Άλλη μια δικαίωση για τη δασκάλα Στέλλα Πρωτονατόριου, η οποία βρέθηκε στο εδώλιο του κατηγορουμένου επειδή παρέδιδε μαθήματα μητρικής γλώσσας σε αλλοδαπούς μαθητές, αποτελεί η απόφαση του υπουργείου Παιδείας να εισαγάγει πιλοτικά προγράμματα διδασκαλίας μητρικής γλώσσας σε σχολεία με μεγάλο ποσοστό παιδιών μεταναστών, από την επόμενη σχολική χρονιά.

Ads

Όπως ανακοίνωσε χθες η υπουργός Παιδείας Αννα Διαμαντοπούλου στο διεθνές συνέδριο για τη Μετανάστευση, της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής της Ελλάδας, οι ομάδες διδασκόντων που θα συγγράψουν τα σχετικά εγχειρίδια, έχουν ήδη αρχίσει το έργο τους. Σύμφωνα με την κα Διαμαντοπούλου, το εκπαιδευτικό σύστημα πρέπει να αναμορφωθεί έτσι ώστε «η συνείδηση της εθνικής ταυτότητας να αναπτύσσεται παράλληλα με τη συνείδηση της διαπολιτισμικότητας».

Σε ό,τι αφορά τους ενηλίκους αλλοδαπούς, η υπουργός Παιδείας προανήγγειλε ότι με τη συνεργασία του υπουργείου Εσωτερικών, θα αλλάξει ο τρόπος πιστοποίησης της ελληνομάθειας, με σκοπό να παρέχεται απ’ όποιο πανεπιστημιακό ή άλλο ίδρυμα παρέχει εχέγγυα για αδιάβλητες διαδικασίες.

Υπενθυμίζεται, ότι η Στέλλα Πρωτονοταρίου πρώην διευθύντρια του 132ου Δημοτικού Σχολείου Αθηνών, σύρθηκε στα δικαστήρια για «παράνομη παραχώρηση σχολικού χώρου». Αφορμή για τη δίκη της στάθηκε η παραχώρηση αίθουσας για μαθήματα μητρικής γλώσσσας σε παιδιά αλλοδαπών.

Ads

Η κ. Πρωτονοταρίου είχε προxωρήσει σε ένα ευρύ πλαίσιο δράσεων στο σχολείο με τη σύμφωνη γνώμη του συλλόγου διδασκόντων και με στόχο την ομαλή ένταξη ομαλή ένταξη των μαθητών και των οικογενειών τους, την καταπολέμηση της μαθητικής διαρροής και τη συνοχή της εκπαιδευτικής κοινότητας σε ένα σχολείο που είχε μεγάλο ποσοστό παιδιών μεταναστών. Μεταξύ άλλων γίνονταν στο σχολείο μαθήματα μητρικής γλώσσας στα παιδιά αλλά και μαθήματα ελληνικών στους μετανάστες γονείς τους ενώ είχε αντικαταστήσει την πρωϊνή προσευχή με το ποίημα «Πρωινό άστρο» του Γιάννη Ρίτσου.

Η δίκη της δασκάλας έγινε στις 21/01, όπου το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθήνας την αθώωσε πανηγυρικά, με τον Εισαγγελέα να κρίνει «αβάσιμη» την κατηγορία για παράνομη παραχώρηση σχολικού χώρου και να τονίζει ότι τόσο στη κ. Πρωτονωταρίου όσο και στους συνεργάτες της θα πρέπει να δοθούν εύσημα για την κοινωνική προσφορά τους.