Διώξεις σε βάρος τέως διευθυντή και υποδιευθυντή της Πολεοδομίας Σύρου, και κατά του τέως διοικητή και υποδιοικητή του Αστυνομικού Τμήματος Μυκόνου ασκήθηκαν, μεταξύ άλλων, από την εισαγγελέα Σύρου σε βαθμό κακουργήματος. Το «κύκλωμα των Κυκλάδων» είχε επίκεντρο τη συγκάλυψη πολεοδομικών αυθαιρεσιών και τη μη επιβολή προστίμων.

Ads

Σύμφωνα με νέα στοιχεία που δημοσιεύει η «Καθημερινή», στο στόχαστρο της Δικαιοσύνης μπαίνουν 157 πολυτελή αυθαίρετα σε Μύκονο, Σύρο και Κύθνο, για τα οποία οι υπεύθυνοι της Πολεοδομίας «παρέλειψαν» να βεβαιώσουν πρόστιμα όχι 2 εκατ. ευρώ, όπως είχε αρχικά εκτιμηθεί από τις αρχές, αλλά 20 εκατομμυρίων. Η ερευνά θα διευρυνθεί και στην Τζια.

Δίωξη ασκήθηκε και σε βάρος του νομάρχη Κυκλάδων και του αντινομάρχη για πολεοδομικά θέματα για απλή συνέργεια, καθώς παρέλειψαν να ενισχύσουν με προσωπικό την Πολεοδομία Σύρου, κίνηση που ακούσια διευκόλυνε το «θολό» τοπίο στην υπηρεσία.

Σύμφωνα με την εισαγγελική παραγγελία, ο διευθυντής και ο υποδιευθυντής της Πολεοδομίας Σύρου από τις αρχές του 2005 έως τα τέλη του 2009 δεν μερίμνησαν για τη σύνταξη καταλόγων για τα πρόστιμα ανέγερσης και διατήρησης αυθαιρέτων στα τρία νησιά, ούτε απέστειλαν τα πρόστιμα για είσπραξη στις Εφορίες που αντιστοιχούν στους τόπους κατοικίας των αυθαιρετούχων.

Ads

Ακόμα, δίωξη ασκήθηκε και σε βάρος του τέως διοικητή του Αστυνομικού Τμήματος Μυκόνου και του τέως υποδιοικητή του ίδιου τμήματος. Οι δύο αστυνομικοί κατηγορούνται ότι παρέλειπαν σκοπίμως να καταγράφουν (δίνοντας αριθμό πρωτοκόλλου) και να αρχειοθετούν σχεδόν όλα τα «σήματα» (δηλαδή τις ειδοποιήσεις) που αποστέλλονταν από την Πολεοδομία Σύρου για την ανέγερση αυθαιρέτων στο νησί. Αποτέλεσμα, επισημαίνει η εισαγγελέας, ήταν να μην διακόπτονται οι εργασίες ανέγερσης αυθαιρέτων από την Αστυνομία, παρά τις καταγγελίες.