Συγχωνεύσεις στον ελληνικό τραπεζικό τομέα και με τη συμμετοχή ξένων εμπορικών τραπεζών ζητά το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, σύμφωνα με όσα αναφέρει σε συνέντευξή του στη Ναυτεμπορική ο επικεφαλής του ΔΝΤ για την Ευρώπη και την Ελλάδα, Πολ Τόμσεν.

Ads

Ο ίδιος παραδέχεται ότι η τρόικα ζήτησε την αύξηση των εγγυήσεων δανείων προς τις τράπεζες κατά 25 δισ. ευρώ, αλλά δεν θέλει να δει την κρατική ΑΤΕ να ευεργετείται από το υπό σύσταση ταμείο χρηματοπιστωτικής σταθερότητας. Αρνείται, επίσης, την ύπαρξη νέων μέτρων και διαψεύδει κατηγορηματικά ότι ο ίδιος ή κάποιο άλλο μέρος της τρόικας ζήτησε την πώληση του 40% των σταθμών της ΔΕΗ.

Παράλληλα, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Dow Jones Newswires ο Πολ Τόμσεν τονίζει ότι μετά τις μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό και την αγορά εργασίας ήρθε η ώρα για το άνοιγμα άλλων κλειστών επαγγελμάτων και την απελευθέρωση στην αγορά ενέργειας, ενώ υπογραμμίζει πως θα ήθελε να δει συγχωνεύσεις στον τραπεζικό κλάδο.

Όσον αφορά την επέκταση των κυβερνητικών εγγυήσεων προς τις τράπεζες, αναφέρει πως ήταν ιδέα του ΔΝΤ, την οποία περιγράφει ως «μαξιλάρι ρευστότητας».

Ads

Διαβάστε επίσης: «Να γιατί θέλουν ιδιώτες στη ΔΕΗ»