Νέα σύσκεψη πραγματοποιεί σήμερα στις 14.00 το υπουργικό συμβούλιο υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου, με τέσσερα νομοσχέδιο στο επίκεντρο. Γύρω στις 10.30 το πρωί θα συνεδριάσει επίσης διυπουργική επιτροπή στη Βουλή για θέματα οικονομίας και ανάπτυξης, μια μέρα μετά τη νέα υποβάθμιση της Ελλάδας από τον ιδιωτικό οίκο χρηματοπιστωτικής αξιολόγησης Standard & Poor’s. Στις 17.00 θα λάβει χώρα ακόμα μία σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό, αυτή τη φορά με θέμα την ανάπλαση του Φαληρικού Όρμου. Εντωμεταξύ, ο υπ. Οικονομικών άφησε σήμερα ανοιχτό το ενδεχόμενο επαναγοράς χρέους με τα έσοδα που θα αντλήσει η χώρα από το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων.

Ads


Στη διυπουργική σύσκεψη
για την Οικονομία και Ανάπτυξη συμμετέχουν οι Γ. Παπακωνσταντίνου, Μ. Χρυσοχοΐδης, Τ. Μπιρμπίλη, Δ. Ρέππας, Π. Γερουλάνος, Χ. Παμπούκης και Κ. Σκανδαλίδης.

Λίγο αργότερα, στις 14.00 μμ συνεδριάζει το υπουργικό συμβούλιο στο οποίο θα συζητηθούν τέσσερα νομοσχέδια με πρώτο εκείνο για την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση αρμοδιότητας του υπουργού Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης Γιάννη Ραγκούση.

Το επόμενο νομοσχέδιο αφορά στην «αναμόρφωση του πλαισίου λειτουργίας του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων, του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους, των Δημοσίων Επιχειρήσεων και Οργανισμών, και την σύσταση Γενικής Γραμματείας Δημόσιας Περιουσίας και άλλες διατάξεις» αρμοδιότητας του υπουργού Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου.

Ads

Θα συζητηθούν επίσης το νομοσχέδια του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων «δεσποζόμενα και τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς και την προστασία των ζώων από την εκμετάλλευση ή τη χρησιμοποίηση με κερδοσκοπικό σκοπό» και το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας για τη δωρεά κα μεταμόσχευση οργάνων.

Σύσκεψη για την ανάπλαση του Φαληρικού Όρμου

Στις 17:00 μμ, ο Γ. Παπανδρέου θα συναντηθεί με την ομάδα εργασίας της οποίας προΐσταται ο Ιταλός Αρχιτέκτονας, Renzo Piano και η οποία θα παρουσιάσει στον πρωθυπουργό το πρόγραμμα εκπόνησης των μελετών για την ανάπλαση του Φαληρικού Μετώπου (δηλαδή την παραλία Καλλιθέας – Μοσχάτου – Παλαιού Φαλήρου), το οποίο κόστισε 3 εκατ. ευρώ και αποτελεί δωρεά του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος».

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ιδρύματος η μελέτη είναι ανεξάρτητη από την κατασκευή στον χώρο του παλαιού ιπποδρόμου του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Σημειώνεται ότι το ίδρυμα έχει αναλάβει εξ ολοκλήρου τη χρηματοδότηση του έργου, προϋπολογισμού 566 εκατ. ευρώ. Περιλαμβάνει τις νέες εγκαταστάσεις της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος και της Εθνικής Λυρικής Σκηνής και έχει σχεδιαστεί από τον Ιταλό αρχιτέκτονα Ρέντσο Πιάνο.

Το χρονοδιάγραμμα προβλέπει την ολοκλήρωση των τελικών αρχιτεκτονικών σχεδίων μέσα στους επόμενους δύο μήνες, την έναρξη των κατασκευαστικών εργασιών στα τέλη του 2011 και την ολοκλήρωση και παράδοση του έργου το 2015.

Ο υπουργός Οικονομικών προαναγγέλλει επαναγορά χρέους

Ανοιχτό άφησε ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου το ενδεχόμενο επαναγοράς χρέους με τα έσοδα που θα αντλήσει η χώρα από το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων. «Εάν έχουμε σημαντικά ποσά από αποκρατικοποιήσεις μπορεί να κάνουμε κάποια επαναγορά χρέους», ανέφερε ο ΥΠΟΙΚ σε συνέντευξή του στο ραδιοφωνικό σταθμό Real FM.

«Επαναγορά χρέους μπορεί να κάνει κανείς οποιαδήποτε στιγμή φθάνει να έχει τα χρήματα», ανέφερε ο κ. Παπακωνσταντίνου, επισημαίνοντας πάντως ότι η επαναγορά χρέους δεν αποτελεί πανάκεια. «Το πρόβλημα είναι πολύπλοκο, δεν λύνεται με ένα εργαλείο λύνεται με πάρα πολλά εργαλεία», είπε.