Διευκρινίσεις σχετικά με το θέμα της επέκτασης των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων εργασίας δίνει με σημερινή του ανακοίνωση το υπουργείο Εργασίας, μετά τη σύγχυση, όπως αναφέρει, που συντηρείται από μερίδα του Τύπου, με αφορμή τη χθεσινή συνάντηση της Λ. Κατσέλη με τους κοινωνικούς εταίρους. Όπως επισημαίνει το υπουργείο η δυνατότητα επέκτασης των συλλογικών συμβάσεων δεν πρέπει να συγχέεται με τα όσα επιτάσσει το επικαιροποιημένο μνημόνιο για τις επιχειρησιακές συμβάσεις.

Ads

Το υπουργείο επισημαίνει ότι η διατήρηση της δυνατότητας του υπουργού, μετά από γνώμη του Ανωτάτου Συμβουλίου Εργασίας (ΑΣΕ), να επεκτείνει και να κηρύσσει γενικώς υποχρεωτικές τις κλαδικές συλλογικές συμβάσεις εργασίας και τις διαιτητικές αποφάσεις αποτελεί κοινή θέση του συνόλου των κοινωνικών εταίρων και της κυβέρνησης, κάτι που, όπως επισημαίνεται επιβεβαιώθηκε και κατά τη χθεσινή συνάντηση.

Όσον αφορά το θέμα των αιτήσεων για κήρυξη υποχρεωτικών συλλογικών συμβάσεων εργασίας και διαιτητικών αποφάσεων που εκκρεμούν, η ανακοίνωση επαναλαμβάνει ότι, όπως δήλωσε, η κ. Κατσέλη, μόλις αναλάβει καθήκοντα ο νέος Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου θα προχωρήσει η εξέτασή τους από το ΑΣΕ και η σχετική γνωμοδότηση για την προώθησή τους. Επισημαίνεται ότι η επέκταση των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων εργασίας και στις επιχειρήσεις που δεν συμμετέχουν στις διαπραγματεύσεις για τη σύναψη της σύμβασης, διατηρείται ως δυνατότητα της υπουργού Εργασίας και αυτό δεν συγκρούεται με τις δεσμεύεις που απορρέουν από το επικαιροποιημένο μνημόνιο, διαβεβαιώνει με ανακοίνωση του το υπουργείο Εργασίας.

Η δυνατότητα επέκτασης των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, καταλήγει η ανακοίνωση, δεν πρέπει επομένως να συγχέεται με τη δέσμευση που υπάρχει στο επικαιροποιημένο μνημόνιο, βάσει της οποίας η κυβέρνηση και το υπουργείο παρακολουθούν στενά την εφαρμογή του νόμου 3899/2010 για τις ειδικές επιχειρησιακές συλλογικές συμβάσεις εργασίας υιοθετώντας, εφόσον κριθεί αναγκαίο, βελτιωτικές αλλαγές μέχρι το τέλος Ιουλίου. Επομένως δέσμευση που προέρχεται από το επικαιροποιημένο μνημόνιο είναι να υπάρξουν αλλαγές στο νόμο για τις ειδικές επιχειρησιακές συμβάσεις, εάν αυτές δεν προχωρήσουν μέχρι τον Ιούλιο.

Ads