Δραματική τροπή προσλαμβάνουν οι πολιτικές εξελίξεις, με τον πρωθυπουργό να συναντάται σήμερα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, προκειμένου να τον ενημερώσει για το Μεσοπρόθεσμο Δημοσιονομικό Πλαίσιο, εν μέσω του μαζικού κύματος αντιδράσεων πολιτικών αλλά από το λαό που συμμετέχει σε απεργιακές και διαδηλώσεις διαμαρτυρίας.

Ads

Αργά χθες το βράδυ, η Προεδρία της Δημοκρατίας και το Μέγαρο Μαξίμου ανακοίνωσαν έκτακτη συνάντηση των κ.κ Παπούλια- Παπανδρέου, για σήμερα στη μία μετά το μεσημέρι. Στις 13:00, ο κ. Παπανδρέου μεταβαίνει στο Προεδρικό Μέγαρο, προκειμένου να ενημερώσει -όπως αναμένεται- τον κ. Παπούλια για το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο και τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες για την ψήφισή του. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Παπανδρέου αναμένεται να ενημερώσει για την ανάγκη εθνικής συνεννόησης, καθώς και για τη στάση που τηρούν τα κόμματα της αντιπολίτευσης κατά τη συζήτηση και ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου στη Βουλή.

Αντιδρώντας στο Μεσοπρόθεσμο Δημοσιονομικό Πλαίσιο, ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ έχουν κηρύξει σήμερα γενική απεργία, σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα. Οι απεργιακές πορείες και ο αποκλεισμός του Κοινοβουλίου βρίσκονται σε εξέλιξη στην Αθήνα, ενώ απεργιακές πορείες πραγματοποιούνται σε πολλές περιοχές της χώρας, με μεγάλη συμμετοχή.

Η συνάντηση Παπούλια – Παπανδρέου πραγματοποιείται εν μέσω της αυξανόμενης δυσαρέσκειας στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ για το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα. Χθες, Τρίτη, ο βουλευτής Φλώρινας του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Λιάνης, ανακοίνωσε την παραίτησή του από την ΚΟ του ΠΑΣΟΚ και την ανεξαρτητοποίησή του, επικαλούμενος λόγους συνείδησης. Ο Γ. Λιάνης ανέφερε πως «δεν πιστεύει πλέον στην οικονομική πολιτική της κυβέρνησης» και γι’ αυτό δεν μπορεί να ψηφίσει το Μεσοπρόθεσμο, το οποίο εκτιμά πως θα είναι «βραχυπρόθεσμο» και διευκρινίζει πως δεν σκοπεύει να παραιτηθεί.

Ads

Αναφορικά με την παραίτηση του κ. Λιάνη, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής τόνισε ότι οι Βουλευτές του ΠΑΣΟΚ βρίσκονται «μπροστά σε εθνικά κρίσιμες αποφάσεις» για να αποφευχθεί «μια καταστροφική χρεοκοπία που θα υποθηκεύσει το μέλλον της χώρας». «Έχοντας συναίσθηση της μεγάλης ευθύνης και συνείδηση της πραγματικότητας και των αναγκών της χώρας και του λαού, όλοι κρινόμαστε από τις πράξεις μας» τόνισε ο κ. Πεταλωτής.

Νωρίτερα, την παραίτησή του υπέβαλλε ο πρώην υπουργός και νυν βουλευτής Αντώνης Κοτσακάς, διευκρινίζοντας ότι «δεν φεύγω εγώ από το Κίνημα, αλλά το ΠΑΣΟΚ έφυγε από το ΠΑΣΟΚ». Επίσης, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Αλέκος Αθανασιάδης από την Κοζάνη, δήλωσε ότι εάν η κυβέρνηση δεν αποσύρει την ρύθμιση για την περαιτέρω μετοχοποίηση της ΔΕΗ, δεν θα ψηφίσει το μεσοπρόθεσμο εν γνώσει, όπως είπε, των συνεπειών μια τέτοιας πράξης.

Η αντιπολίτευση για το Μεσοπρόθεσμο

Την υπερψήφιση του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος από την αξιωματική αντιπολίτευση, ζήτησε ο επίτιμος πρόεδρος της ΝΔ και πρώην πρωθυπουργός, Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, καλώντας τον Αντώνη Σαμαρά να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων.