μόλις ημέρα πριν την άφιξη του Αβ. Λίμπερμαν στην Αθήνα, ο πρωθυπουργός Γ.Παπανδρέου, με πρωτοβουλία του ιδίου, κάλεσε σε τηλεφωνική επικοινωνία τον πρωθυπουργό του Ισραήλ, Βενιαμίν Νετανιάχου, στην οποία συμφωνήθηκε η δημιουργία ενός κοινού υπουργικού συμβουλίου μεταξύ Ελλάδας και Ισραήλ, το οποίο θα βρίσκεται υπό την ηγεσία των δύο πρωθυπουργών. Σκοπός του συμβουλίου ανακοινώθηκε πως θα είναι η εμβάθυνση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών σε συγκεκριμένους τομείς.

Η πρώτη συνάντηση αυτού του νέου συμβουλίου είναι προγραμματισμένη να γίνει εντός του επόμενου εξαμήνου, ενώ υπεύθυνοι για την προετοιμασία θα είναι οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών, Δημήτρης Δρούτσας και Αβιγκντόρ Λίμπερμαν.

Διευκρινίσεις για τη συμφωνία συγκρότησης του κοινού υπουργικού συμβουλίου συνεργασίας, έδωσαν κατά τη σημερινή συνάντησή τους ο υπουργός Εξωτερικών, Δημήτρης Δρούτσας και ο Αβ. Λίμπερμαν. Συγκεκριμένα ο Έλληνας υπουργός ανέφερε ότι κατά πάσα πιθανότητα η πρώτη συνεδρίαση θα γίνει στο Ισραήλ και θα ασχοληθεί με θέματα πολιτισμού, τουρισμού, αγροτικής ανάπτυξης, ενέργειας και υψηλής τεχνολογίας, ενώ ο ισραηλινός ΥΠΕΞ εκτίμησε, από τη μεριά του, ότι θα γίνει σε τρεις μήνες.

Σχολιάζοντας τις εξελίξεις στις διμερείς σχέσεις, ο Δημ. Δρούτσας υποστήριξε ότι θα έχουν πολλαπλά οφέλη για τους δύο λαούς, αλλά και την ευρύτερη περιοχή. Ανακοίνωσε, επίσης, ότι τα δύο κράτη θα δημιουργήσουν περιφερειακή μονάδα άμεσης ανάπτυξης για την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών.

Εκ μέρους του Ισραήλ, ο Άβιγκντορ Λίμπερμαν υπογράμμισε ότι η οικονομική συνεργασία των δύο κρατών θα πρέπει να ξεκινήσει “το ταχύτερο δυνατό”. Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο συνεργασίας στον τομέα του φυσικού αερίου, δήλωσε ότι απαιτεί «εμπεριστατωμένη έρευνα».

Αναφορικά με τις εξελίξεις στο Παλαιστινιακό, όπως η επανέναρξη του εβραϊκού εποικισμού, ο Δημ. Δρούτσας είπε πως “οι απόψεις της Ελλάδας δεν συμπίπτουν σε όλα τα θέματα με αυτές του Ισραήλ. Πρέπει όμως να μιλάμε ανοιχτά και εκεί, όπου αποκλίνουν οι απόψεις μας”. Ο Έλληνας υπουργός συμπλήρωσε ότι οι μονομερείς ενέργειες δεν είναι προς το συμφέρον του Ισραήλ.


Συνάντηση με τον πρωθυπουργό

Ο Αβ. Λίμπερμαν θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό την Πέμπτη, ενώ αναμένεται συνάντηση και με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Ευάγγελο Βενιζέλο, σχετικά με το πρόγραμμα ασκήσεων των ελληνικών και ισραηλινών δυνάμεων, το οποίο παραμένει μέχρι στιγμής ανοιχτό. Ακόμη, ο αντιπρόεδρος του Ισραήλ θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κ. Παπούλια.

Νωρίτερα Ισραήλ και Κύπρος είχαν υπογράψει συμφωνία για τον καθορισµό της Αποκλειστικής Οικονοµικής Ζώνης (ΑΟΖ) μεταξύ, ενώ λίγες μέρες πριν η αµερικανική εταιρεία Noble Energy, η οποία έχει αναλάβει τις έρευνες για λογαριασµό των δύο χωρών στην Ανατολική Μεσόγειο, επιβεβαίωσε ότι το κοίτασµα «Λεβιάθαν» αποτελεί ίσως και την πιο σημαντική ανακάλυψη για την ενέργεια κατά τη διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας.