Δολοφονική επίθεση δέχτηκε τα ξημερώματα της Δευτέρας, στις 05:20 π.μ. περίπου, έξω από το σπίτι του στην οδό Δαιδάλου 21 στην Ηλιούπολη, ο 37χρονος δημοσιογράφος Σωκράτης Γκιόλιας. Οι αστυνομικοί περισυνέλεξαν συνολικά 20 κάλυκες από πυροβόλο όπλο στο σημείο της δολοφονίας. Το ίδιο το θύμα δέχτηκε 16 σφαίρες από αγνώστους που του είχαν στήσει καρτέρι. Οι αξιωματικοί της Ασφάλειας εκτιμούν ότι πρόκειται πιθανότατα για συμβόλαιο θανάτου και η δολοφονία ήταν άψογα οργανωμένη.

Όπως δήλωσε η σύζυγός του στην αστυνομία, άγνωστος χτύπησε το κουδούνι του διαμερίσματός τους και όταν ο δημοσιογράφος άνοιξε αντίκρισε έναν άγνωστο ο οποίος του είπε ότι κάποιοι έκλεβαν το ΙΧ αυτοκίνητό του κάτω από την πολυκατοικία.

Ads

Ο Γκιόλιας κατέβηκε γρήγορα στην είσοδο όπου είχε σταθμεύσει το αυτοκίνητό του και εκεί άγνωστοι τον «γάζωσαν» με δυο πιστόλια των εννέα χιλιοστών. Το θύμα δέχθηκε συνολικά δεκαέξι σφαίρες.

Στη συνέχεια, διέφυγαν με ΙΧ αυτοκίνητο και πιθανότατα ήταν τρία άτομα. Οι δράστες φορούσαν στολές, που δεν έχει διευκρινιστεί εάν ήταν αστυνομικές, της Δημοτικής Αστυνομίας, ή υπαλλήλων σεκιούριτι.

Γύρω στις 07:00 το πρωί, σε απόσταση περίπου 1,5 χιλιόμετρο από τον τόπο της δολοφονίας, βρέθηκε καμένο ένα ΙΧ αυτοκίνητο μάρκας Honda Civic, με το οποίο θεωρείται σχεδόν βέβαιο από τους αστυνομικούς ότι διέφυγαν οι δράστες.

Ads

Το αυτοκίνητο αυτό εκλάπη από τον Άλιμο,το περασμένο Σάββατο 17/07/2010 και είχε δηλωθεί η κλοπή από τον ιδιοκτήτη του στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής.

Σημειώνεται ότι στο σπίτι ήταν η σύζυγός του, η οποία έχει υποστεί ισχυρό σοκ, μαζί με το ανήλικο παιδί τους.

Τα κίνητρα της δολοφονίας εξακολουθούν να είναι αδιευκρίνιστα, ενώ από την αστυνομία δεν αποκλείεται καμία εκδοχή. Τις έρευνες για τη δολοφονία του 37χρονου δημοσιογράφου ανέλαβε το Τμήμα Εγκλημάτων Κατά Ζωής της Ασφάλειας Αττικής.

Ο Σωκράτης Γκιόλιας ήταν διευθυντής του ρ/σ «Θέμα 9.89» και, φέρεται, χωρίς να είχε ποτέ επιβεβαιωθεί από τον ίδιο, να ήταν διαχειριστής του blog «Troktiko». Υπήρξε, επίσης, επί σειρά ετών, στενός συνεργάτης του δημοσιογράφου Μάκη Τριανταφυλλόπουλου.

O πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ Πάνος Σόμπολος, μιλώντας στην τηλεόραση του Σκάι, έκανε λόγο για «χτύπημα με μαφιόζικο τρόπο», το τραγικό περιστατικό. Ζήτησε, επίσης, από την αστυνομία και το υπουργείο Προστασίας του πολίτη να συλληφθούν οι δράστες και να αποκαλυφτεί ποιοι και τι κρύβεται πίσω από την στυγερή δολοφονία.

