Η υπόθεση έχει προκαλέσει σοκ στην κοινή γνώμη του Περού. Ακόμη και βετεράνοι Περουβιανοί αστυνομικοί έχουν δηλώσει πως πρόκειται για την πιο μακάβρια υπόθεση που έχουν ακούσει ποτέ. Το φερόμενο κίνητρο της συμμορίας, η αφαίρεση δηλαδή λίπους από τις σορούς προκειμένου να πουληθεί σε εταιρείες παραγωγής καλλυντικών προκαλεί φρίκη. Δεν θεωρείται πάντως απίθανο, η συμμορία να «εμπνεύστηκε» την ανατριχιαστική αυτή ιδέα από την πρακτική προηγούμενων αιώνων, όταν το ανθρώπινο λίπος θεωρείτο πολύτιμο για την παρασκευή προϊόντων ομορφιάς, συλλεγόταν από τους σορούς των κρατουμένων που εκτελούνταν.

Ads

Τέσσερα μέλη της συμμορίας που είναι γνωστή με την ονομασία «Los Pishtacos» – η ονομασία παραπέμπει σε ένα δαίμονα, ο οποίος κατά την τοπική παράδοση και μυθολογία σκοτώνει τα θύματά του για να πάρει το λίπος τους – συνελήφθησαν, ενώ επτά άτομα παραμένουν ασύλληπτα.

Υπάρχουν υπόνοιες ότι η συμμορία δρούσε εδώ και πολλά χρόνια και οι αρχές μάλιστα έχουν δηλώσει ότι ενδεχομένως να ευθύνεται για τις εξαφανίσεις μεγάλου αριθμού ανθρώπων, μεταξύ αυτών και παιδιών, που έχουν σημειωθεί στις επαρχίες Χουανούκο και Πάσκο.

Ο 32χρονος Σεράπιο Βεραμέντι, ο οποίος φέρεται να είχε ηγετικό ρόλο στη συμμορία, συνελήφθη αυτήν την εβδομάδα μαζί με τρεις συνεργούς του όταν, σε ελέγχους ρουτίνας σε λεωφορεία που ταξίδευαν από τις επαρχίες της χώρας με κατεύθυνση τη Λίμα, βρέθηκαν μπουκάλια από λεμονάδες γεμάτα λίπος, που εργαστηριακοί έλεγχοι έδειξαν ότι ήταν ανθρώπινο. Τα μπουκάλια είχαν σταλεί ως ασυνόδευτα πακέτα και σύμφωνα με τον Βεραμέντι, επρόκειτο για δείγμα. Οι αρχές βρήκαν μια ποσότητα λίπους στο σπίτι ενός ακόμη φερόμενου ως μέλος της συμμορίας, του Έλμερ Καστιγιέχος, σε ένα χωριό στην επαρχία Ουανούκο, στο κεντρικό Περού, περίπου 400 χλμ. βορειοανατολικά από τη Λίμα.

Ads

Ο 32 χρονος προκάλεσε ρίγη στους πολίτες του Περού με την ωμότητα της ομολογίας του. «Χρησιμοποιούσαμε ένα εργαλείο για να κόψουμε τα κεφάλια τους για να κόψουμε τα κεφάλια τους. Κρεμάγαμε τα διαμελισμένα πτώματα από γάντζους, και μετά ανάβαμε έξι ή οκτώ κεριά από κάτω τους, και περιμέναμε δυο τρεις μέρες για να στάξει το λίπος στο μπουκάλι», φέρεται να ομολόγησε στους αστυνομικούς.

Κατέθεσε επιπλέον ότι η συμμορία συνέλεξε περίπου 17 λίτρα ανθρώπινου λίπους που ήλπιζε να πουλήσει σε εταιρίες που παράγουν προϊόντα ομορφιάς -ορισμένες εκ των οποίων είπε πως βρίσκονται στην Ευρώπη- με αντίτιμο 15.000 δολάρια το λίτρο.

Ο ακριβής αριθμός των θυμάτων δεν είναι ακόμη γνωστός. Σύμφωνα με δημοσιεύματα πάντως ίσως ξεπερνά τους 60. Και η αστυνομία πάντως πιστεύει πως τα θύματα θα πρέπει να ήταν πολυάριθμα με βάση αυτής τη διαπίστωσης τη μεγάλη ποσότητα του λίπους που βρέθηκε.

Αρκετοί είναι οι αστυνομικοί που εκφράζουν αμφιβολίες για το αν η υπόθεση στέκει. Ο διευθυντής του τμήματος εγκληματικών ερευνών, Εουσέμπιο Φελίς, υπογράμμισε πάντως πως οι αρχές πιστεύουν ότι πράγματι υπήρξαν τέτοιες δολοφονίες. Σημείωσε πως η αστυνομία δεν μπορεί να εμπιστευτεί έναν κακοποιό αλλά τα στοιχεία οδηγούν τις αρχές να είναι 100% σίγουροι πως οι ισχυρισμοί του συλληφθέντος ευσταθούν.

Ο πρόεδρος του ιατρικού συλλόγου του Περού, Χούλιο Κάστρο Γκόμες, από την πλευρά του δήλωσε δύσπιστος. Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε, οι κλινικές πλαστικής χειρουργικής συχνά αποκτούν μεγάλες ποσότητες λίπους από χειρουργικές επεμβάσεις λιποαναρρόφησης και τις πετούν, διότι δεν υπάρχει αγορά που να τις χρειάζεται. Αυτό τον οδηγεί στο συμπέρασμα ότι δεν είναι δυνατόν κάποιος να πληρώνει τέτοια ποσά προκειμένου να προμηθευτεί λίπος. Επιπλέον, παραδέχεται ότι η μέθοδος που ανέφερε ο Βεραμέντι θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την εξαγωγή λίπους αλλά το προϊόν θα ήταν ακάθαρτο και ακατάλληλο για χρήση.

Η αστυνομία εξακολουθεί πάντως να προσπαθεί να διαλευκάνει την υπόθεση, καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν προκύψει ένα τουλάχιστον από τα θύματα δολοφονήθηκε και αποστραγγίστηκε από το λίπος του με τον τρόπο που περιέγραψε ο Βεραμέντι.