Φωτογραφία: ο Δ. Κουσουρής, ένα από τα θύματα του Περιάνδρου

Ads

Στις 16 Ιουνίου 1998, ο Δημήτρης Κουσουρής, μέλος τότε της EΦEE και ηγετικό στέλεχος του φοιτητικού κινήματος, βρισκόταν μαζί με δύο συντρόφους του σε καφετέρια απέναντι από τα δικαστήρια της οδού Ευελπίδων, όπου είχαν παρευρεθεί σε δίκη για να συμπαρασταθούν σε διαδηλωτές που συμμετείχαν στις κινητοποιήσεις κατά του διαγωνισμού του ΑΣΕΠ και δικάζονταν εκείνη την ημέρα. Την ίδια μέρα στα δικαστήρια βρίσκονταν και αρκετά μέλη της Χρυσής Αυγής, καθώς δύο από αυτά δικάζονταν για εγκληματικές ενέργειές που είχαν διαπράξει κατά μελών της αριστεράς στο παρελθόν.

Οι τρεις φίλοι βρίσκονταν στην καφετέρια όταν ξαφνικά, μια ομάδα μελών της Χρυσής Αυγής άρχισε να κινείται απειλητικά κατά πάνω τους, δείχνοντας τον Κουσουρή και φωνάζοντας «Αυτός είναι!» Ο Γ.Καραμπατσόλης και ο Η.Φωτιάδης κατάφεραν να ξεφύγουν, αλλά στον Κουσουρή επιφυλασσόταν χειρότερη τύχη. Οι άντρες άρχισαν να τον χτυπούν με ρόπαλα στο κεφάλι με μανία και απομακρύνθηκαν μόνο όταν πίστεψαν πως ήταν πλέον νεκρός.

Το σκάνδαλο που ξέσπασε με το που έγινε γνωστή η εν λόγω βάρβαρη επίθεση ήταν τεράστιο. Όλη η Ελλάδα ήταν συγκλονισμένη, όμως η αστυνομία ανακοίνωσε πως αδυνατούσε να βρει τον «Περίανδρο» και το ίδιο συνέχισε να ισχυρίζεται για επτά ολόκληρα χρόνια. Η αναπάντεχη κατάληξη ήταν πως ο «Περίανδρος» παραδόθηκε… μόνος του στην αστυνομία το Σεπτέμβριο του 2005 και προφυλακίσθηκε για να δικασθεί το Σεπτέμβριο του 2006.

Ads

Βαρύνουσα σημασία στη δίκη για την απόδειξη της δολοφονικής πρόθεσης του Περίανδρου, είχε η κατάθεση του Χρήστου Γεωργόπουλου, του γιατρού που χειρούργησε το Δ.Κουσουρή το βράδυ της επίθεσης. «Τον χειρούργησα το ίδιο βράδυ γιατί δεν είχε πολύ χρόνο. Θα πέθαινε, σώθηκε γιατί ήταν νεαρός οργανισμός. Τα χτυπήματα στο κρανίο ήταν πολλαπλά, είχαν πρόθεση να τον σκοτώσουν. Δεν εξηγείται αλλιώς τέτοια βία. Η δύναμη των χτυπημάτων που δέχτηκε ισούνταν με αυτά που ασκούμε σε τριάντα εκατοστά τσιμέντο για να σπάσει! Όλα τα χτυπήματα ήταν στο κεφάλι», δήλωσε στο δικαστήριο. Η κατάθεση αυτή συμπληρώθηκε και από άλλα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν κατά την ακροαματική διαδικασία. Συγκεκριμένα, οι δύο από τους παθόντες αναγνώρισαν το πρόσωπο του δράστη, ενώ ο τρίτος είπε ότι δεν μπόρεσε να συγκρατήσει φυσιογνωμία. Παράλληλα, δύο κοπέλες που κάθονταν σε διπλανό τραπέζι κατά την ώρα της επίθεσης αναγνώρισαν το σωματότυπο και τα ρούχα του δράστη στις φωτογραφίες που τους επιδείχθηκαν στο δικαστήριο.

Από την άλλη πλευρά, μοναδικοί μάρτυρες που εμφανίσθηκαν ήταν δύο ηλικιωμένοι οικογενειακοί φίλοι, ο γιατρός των γονιών του Περίανδρου και ο μητροπολίτης Νοτίου Αμερικής που τον είχε βαφτίσει στη Βενεζουέλα πριν από τέσσερις δεκαετίες. Ούτε ένα στέλεχος της Χρυσής Αυγής δεν εμφανίστηκε για να τον υπερασπισθεί. Μάλιστα, τις δύο πρώτες μέρες οι συναγωνιστές του απέφυγαν ακόμα και να εμφανιστούν στο δικαστήριο, ώστε να προωθήσουν την αντίληψη ότι έχει «ανασταλεί» η δράση της Χρυσής Αυγής.

Μια ανέλπιστη καταδίκη

Το δικαστήριο, εν τέλει, δεν πείσθηκε από τους ισχυρισμούς περί αθωότητας του κατηγορουμένου και καταδίκασε τον Περίανδρο σε 21 χρόνια κάθειρξης. Η έκδοση καταδικαστικής απόφασης αποτελεί από μόνη της γεγονός μεγάλης σημασίας. Ακόμα μεγαλύτερη σημασία, ωστόσο, έχει το γεγονός ότι το δικαστήριο διατύπωσε ρητά στην απόφασή του ότι τη συγκεκριμένη δολοφονική επίθεση την πραγματοποίησε η ομάδα κρούσης της Χρυσής Αυγής, η ίδια που βρισκόταν πριν από λίγη ώρα στα δικαστήρια της Ευελπίδων. Μέσω της εν λόγω αποφάσεως, είναι η πρώτη φορά που ένα ελληνικό δικαστήριο όχι μόνο καταλογίζει εγκληματική δραστηριότητα σε ένα στέλεχος της Χρυσής Αυγής, αλλά αποδέχεται ότι επρόκειτο για οργανωμένη ομάδα της ναζιστικής οργάνωσης που έδρασε με συγκεκριμένο σχέδιο σαφή και προμελέτη.

Ο Περίανδρος οδηγήθηκε άμεσα στη φυλακή, από όπου και άσκησε έφεση κατά της αποφάσεως. Μετά από μία αναβολή, η εν λόγω έφεση θα εκδικασθεί αύριο από το Μικτό Ορκωτό Εφετείο. Θα αναγνωρίσει άραγε το δευτεροβάθμιο δικαστήριο ελαφρυντικά στον Περίανδρο, όπως αυτό της «καλής διαγωγής» που πρότεινε ο Εισαγγελέας στον πρώτο βαθμό; Θα μειωθεί η ποινή που επιβλήθηκε από το πρωτοβάθμιο δικαστήριο; Η κοινή γνώμη αναμένει με αγωνία την ετυμηγορία.

Υ.Γ.: Το tvxs εκφράζει τις απόψεις του μέσα από τα κείμενα και την επιλογή των θεμάτων του. Τα σχόλια των χρηστών δεν λογοκρίνονται και όλες οι απόψεις ακούγονται ελεύθερα (ιδανικά χωρίς υβριστικό περιεχόμενο).