Την έντονη καταδίκη της εκφράζει και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Συντακτών. «Το Δ.Σ. της Π.Ο.Ε.ΣΥ. εκφράζει την οδύνη του για τη δολοφονία του συναδέλφου Σωκράτη Γκιόλια. Ο τρόπος της δολοφονίας του, παραπέμπει στις πιο άγριες μεθόδους που έχει βιώσει η ελληνική κοινωνία και καθιστά επιτακτική την άμεση και δραστική παρέμβαση των αρχών, προς πάσα κατεύθυνση για την εξιχνίαση του εγκλήματος και την τιμωρία των υπευθύνων. Το Δ.Σ. της Π.Ο.Ε.ΣΥ. συλλυπείται την οικογένεια του συναδέλφου Σωκράτη Γκιόλια και δηλώνει ότι είναι δίπλα της» σημειώνει η ΠΟΕΣΥ.

Την οργή και τη θλίψη του για την «αποτρόπαια δολοφονική ενέργεια» εξέφρασε, εκ μέρους όλων των βουλευτών του Ελληνικού Κοινοβουλίου, ο πρόεδρος της Βουλής Φ. Πετσάλνικος.

Για «άνανδρη και εν ψυχρώ» δολοφονία έκανε λόγο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιώργος Πεταλωτής, απευθύνοντας, ταυτόχρονα, τα συλλυπητήρια της κυβέρνησης προς στην οικογένεια και τους οικείους του θύματος.

«Η δημοκρατία και η ελευθερία του λόγου δεν φιμώνονται, δεν τρομοκρατούνται και δεν απειλούνται», σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ενώ αποσύνδεσε εντελώς τη δολοφονία του δημοσιογράφου από την «κοινωνική βία», λέγοντας πως «αν υιοθετούσαμε κάτι τέτοιο, θα ήταν σαν να νομιμοποιούσαμε αυτό που έγινε».

«Η εν ψυχρώ δολοφονία του δημοσιογράφου Σωκράτη Γκιόλια προκαλεί αισθήματα αποτροπιασμού στην κοινή γνώμη και συγκλονίζει τη δημοσιογραφική οικογένεια, της οποίας το θύμα υπήρξε διακεκριμένο μέλος. Η Ελληνική κοινωνία περιμένει από τις αρμόδιες αρχές να διαλευκάνουν άμεσα την πολύ σκοτεινή αυτή υπόθεση και να εντοπίσουν και να συλλάβουν το ταχύτερο δυνατόν τους δολοφόνους» σχολίασε ο εκπρόσωπος της ΝΔ Πάνος Παναγιωτόπουλος.

«Τη στυγερή δολοφονία του δημοσιογράφου Σωκράτη Γκόλια» καταδίκασε και το ΚΚΕ. Το ΚΚΕ «εκφράζει τα θερμά συλλυπητήρια στην οικογένειά του» και υπογραμμίζει ότι «οι δολοφόνοι πρέπει να βρεθούν».

«Η γκανγκστερικού τύπου δολοφονία του προκαλεί σοκ στο δημοσιογραφικό κόσμο αλλά και γενικότερα. Η εξιχνίαση των αιτιών της δολοφονίας του άτυχου δημοσιογράφου αποτελεί καθήκον των διωκτικών αρχών» σημειώνει ο ΣΥΝ, εκφράζοντας παράλληλα τα συλληπητήριά του στην οικογένεια του δημοσιογράφου Σωτήρη Γκιόλια.

«Η σημερινή μέρα είναι θλιβερή γιατί δεν δολοφονήθηκε μόνον ένας θαρραλέος δημοσιογράφος αλλά η ίδια η δημοσιογραφία» τόνισε, με δηλώσεις του στο ρ/σ Θέμα 9,89, ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γ. Καρατζαφέρης. «Η δολοφονία του Σωκράτη Γκιόλια είναι ένας εκφοβισμός, ένα συμβόλαιο θανάτου που υπέγραψαν αυτοί που ενοχλήθηκαν από το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ του Σωκράτη» πρόσθεσε.